Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvą gynęs J.Borrellis: nacionalinės sankcijos neįvestos, bet viską kruopščiai patikrinsime

Lietuva neuždarė ir nesustabdė tranzito į Kaliningradą, pirmadienį Liuksemburge žurnalistams sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis, pavadinęs tokius kaltinimus propaganda. Jis teigė, kad Lietuva tiesiog laikosi Europos Komisijos nustatytų gairių, tačiau pažadėjo dar kartą kruopščiai patikrinti, ar sprendimas atitinka įstatymus.
Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES užsienio politikos vadovas taip pat pabrėžė pirmadienio ryte neturėjęs visų detalių apie situaciją dėl Kaliningrado tranzito, tačiau po užsienio reikalų ministrų susitikimo gavęs daugiau informacijos.

J.Borrellis pabrėžė, kad tranzitas per Lietuvą nėra sustojęs ar uždraustas, o keleiviai ir nesankcinuotos prekės gali judėti per šalį. Komisaras pridūrė, kad Lietuva savavališkai neįgyvendino jokių sankcijų.

„Nėra jokios blokados. Sausumos tranzitas tarp Kaliningrado ir Rusijos nebuvo nei uždarytas, nei uždraustas“, – pirmadienio vakare kalbėjo jis.

„Kaltinimai, kad Lietuva įvedė sankcijas, yra neteisingi. Gryna propaganda. Lietuva nesiėmė jokių vienašališkų veiksmų ar apribojimų <...>. Lietuva nedaro nieko daugiau, tiesiog taiko Europos Komisijos pateiktas gaires – Lietuva klausė Komisijos dėl šių gairių ir komisija suteikė atsakymą“, – kalbėjo politikas.

Nuo birželio 17 d. pasibaigė ketvirtojo ES sankcijų paketo pereinamasis laikotarpis į Rusiją importuojamam plienui ir kai kuriems kitiems metalams. Šiuos produktus draudžiama vežti per bet kurios ES šalies teritoriją, tačiau Rusijos atstovai apeliuoja, kad sprendimas neturėtų liesti Kaliningrado.

Šis Rusijos eksklavas turi sienas su Lietuva ir Lenkija. Rusija ir ES yra pasirašiusios sutartį, kurioje numatomas tranzito iš Rusijos į Kaliningrado sritį užtikrinimas.

J.Borrellis pažadėjo dar kartą patikrinti, ar naujoji tvarka neprieštarauja kitoms sutartims ir taisyklėms.

„Mūsų nuotaikos pozityvios, bet atsargios. Mes dar kartą patikrinsime teisinius aspektus, kad patvirtintume, jog situacija visiškai atitinka visas taisykles. Bet Lietuva nėra kalta, ji neįvedinėja nacionalinių sankcijų. Jų veiksmai suderinti ankstenėmis konsultacijomis su Komisija, ji suteikė sankcijų vykdymo gaires", – kalbėjo politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius