Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lichtenšteinas priimtas į Šengeno zoną

Lichtenšteinas pirmadienį prisijungė prie Šengeno sutarties. Kontrolės procedūros šios šalies pasienyje su kitomis Šengeno sutarties valstybėmis-narėmis nutrauktos.
Vaduco pilis, Lichtenšteinas
Vaduco pilis, Lichtenšteinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dabar atvirų sienų susitarimas apima 26 Europos valstybes, kuriose gyvena per 400 mln. žmonių. Susitarimas dėl Lichtenšteino įstojimo į Šengeno zoną buvo pasirašytas dar 2008 metais, tačiau pasienio kontrolės panaikinimas kelis kartus buvo atidėtas dėl Vokietijos ir Švedijos prieštaravimų: šių dviejų valstybių vyriausybės tvirtino, kad Lichtenšteino kunigaikštystė nepakankamai aktyviai kovoja su mokesčių vengiančiais asmenimis.

Lichtenšteino prisijungimas prie Šengeno zonos tapo įmanomas po to, kai gruodžio 13 dieną Europos Taryba pareiškė, kad kunigaikštystė pasirengusi visa apimtimi vykdyti sutarties įsipareigojimus.

Šengeno sutartį 1985 metais pasirašė penkios Europos valstybės – Belgija, Vokietija, Liuksemburgas, Nyderlandai ir Prancūzija. Laikui bėgant prie atvirų sienų sutarties prisijungė didžioji dalis Europos Sąjungos (ES) valstybių, išskyrus Didžiąją Britaniją, Airiją, Bulgariją, Rumuniją ir Kiprą. Be to, į Šengeno zoną įeina ir kelios ne ES narės – Norvegija, Islandija, Šveicarija ir Monakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius