Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai bėga iš Graikijos, likusieji laukia šalies bankroto

„Kiekvieną dieną gyvename su didžiausiu stresu ir nerimu, kas bus toliau“, – 15min.lt pasakojo Graikijos lietuvė Jurga Montvydaitė-Skarentzos.
Lietuvių bendruomenė Graikijoje
Lietuvių bendruomenė Graikijoje / Asm. archyvo nuotr.
Asm. archyvo nuotr./Lietuvių bendruomenė Graikijoje
Asm. archyvo nuotr./Jurga Montvydaitė-Skarentzos

Graikijoje gyvenantys lietuviai stengiasi paneigti Lietuvoje gajų stereotipą, esą graikai taupyti nenori, o tingumas ir noras, kad jais pasirūpintų kiti, yra mentaliteto dalis. Bent jau lietuviai tikina, kad Graikijoje dirba kruopščiai ir sunkiai, o taupyti tikrai nebėra būdų. Apie Graikijos gyventojų kasdienybę kalbamės su Graikijos lietuvių bendruomenės pirmininke Jurga Montvydaite-Skarentzos.

– Kokiomis nuotaikomis gyvena Graikijos lietuviai?

– Šiomis dienomis situacija Graikijoje – kritinė. Niekas neveikia, vyksta riaušės. Jau bandoma lupti pinigų iš pačių „biedniausių“, tai taip ir gyvename – kiekvieną dieną su didžiausiu stresu ir nerimu, kas bus toliau.

Dabar priimtos įvairiausios griežtos taupymo priemonės, mokesčiai labai dideli, kiek įmanoma apkarpyti atlyginimai.  Reikalavimai mums jau yra kraštutiniai. Jau, matyt, nebėra kaip sutaupyti, tai ima iš pensijų ir ketina kirpti minimalų atlyginimą. Logiška, kad žmonės prieš tai sukilo.

Jau nebežinau, iš kur tų pinigėlių patraukti. Turėtų jau susitvarkyti viskas. Bet niekas nejuda, vis prašoma naujų paskolų iš Europos Sąjungos.  Neaišku mums, kur nueina Graikijos sutaupyti pinigai. Ar jie nueina mokėti toms paskoloms, ar jie nueina kažkur kitur, sunku pasakyti.

– Kaip Graikijos diržų veržimosi politika palietė jus ir kitus Graikijoje gyvenančius lietuvius?

– Įvairiai. Lietuvių, kurie neprarado darbo, situacija nėra tragiška. Žinoma, esu girdėjusi, kad kai kurie buvo atleisti, kai kurių pajamos gerokai sumažėjo. Mano vyro smulkų šeimyninį verslą irgi situacija yra paveikusi. Nebeturime tiek įplaukų – mokesčiai padidėję, atlyginimas labai sumažėjęs. Kai kurie lietuviai suka galvą, kaip už viską susimokėti. Bet tie, kurie turi darbus ir pakankamai pajamų, tik džiaugiasi, kad gali būti ir blogiau.

– Kiek lietuvių gyvena Graikijoje? Ar dėl situacijos Graikijoje jie nesuka atgal į Lietuvą?

– Oficialiai niekas nežino, kiek lietuvių gyvena Graikijoje, nes kaita labai didelė. Bet esame girdėję, kad visoje Graikijoje yra apie 2 tūkst. lietuvių.

Yra pastebėta tokia tendencija, kad išvyksta dalis lietuvių. Turėjome porą vaikinų, kurie netekę darbo, išvyko. Keisčiausia, kad ne visi išvyksta į Lietuvą. Vienas vaikinas išvažiavo iš Graikijos į Angliją, atleista mergina, girdėjau, grįžo į Lietuvą.

Yra ir atvažiuojančiųjų. Gauname naujai atvykusių lietuvių laiškų. Yra rizikuojančių.

– Kokius darbus lietuviai dirba Graikijoje?

– Turime advokatų padėjėjų, verslininkų, padavėjų, barmenų, kirpėjų, kai kurie turi net savo restoranų. Daug yra šeimyninio verslo. O šiaip tai, kas įdomu, tą juodą darbą dirbančių žmonių neturime daug. Atvažiuoja ir išsilavinusių žmonių, kai kurie čia mokosi.

Asm. archyvo nuotr./Lietuvių bendruomenė Graikijoje
Asm. archyvo nuotr./Sunki Graikijos finansinė padėtis neaplenkė ir ten gyvenančių lietuvių

– Ar nebijote, kad Graikija bankrutuos?

– Tiek graikams, tiek lietuviams jau nebesvarbu, ar bus bankrotas, ar jo nebus. Jei mes imsime ir imsime tas paskolas, dėl kurių vėl bus keliami mokesčiai ir mažinami atlyginimai, ar jau tai nėra bankrotas? Bet kokiu atveju tai yra bankrotas nepriklausomai nuo to, kaip oficialiai tai bus pavadinta.

Gyventi čia sudėtinga. Graikai anksčiau nežinojo, kas tai yra nusikaltimai, o dabar neįmanoma iš namų išeiti palikus atvirus langus. Tai irgi ne iš gero gyvenimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius