Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvė uragano Irmos pabučiuotame Majamyje: „Gyvenimas čia grįžta į įprastas vėžes“

Pietinės JAV Floridos valstijos dalies gyventojai jau drąsiai kiša nosis iš savo namų, kuriuos, artėjant uragano Irmos smūgiams, buvo aklinai užsibarikadavę. Kaip 15min teigė Majamio didmiestyje gyvenanti lietuvė Rasa Galinytė, „visi stengiasi grįžti į normalų gyvenimą ir sparčiai tvarkosi“.
Uraganas Irma pridarė nemažai nuostolių Majamyje
Uraganas Irma pridarė nemažai nuostolių Majamyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žmonėms Majamyje miesto ir valstijos valdžia buvo prisakiusi arba evakuotis, arba užsidaryti namuose – nuo šeštadienio vakaro iki 7 val. ryto pirmadienį. Daugelis, išskyrus drąsuolius, taip ir elgėsi.

Irma, tiesą sakant, nesmogė pačiam Majamiui ir sausumą palietė vakarinėje pietinės valstijos dalies pusėje. Tačiau uragano smūgiai buvo pakankamai stiprūs, kad užtvindytų dalį gatvių ir išverstų daug medžių.

Negana to, pirmadienio rytą šimtai tūkstančių Majamio ir miesto apylinkių gyventojų vis dar gyveno be elektros. Daug kelių buvo nepravažiuojami, o pareigūnai baiminosi ir plėšikavimų.

Kadangi daugybė gyventojų artėjant Irmai evakavosi, tūkstančiai namų ir verslo įstaigų pirmadienį dar buvo tuščios bei tapo magnetu plėšikams. Majamio policija dirbo visu pajėgumu ir budėjo visame mieste.

Tiesa, netrukus atsidaryti namų duris drįsę žmonės galėjo lengviau atsidusti. R.Galinytė 15min teigė, kad uragano Irmos žala, regis, mažesnė, nei daugelis tikėjosi.

Floridą stichijos talžo dažnokai, ir vietos žmonės, kurie žino, ką gali uraganai, teigia suprantantys, kad jų šįkart pasigailėta.

Be elektros – milijonai

Prie pat Majamio esančiame Majami Bičo kurorte su draugu apie pusę metų gyvenanti 33 metų R.Galinytė teigė, kad vos atsikėlusi pirmadienį nuėmė barikadas nuo langų.

„Facebook“ nuotr./Rasa Galinytė
„Facebook“ nuotr./Rasa Galinytė

„Daugelis žmonių mūsų rajone jau buvo išlindę iš namų ir pradėję tvarkytis. Nors vanduo buvo pakilęs, mūsų neapsėmė, tad mums pasisekė, nes gyvename pirmame aukšte.

Už lango šviečia saulė. Tik lauke pilna šiukšlių iš šiukšliadėžių – jas nuo vėjo išvartė į visas puses. Taip pat atplukdė statybininkų paliktą lauko tualetą. Nulaužti kelio ženklai, pilna medžių šakų. Vis dėlto kai kas jau važinėja keliais, tad galima sakyti, kad mūsų pusei labai pasisekė“, – 15min pasakojo lietuvė.

Ji su draugu pirmadienį, kaip ir šimtai tūkstančių kitų vietos gyventojų, gyveno be elektros ir galėjo naudotis tik telefonais.

„Gerai tai, kad vėjo jau beveik nėra, ačiū Dievui, mums nieko neatsitiko. Kitoms Majamio dalims kliuvo kaip reikiant – vanduo tikrai dar stovės keletą dienų, o pas mus jau visai nuslūgęs“, – pastebėjo R.Galinytė.

Išpirko medieną ir kartoną

Majamį uraganas Irma palietė tarsi gailėdamasis miesto ir stipriausiai smogė teritorijoms labiau į Vakarus. Galiausiai Irma susilpnėjo iki atogrąžų audros ir dabar, artėdama prie Džordžijos valstijos, didesnio pavojaus jau nekelia.

Floridoje stichija nusinešė mažiausiai 4 žmonių gyvybes, o vėlų pirmadienio vakarą pranešta, kad elektros tiekimas nutrūko maždaug 6,5 mln. namų valstijoje – dviem trečdaliams visų pastatų Floridoje.

R.Galinytė: „Eilės parduotuvėse buvo jau nuo antradienio, išpirko visą vandenį. Benzino irgi nebebuvo jau savaitės viduryje, o eilės degalinėse buvo nerealios.“

Anksčiau Karibų salose Irma pražudė mažiausiai 37 žmones. Tiek šiose salose, tiek pačiuose Floridos pietuose civiliai įprastai gyventi negalės dar kelias savaites, teigia pareigūnai.

„Nors mums patarė evakuotis ir iš B zonos (pavojingiausia buvo paskelbta A zona – red.), nutarėme pasilikti. Mūsų kaimynai irgi niekur nevyko, taip pat – dauguma draugų įvairiose Majamio vietose.

Baisiausias buvo šeštadienis, kai apie 14 valandą dingo elektra. Žmonės keliavo į prieglaudas, beveik visos jos buvo užpildytos“, – 15min pasakojo R.Galinytė.

Rasos Galinytės nuotr./Uragano Irmos paliestas Majami Bičas
Rasos Galinytės nuotr./Uragano Irmos paliestas Majami Bičas

Moteris pastebėjo, kad žmonės aktyviai ruošėsi atsilaikyti prieš uraganą: „Eilės parduotuvėse buvo jau nuo antradienio, išpirko visą vandenį. Benzino irgi nebebuvo jau savaitės viduryje, o eilės degalinėse buvo nerealios.

Beje, labai greitai neliko ir medienos bei kartono. Visi stengėsi užsikalti langus. Mums kaimynas davė šį bei tą langams ir jiems nieko neatsitiko.“

Rasos Galinytės nuotr./Uragano Irmos paliestas Majami Bičas
Rasos Galinytės nuotr./Uragano Irmos paliestas Majami Bičas

R.Galinytė pripažino, kad baimę jautė: „Aišku, labai bijojome, ypač – kai sužinojome, kaip nukentėjo Kuba ir kitos salos. Nuolat klausėmės radijo, nes kartais pranešinėjo apie viesulus. Tiesa, mūsų rajone jų nebuvo.“

Pirmadienį įdienojus lietuvė su draugu išėjo į rajono gatves ir įsitikino, kad vanduo rytinėje Majami Bičo pusėje jau visiškai nuslūgęs.

Rasos Galinytės nuotr./Uragano Irmos paliestas Majami Bičas
Rasos Galinytės nuotr./Uragano Irmos paliestas Majami Bičas

„Pakrantės vanduo pasitraukė, todėl paplūdimys net paplatėjo. Žmonės jaučiasi išties neblogai“, – konstatavo R.Galinytė, netrukus jau sėdusi į automobilį.

VIDEO: Uraganas Irma: pasiglemžtos 27 gyvybės bei rekordinė 6,3 mln. žmonių evakuacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius