-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva gali tarpininkauti tarp Gruzijos valdžios ir opozicijos

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus baigdamas vizitą Gruzijoje susitiko su viena šios šalies opozicijos lyderių, buvusia parlamento pirmininke Nino Burdžanadze, ir pareiškė, kad Lietuva yra pasirengusi būti tarpininku tarp valdžios ir opozicijos, kuri gatvių protestais reikalauja prezidento Michailo Saakašvilio atsistatydinimo.
Valdas Adamkus Gruzijoje pareiškė, kad Lietuva gali tarpininkauti šios šalies valdžios ir opozicijos dialogui.
Valdas Adamkus Gruzijoje pareiškė, kad Lietuva gali tarpininkauti šios šalies valdžios ir opozicijos dialogui. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienio vakarą kadenciją baigiančio V.Adamkaus ir N.Burdžanadzės susitikimas įvyko Lietuvos ambasadoje Gruzijoje, kurioje surengtas priėmimas Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti.

„Mes esame pasiruošę, jeigu reikės, būti tarpininku ir bandyti jiems rasti kelią, kaip susikalbėti“, – žurnalistams po susitikimo sakė V.Adamkus.

Girdėjau priekaištų, kad Lietuva savo užsienio politika palaiko prezidentą. Aš manau, kad čia ne asmenybių reikalas, – sakė Valdas Adamkus.Prezidentas sakė „gana ilgai“ kalbėjęs su opozicijos lydere ir bandęs iš jos sužinoti, kokia yra svarbiausia nesutarimų priežastis.

„Atrodo, kad nesusikalbėjimas yra tame, kad viena pusė jaučia, kad ji atstovauja tikrąją ir atvirą demokratiją, o kita naudojasi savo pozicija ir tuos demokratijos principus pamina po kojomis. Mano apeliavimas buvo, kad šitaip problemų neišspręsite ir reikia rasti kelių dialogui“, – sakė V.Adamkus.

Gruzijoje nuo balandžio mėnesio tęsiasi protestai, kuriuose reikalaujama trauktis iš posto vis daugiau kritikos sulaukiantį M.Saakašvilį. Iki šiol protestuotojai nesitraukia iš palapinių miestelio prie parlamento, taip pat yra blokuojami prezidento rūmai.

V.Adamkus, antradienį Tbilisyje taip pat susitikęs su Gruzijos prezidentu M.Saakašviliu, atmetė priekaištus, esą Lietuva pernelyg rėmė dėl polinkio į autoritarizmą ir opozicijos varžymo kritikuojamą Gruzijos lyderį.

„Girdėjau priekaištų, kad Lietuva savo užsienio politika palaiko prezidentą. Aš manau, kad čia ne asmenybių reikalas, čia klausimas yra valstybės, ir šiuo atveju mes toliau darysime viską, kad galėtume išlaikyti šią šalį Vakarų demokratijos pusėje“, – sakė V.Adamkus, pripažinęs, kad „paskutiniai įvykiai Gruzijoje sukelia rūpesčių visiems“.

Kadenciją baigiantis šalies vadovas taip pat pripažino, kad Lietuva gali tik moraliai daryti įtaką procesams Rytų valstybėse.

„Mes Rusijos politikos, kurią ji veda praktiškai norėdama nupirkti kai kurias valstybes savo finansine parama, kaip Moldovą, Kijevą ar tą pačią Gruziją – tai, žinoma, mes tokių pajėgų neturime. Mes turime tik moralinę jėgą ir šventus įsitikinimus, kad tik demokratijos keliu einant galima rasti sprendimus“, – sakė V.Adamkus.

Į Vilnių V.Adamkus grįžo naktį į trečiadienį po vidurnakčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius