Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sostinės aikštėje pažadėjo sutriuškinti „sąmokslą“ prieš jo šalį

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas per retą viešą pasirodymą trečiadienį žadėjo nugalėti „sąmokslą“ prieš jo šalį, anksčiau pareiškęs, kad kruvini neramumai jo šalyje yra kurstomi iš užsienio
Basharas al Assadas kalba prieš minią
Basharas al Assadas kalba prieš minią / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Be abejo, mes įveiksime sąmokslą, kuris artėja prie savo galo, ir tai taip pat bus sąmokslininkų ir jų planų galas“, – B.al Assadas sakė dešimtims tūkstančių savo šalininkų Damasko centrinėje Omejadų aikštėje.

Savimi pasitikintis prezidentas, vilkintis švarką ir marškinius atviru kaklu, stovėjo priešais minią, nuo kurios jį skyrė asmens sargybiniai.

Aktyvistai pranešė, kad trečiadienį dar keturi civiliai žuvo netoli centrinio miesto Hamos ir kad tebevyksta vyriausybei ištikimų pajėgų susirėmimai su armijos dezertyrais.

„Atėjau čia pasisemti jūsų stiprybės. Dėl jūsų niekada nesijaučiau silpnas“, – pareiškė jis.

Tuo tarpu antradienį sakydamas kalbą per viešą pasirodymą, kuris buvo pirmasis per kelis pastaruosius mėnesius, B.al Assadas žadėjo triuškinti „terorizmą“ geležiniu kumščiu.

„Regioniniai ir tarptautiniai veikėjai, kurie mėgina destabilizuoti Siriją, nebegali klastoti faktų ir įvykių“, – lyderis pareiškė per beveik dvi valandas trukusią kalbą.

Dėl šių pareiškimų opozicija apkaltino prezidentą, kad jis stumia šalį į pilietinį karą, o galingosios šalys piktinosi, kad Sirijos lyderis stengiasi perkelti kaltę kitiems dėl jau dešimt mėnesių trunkantį kraujo liejimą, malšinant protestus prieš Damasko režimą.

Aktyvistai pranešė, kad trečiadienį dar keturi civiliai žuvo netoli centrinio miesto Hamos ir kad tebevyksta vyriausybei ištikimų pajėgų susirėmimai su armijos dezertyrais.

B.al Assadas antradienį neigė, kad saugumo pajėgoms buvo įsakyta šaudyti į civilius, taip pat pabrėžė, kad neramumai baigsis tik tuomet, „kai bus nutrauktas iš užsienio plūstančių lėšų ir ginklų srautas“.

Prezidentas pareiškė, kad pastangos atkurti saugumą šalyje yra „absoliutus prioritetas“, ir pažadėjo „geležiniu kumščiu“ tramdyti terorizmą, komentuodamas penktadienį Damaske mirtininko įvykdytą sprogdinimą, per kurį žuvo 26 žmonės.

Stambule esantis opozicinės Sirijos Nacionalinės Tarybos vadovas Burhanas Ghaliounas išreiškė susirūpinimą dėl B.al Assado „pavojingos kalbos, kurioje jis išdėstė pasiryžimą naudoti smurtą prieš savo žmones“.

„Jis nutraukė visas Arabų Lygos arba kitokias iniciatyvas, ieškant sprendimo šiai krizei“, – pabrėžė   B.Ghaliounas.

Pasak jo, B.al Assado kalba atskleidžia prezidento „ryžtą skaldyti ir stumti šalį pilietinio karo link“.

Sirijos arkivyskupas ragina suteikti Assadui dar vieną galimybę

Sirijos Alepo arkivyskupas Jeanas-Clement'as Jeanbart'as trečiadienį pareiškė nerimaująs dėl netikėtų pasekmių po galimo režimo pasikeitimo protestų krečiamoje Sirijoje, todėl jis ragina suteikti prezidentui Basharui al Assadui dar vieną galimybę.

„Mes labai susirūpinę dėl režimo nuvertimo pasekmių, dėl kurių daugelis tikinčiųjų gali būti priversti emigruoti, kaip buvo Irake po Saddamo Husseino režimo žlugimo“, – sakė J.Jeanbartas interviu konservatyviam Prancūzijos laikraščiui „Le Figaro“.

Po JAV vadovaujamos invazijos į Iraką 2003 metais daug krikščionių, vengdami smurto tarp religinių bendruomenių, pabėgo iš Irako. Iki invazijos pasaulietiniam Saddamo Husseino režimui geležiniu kumščiu neblogai sekėsi suvaldyti įvairias šalyje gyvenančias etnines grupes.

„Krikščionys nepasitiki ekstremistine sunitų valdžia. Mes baiminamės dėl galimo diktatoriško musulmonų brolių dominavimo“, – sakė J.Jeanbartas, priklausantis Melchitų Graikų Romos Katalikų Bažnyčiai.

Pasak jo, Sirijos valdančioji partija „Baath“ apsipranta su reformų mintimi.

„Nepaisant neramumų, B.Assadui reikia duoti galimybę“, – kalbėjo J.Jeanbartas ir pridūrė, kad Sirijos vadovas bando „įtikinti „Baath“ partiją sutikti su reformomis“.

Arkivyskupas taip pat atkreipė dėmesį, kad naujoje B.Assado paskelbtoje konstitucijoje yra „įdomių minčių, pavyzdžiui, apie pasaulietiškos valstybės išsaugojimą“.

Antradienį B.Assadas pranešė, kad referendumas dėl praėjusiais metais paruoštos konstitucijos priėmimo bus rengiamas pirmąją kovo savaitę. Prezidentas apkaltino užsienio šalis sąmokslą prieš jo valstybę rėmimu.

„Režimas turi mažumų palaikymą“, – sakė J.Jeanbartas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmonės tiesia Sirijos vėliavą, rodydami pagarbą prezidentui
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmonės tiesia Sirijos vėliavą, rodydami pagarbą prezidentui

Jeigu prie „Baath“ partijos narių ir Damasko bei Alepo prekybininkų sunitų pridėtume alavitus, krikščionis, kurdus, drūzus, ismailitus, „greičiausiai turėtumėme daugiau nei 50 proc. gyventojų, kurie palaiko „Basharą“, sakė J.Jeanbartas.

„Mes nenorime, kad mums atsitiktų kaip Irake, – sakė jis. – Ir pokyčiai Libijoje bei Egipte mūsų neįtikina“.

Kaimyninio Libano maronitų patriarchas Bechara Boutrosas Rai praėjusiais metais išreiškė panašią mintį.

Jis paragino leisti B.Assadui įgyvendinti politines reformas ir išreiškė būgštavimą, kad „diktatoriškais laikomų režimų žlugimas... gali privesti iki pilietinio karo, kuriame pagrindinėmis aukomis galėtų būti krikščionys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius