-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos atstovai dalyvaus iš litvakų šeimos kilusio žymaus LGBT teisių kovotojo pagerbime Baltuosiuose rūmuose

Kitą savaitę Vašingtone aukščiausiu lygiu bus pagerbtas buvęs San Fransisko miesto tarybos narys, kovotojas už žmogaus teises, iš Lietuvos žydų šeimos kilęs Harvey Milkas. Į iškilmes pakviesti ir Lietuvos atstovai - ambasadorius Žygimantas Pavilionis ir Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė.
Aušrinė Marija Pavilionienė
Aušrinė Marija Pavilionienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

H.Milkas buvo pirmasis savo homoseksualios orientacijos neslėpęs asmuo, išrinktas į atstovaujamas pareigas Kalifornijoje. 1978 m. lapkričio mėnesį, praėjus vos 11 mėnesių po jo išrinkimo į miesto tarybą, H.Milką nušovė kitas miesto tarybos narys Danas White'as pačioje miesto rotušėje. Per tą patį išpuolį buvo nušautas ir San Fransisko meras George'as Moscone'as.

Ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose įvyks oficiali Harvey Milko pašto ženko pristatymo ceremonija. Pagerbdami H.Milko šeimos ryšius su Lietuva, Baltųjų rūmų ceremonijoje dalyvaus ir Lietuvos atstovai: Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė bei Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis.

Harvey'is Milkas
Harvey'is Milkas

Į Baltuosius rūmus taip pat pakviesti JAV gyvenantys lietuviai LGBT bendruomenės atstovai Rimvydas Baltaduonis ir Darius Sužiedėlis.

H.Milko nužudymas ir po jo kilusi visuotinė gėjų ir lesbiečių bendruomenės protestų banga laikomi kertiniais įvykiais, kurie paskatino Amerikos gėjų ir lesbiečių judėjimą už lygias pilietines ir žmogaus teises.

2008 m. sukurtas meninis filmas „Milkas″, kuris pasakoja apie H.Milko gyvenimą ir kovą už žmogaus teises. Filmas buvo įvertintas dviem „Oskarų” apdovanojimais (už Seano Penno atliktą pagrindinį vaidmenį ir už geriausią scenarijų).

Žuvusio aktyvisto sunėnas Stuartas Milkas, dėdės vardu pavadinto Milko Fondo prezidentas, Lietuvoje pirmą kartą lankėsi 2013 m. liepą. Jis dalyvavo Baltic Pride eitynėse „Už lygybę” ir skaitė pranešimą ta proga surengtoje tarptautinėje LGBT ir žmogaus teisių konferencijoje.

Seanas Pennas už Harvey Milko vaidmenį apdovanotas
Seanas Pennas už Harvey Milko vaidmenį apdovanotas "Oskaru"

Po šio apsilankymo Milko Fondas toliau aktyviai domisi LGBT bendruomenės padėtimi Lietuvoje bei kitose Vidurio ir Rytų Europos šalyse, o S.Milkas nuolat kviečiamas pasisakyti JAV ir kitų šalių žiniasklaidoje bei skaityti paskaitas žmogaus teisių konferencijose ir pasitarimuose.

H.Milko senelis Mausche Milch iš Joniškio į Ameriką emigravo 1897 m. S.Milko apsilankymas Lietuvoje praėjusių metų vasarą buvo pirmasis Milko šeimos nario sugrįžimas į gimtąją žemę po daugiau nei šimto metų.

H.Milką įamžinantis pašto ženklas bus pirmasis ženklas Amerikos istorijoje išleistas išskirtinai pagerbti LGBT asmenį už jo veiklą ginant lygias gėjų ir lesbiečių teises.

Pašto ženklas bus išleistas 30 milijonų tiražu. 2009 m. prezidentas Barakas Obama H.Milkui po mirties įteikė Laisvės medalį, aukščiausią JAV civiliams asmenims skiriamą apdovanojimą.

Apsilankymo Vašingtone proga, Seimo narei Marijai Aušrinei Pavilionienei dar rengiami atskiri susitikimai su JAV Kongreso Atstovų rūmų nariais, Milko Fondo taryba bei JAV veikiančiomis LGBT nevyriausybinėmis organizacijomis.

Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Stuarto Milko (kairėje) apsilankymas Lietuvoje praėjusių metų vasarą buvo pirmasis Milko šeimos nario sugrįžimas į gimtąją žemę po daugiau kaip šimto metų.
Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Stuarto Milko (kairėje) apsilankymas Lietuvoje praėjusių metų vasarą buvo pirmasis Milko šeimos nario sugrįžimas į gimtąją žemę daugiau kaip po šimto metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius