Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva ir dar 15 šalių ragina Rusiją tirti žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje

Lietuva ir dar 15 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) šalių ketvirtadienį paragino Rusiją tirti žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje, o atsisakius tai padaryti, – užtikrinti nepriklausomą tarptautinių ekspertų tyrimą.
Ojubas Titijevas
Ojubas Titijevas / „Scanpix“/AP nuotr.

Viešame pareiškime šios šalys paragino Rusiją paleisti beveik metus kalinamą žmogaus teisių centro „Memorial“ Čečėnijos biuro direktorių Ojubą Titijevą.

„Teismai turėtų vykti ne Čečėnijoje, kad būtų užtikrintas teismų nepriklausomumas. Ši rekomendacija turėtų būti nedelsiant įgyvendinta Ojubo Titijevo byloje. Jis turėtų būti paleistas“, – teigiama dokumente.

Ketvirtadienį ESBO Nuolatinės Tarybos posėdyje pristatyta vadinamoji Maskvos mechanizmo ataskaita, kurią šalys inicijavo dėl žmogaus teisių pažeidimų ir nebaudžiamumo Čečėnijoje.

Anot ataskaitą parengusio nepriklausomo Maskvos mechanizmo eksperto Volfgango Benedeko, surinkti įrodymai patvirtino įtarimus dėl Čečėnijoje vykdomų persekiojimo, neteisėtų įkalinimų, kankinimų, priverstinių dingimų bei žudymų.

Anot Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos, pasitvirtino ir vykę persekiojimai prieš asmenis dėl savo seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės. Ataskaitoje teigiama, kad teisės viršenybės principas Čečėnijoje neveikia, represinis valstybės aparatas persekioja valdžios oponentus ir žmogaus teisių gynėjus, vyrauja nebaudžiamumas ir bauginimo atmosfera.

Maskvos mechanizmą šių metų lapkričio 1 dieną inicijavo Airija, Belgija, Danija, Estija, Islandija, JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija, Suomija, Švedija ir Vokietija.

Paskutinį kartą ESBO Maskvos mechanizmas buvo panaudotas 2011 metais dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje bei 2003 metais dėl politinių oponentų persekiojimo Turkmėnistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius