Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų spauda: prie karalienės dvare rastos septyniolikmetės latvės mirties prisidėjo lietuviai

Didžioji Britanija sukrėsta 17-metės Latvijos pilietės, kurios lavonas beveik po pusmečio nuo jos dingimo buvo surastas karalienei Elizabeth II priklausančiame Sandringamo užmiesčio dvare, istorijos. Britų žiniasklaida įtaria, kad mergina galėjusi nukentėti nuo „Baltijos mafijos“. Teigiama, kad narkotikus merginai tiekė lietuviai.
Londono policininkai
Londono policininkai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Alisos Dmitrijevos gyvenimo pabaiga buvo tragiška, tačiau ji leidžia plačiau pažvelgti į gilesnę problemą – vadinamąją „Baltijos mafiją“ – grėsmingus organizuotus Rytų europiečių nusikalstamus tinklus, kurie užsiima narkotikų verslu“, – rašo dailymail.co.uk.

Pasak leidinio, imigrantų mafija itin aktyviai veikia rytinėje Didžiosios Britanijos dalyje. Čia įsikūręs ir Visbičo miestas, kuriame kas trečias iš 20 tūkst. miestelėnų – atvykėlis iš Rytų Europos.

Viena iš tokių Visbičo gyventojų buvo ir penkiolikmetė Alisa, 2009-aisiais atvykusi į Didžiąją Britaniją laimės ieškoti. Jos mama užsienyje jau buvo pragyvenusi metus, kartu su mergaite iš Latvijos emigravo ir seneliai.

Atvykusi į Angliją mergaitė lankė vietos mokyklą, vėliau įstojo į Vakarų Anglijos koledžą, kur studijavo anglų kalbą. Tiesa, ji dažnai praleisdavo paskaitas ir paskutinį egzaminą vasarą laikė tik todėl, kad jį išlaikius močiutė buvo pažadėjusi dovanų.

Mergina vartojo narkotikus ir nuolat jiems kaulydavo pinigų iš savo šeimos. Ieškodama pinigų kanapėms, metamfetaminui ir ketaminui mergina išpardavė kone visus savo daiktus, net ir dviratį, už kurį tegavo 10 svarų sterlingų.

Narkotikus tiekė Dainiukas

Narkotikus, pasak jos pažįstamų, Alisai ir kitiems Rytų europiečiams Visbiče tiekdavo vyriškis, važinėjantis dviejų durų raudonu sportiniu automobiliu.

Dainiukui ji buvo skolinga labai daug pinigų.

Be to, pernai Alisa pradėjo nuolat važinėti į Londoną, kuriame susitikdavo su narkotikų prekeiviu iš Lietuvos vardu Dainiukas, rašo dailymail.co.uk Manoma, kad jiedu su Alisa buvo pora.

„Dainiukui ji buvo skolinga labai daug pinigų. Jos skolos už narkotikus augo ir jos dingimo dieną siekė 15 tūkst. svarų sterlingų“, – žurnalistams pasakojo vienas Alisos draugas.

Kitas Alisą pažinojęs žmogus iš Visbičo latvių bendruomenės sakė, kad už narkotikus Alisa retai kada mokėdavo iškart, esą dažniausiai mergina jų gaudavo skolon.

Geriausia Alisos draugė Erika pridūrė, kad ne kartą yra sakiusi bičiulei, jog tokie narkotikai ir skolos geruoju nesibaigia.

Emigracija labai pakeitė

Visi Alisos artimieji buvo labai susirūpinę jos sveikata ir gyvenimu, todėl praėjusią vasarą nepakęsdama kritikos mergina ėmė su visais pyktis. Mergina susikivirčijo ir su mama, gyvenančia Linkolnšyre.

Atvykusi čia ji visiškai pasikeitė.

Alisos mama Anžela žurnalistams sakė pastebėjusi, kad dukros elgesys labai pasikeitė nuo pat atvykimo į Angliją.

„Alisa pradėjo vartoti narkotikus. Aš tai žinau. Atvykusi čia ji visiškai pasikeitė lyginant kokia buvo Latvijoje ir mes pradėjome pyktis“, – pasakojo merginos mama.

Iš mamos mergina nuolat skolindavosi pinigų, tačiau paskutinę vasarą Anžela ėmė vietoj reikalaujamų 10 svarų sterlingų dukrai siūlyti verčiau pagaminsianti maisto. Alisa siusdavo negavusi pinigų. Tokiu kivirču pasibaigė ir paskutinis mamos ir dukros susitikimas praėjusių metų liepą.

Tuomet buvo likęs mėnuo iki Alisos dingimo.

Prašė pagalbos

Rugpjūtį Alisa, nepaisant nesutarimų, mamai parašydavo žinučių telefonu ar socialiniuose tinkluose. Jomis Alisa meldė pagalbos. Kartą liepos pabaigoje mergina parašė: „Mama, man reikia gydytojo“. Kitąkart atsiprašydama motinos ji pridūrė „Mama, pagimdyk mane atgal“.

Liūdna, tačiau atrodo, kad padėti Alisai jau buvo per vėlu. Ji buvo įnikusi į narkotikus ir prasiskolinusi kriminalinėms Rytų Anglijos ir Londono grupuotėms.

Ketvirtadienį Anglijos policijos pareigūnai, tiriantys Alisos nužudymą, pradėjo naują paiešką atokioje paplūdimio automobilių stovėjimo aikštelėje Snetisame, Norfolke. Liudininkai čia rugpjūčio 31 dieną  Alisą matė paskutinį kartą. Su dviem pažįstamais vyrais ji įsėdo į žalią „Lexus“ automobilį.

Policija atpažino ir apklausė vieną iš su Alisa buvusių vyriškių, tačiau jo teigimu, Alisą jiedu tik pavėžėjo iki parduotuvės, nors tokio maršruto pabaigos parduotuvės vaizdo kameros nėra užfiksavusios.

Baiminasi keršto

Visai kitą istoriją pasakoja Alisos draugai. Dauguma jų atsisako bendradarbiauti su policija besibaimindami nusikaltėlių gaujų keršto.

Manau, jie buvo lietuviai. Jie tikrai neatrodė kaip šventieji.

Vienas iš tokių, labai artimai Alisą pažinojusių draugų, sakė, kad paskutinėmis savo gyvenimo dienomis Alisą matė su keliais vyrais.

„Manau, jie buvo lietuviai. Jie tikrai neatrodė kaip šventieji. Mes manome, kad yra 50 proc. tikimybė, jog tie vyrai ją ir nužudė“, – sakė jis.

Kitas draugas prisipažino buvęs įspėtas viešai nekalbėti apie Alisos žūtį. „Bet kas, kas kalbės, gali sulaukti keršto. Štai dėl ko dauguma Alisos draugų pasislėpė nuo policijos“, – aiškino jis.

Žinoma, keturi vyrai, buvę su Alisa, gali būti nekalti. Alisa buvo pagarsėjusi vyrus keičianti it kojines.

Draugai spėlioja, galbūt Alisa apskritai nebuvo nužudyta. Gal ji tiesiog perdozavo, o išsigandę bičiuliai tik atsikratė kūno.

Alisos nuotraukas galite pažiūrėti ČIA.

Rado karalienės dvare

Primename, kad Alisos kūnas buvo aptiktas karalienei Elizabeth II priklausančiame Sandringamo užmiesčio dvare. Sausio 1 dieną juos rado vienas vietos gyventojas, vedžiodamas šunį miškelyje, esančiame maždaug už 1,5 kilometro nuo Rytų Anglijoje esančio Sandringamo dvaro pagrindinių vartų.

Gruodį už informaciją apie jos buvimo vietą buvo paskelbtas 5 tūkst. svarų (daugiau kaip 20 tūkst. litų) atlygis. Be to, merginos giminaičiai įdėjo skelbimą „Facebook“ tinkle latvių ir lietuvių kalbomis.

Atpažinti nužudytosios kūną buvo labai sudėtinga. Iš pradžių buvo mėginta paimti stabilų mėginį DNR nustatyti iš nužudytosios danties ir raumenų audinio, bet mėginimas buvo nesėkmingas.

Galiausiai kriminalistai atpažino kūną, palyginę A.Dmitrijevos delno ypatumus su aprašymais jos medicinos kortelėje. Vėliau jų išvadas patvirtino DNR tyrimas, paėmus mėginį iš A.Dmitrijevos šlaunikaulio.

Kaip pažymima policijos pareiškime, „itin mažai tikėtina“, kad A.Dmitrijeva mirė dėl natūralių priežasčių. Tačiau nematyti jos palaikuose ir kokių nors sužalojimų, taip pat pjautinių ar šautinių žaizdų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius