Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Lietuva lieka vieniša: Slovėnija neseks pavyzdžiu dėl Taivano atstovybės pavadinimo

Slovėnijos ministras pirmininkas Janezas Janša prieš dvi savaites pateko į Lietuvos ir tarptautinės žiniasklaidos antraštes, kai pasisakė už Taivano žmonių apsisprendimo teisę ir paskelbė planus įsteigti abipuses atstovybes Liublianoje ir Taipėjuje. Tuomet imta svarstyti, ar slovėnai plėtodama ryšius su taivaniečiais paseks lietuvių keliu, kuris supykdė Kiniją. Regis, taip nebus – slovėnų politikai tikina, kad atstovybė turės Taipėjaus vardą, o Lietuvos sukurtas precedentas dėl atstovybės pavadinimo nebus pakartotas.
Taivaniečių atstovybė
Taivaniečių atstovybė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuva tapo pirmąja Europos Sąjungos šalimi, kuri leido Taivaniečių atstovybei savo pavadinime naudoti Taivano vardą. Kitose Vakarų šalyse, įskaitant JAV, tokios įstaigos vadinamos Taipėjaus biurais – taip siekiama nepykdyti komunistinės Kinijos, kuri demokratiškai valdomą Taivaną vadina šalies dalimi.

Taivane ilgus metus dėstęs tarptautinės politikos ekspertas Richardas Q.Turcsanyi interviu 15min sakė, kad Slovėniją pasirinkti įprastą Taipėjaus pavadinimą galėjo paskatinti Kinijos ekonominis ir politinis spaudimas Lietuvai.

„Manau, kad Slovėnija, spręsdama dėl atstovybių atidarymo, atsižvelgia į Lietuvos patirtį. Galbūt jie nenori atsidurti konflikto su Kinija priešakinėse linijose“, – teigė ekspertas iš Vidurio Europos Azijos studijų centro instituto.

Jo nuomone, Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vienašališkas sprendimas dėl Taivano atstovybės nederinant su partneriais Europos Sąjungoje pastatė bendriją į sudėtingą situaciją – jo nuomone, klaidinga manyti, kad su Briuseliu reikia konsultuotis tik tada, kai jau kyla konfliktas.

Atstovybė – Taipėjaus vardu

Slovėnijos parlamento užsienio reikalų komitetas neseniai vienbalsiai patvirtino rezoliuciją, kurioje teigiama, kad Slovėnija ir toliau laikosi vienos Kinijos politikos, pagal kurią Taivano negalima traktuoti kaip nepriklausomos valstybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius