Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ambasadorius: Baltarusijos planai statyti atominę elektrinę prie Lietuvos sienos yra labai realūs

Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Edminas Bagdonas penktadienį labai realiais pavadino Baltarusijos planus bendradarbiaujant su Rusija statyti atominę elektrinę netoli Lietuvos sienos.
Nebeveikiantis reaktorius
Atominė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šie planai – labai realūs. Mes turime informacijos, kad ji bus statoma. Jie yra pareiškę, kad statys už Rusijos pinigus, rusiškais reaktoriais“, – BNS penktadienį sakė E.Bagdonas.

Naujos atominės elektrinės statyba Baltarusijoje aptarta ketvirtadienį per Rusijos ir Baltarusijos prezidentų susitikimą Sočyje. Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo padėjėjas Sergejus Prichodka po susitikimo sakė, kad šiuo klausimu pastebima „tam tikra pažanga, pozicijų suartėjimas“, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Anot E.Bagdono, šiuo metu laukiama, kad Baltarusija pagal teisės aktus dėl aplinkos apsaugos tinkamai informuotų šalis kaimynes.

„Laukiame visų teisės normas atitinkančių nuostatų apie informavimą valstybių kaimynių. Kiek žinau, lyg jie tą žingsnį yra padarę. Mes bendraujame su mūsų Energetikos ministerija, vadovaujant viceministrams yra sukurtos darbo grupės. Mes – aktyvūs proceso dalyviai“, – sakė E.Bagdonas.

Aikštelė atominei elektrinei parinkta Gardino srities Astravo rajono šiaurinėje dalyje, vos už 20 kilometrų nuo Lietuvos sienos.

Rugpjūčio pradžioje Rusija ir Baltarusija suderino darbinį abiejų vyriausybių susitarimo variantą dėl atominės elektrinės statybos Baltarusijoje.

Projekte numatyta pastatyti du AE reaktorius, kurių kiekvieno galia būtų 1200 megavatų. Pirmąjį bloką norima paleisti 2016 metais, antrąjį – 2018-aisiais.

Rusija ir Baltarusija dar turi sutarti dėl projekto finansavimo. Birželį Baltarusija paprašė Rusijos suteikti 9 mlrd. JAV dolerių paskolą AE statybai. Sprendimo dėl paskolos dar nėra.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius