-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvai Jungtinių Tautų tarybos posėdyje nevyniojo į vatą: Rusija vykdo karą prieš Ukrainą

Rusija vykdo karą prieš Ukrainą už tai, kad Kijevas pasirinko europinį kelią, trečiadienį pareiškė Lietuvos ambasadorė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje.
Lietuvos Respublikos ambasadorė prie Jungtinių Tautų Raimonda Murmokaitė
Raimonda Murmokaitė / „Twitter“ nuotr.

„Konfliktas Ukrainoje nėra vidaus reikalas. Tai nėra pilietinis karas. Tai nėra nepatenkintų gyventojų sukilimas. Tai yra Rusijos karas prieš Ukrainą, pradėtas dėl to, kad Ukraina pasirinko kitą – europinį – kelią“, – sakė Lietuvos ambasadorė JT Raimonda Murmokaitė.

Rusija daro viską, kad atkurtų praeities epochą, kai pasaulis buvo padalytas ir balansavo ant karo slenksčio.

Vienoje iš griežčiausių kalbų, pasakytų posėdyje Niujorke, Lietuvos diplomatė perspėjo, kad Europai minint Berlyno sienos griuvimo 25-ąsias metines, „Rusija daro viską, kad atkurtų praeities epochą, kai pasaulis buvo padalytas ir balansavo ant karo slenksčio“.

Lietuvos ambasadorė pastebėjo, kad karas Ukrainoje dažnai nebepatenka į žiniasklaidos antraštes, nes jis „lėtas ir šliaužiantis – dar keli pagrobtos žemės metrai, dar keli sprogimai, dar kelis Rusijos tankai, dar keli žuvusieji“.

Diplomatė pabrėžė, kad karą vykdo Kremliaus remiami gerai ginkluoti separatistai, daugelis kurių yra Rusijos piliečiai, o Rusija tarptautiniams stebėtojams leidžia stebėti tik du kilometrus Rusijos ir Ukrainos sienos, nors pati siena tęsiasi 400 kilometrų.

R.Murmokaitė atkreipė dėmesį, kad vadinamieji stebėtojai separatistų organizuotuose Donbaso rinkimuose, kurių Vakarai nepripažino, žinomi dėl antisemitinių ir nacistinių pažiūrų, o Rusijos aneksuotame Kryme žmogaus teisių padėtis dramatiškai pablogėjo.

Estijos žvalgybos pareigūno ir Ukrainos pilotės pagrobimai bei padažnėję Rusijos karinių lėktuvų skrydžiai palei Europą, JAV, Kanadą ir Japoniją rodo Rusijos karinį agresyvumą ir už Ukrainos sienų.

Anot diplomatės, Estijos žvalgybos pareigūno ir Ukrainos pilotės pagrobimai bei padažnėję Rusijos karinių lėktuvų skrydžiai palei Europą, JAV, Kanadą ir Japoniją rodo Rusijos karinį agresyvumą ir už Ukrainos sienų.

Lietuvos ambasadorė paragino Rusiją liautis grasinus kaimynams, vykdyti Minsko paliaubų susitarimą ir išvežti karinę įrangą ir savo karius iš Ukrainos teritorijos.

„Taikus krizės Rytų Ukrainoje sprendimas yra tik Ukrainos rankose“, – pabrėžė R.Murmokaitė.

Lietuva Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė yra 2014 ir 2015 metais.

P.S. Buvęs BBC žurnalistas-tarptautininkas Leonidas Ragozinas savo „Twitter“ paskyroje negaili komplimentų Lietuvos ambasadorei. Jo teigimu, Europai reikėtų patylėti ir įsiklausyti į Lietuvos atstovės žodžius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius