Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos diplomatai: konkrečių prašymų iš Venesuelos dar nesulaukėme

Paskui Pasaulio lietuvių bendruomenę kažką daryti dėl didelėje politinėje įtampoje gyvenančių Venesuelos lietuvių vyriausybę paragino ir du Seimo nariai. Užsienio reikalų ministerija žada padėti lietuviams, bet skelbia, kad konkrečių prašymų dėl žmonių perkėlimo būtent iš Venesuelos nesulaukta.
Krizės apimtoje Venesueloje gyvenimas vis pavojingesnis
Krizės apimtoje Venesueloje gyvenimas vis pavojingesnis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB) savaitgalį kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių (jis šiuo metu vieši Makedonijoje) prašydama padėti Venesuelos lietuviams ir perkelti juos į Lietuvą.

„Raginu Lietuvos institucijas skubos tvarka imtis priemonių dėl tautiečių iš Venesuelos perkėlimo į Lietuvą, o visas pasaulio lietuvių bendruomenes kviečiu bendrai lėšų talkai, kad palengvinti Lietuvos biudžeto naštą“, – laiške L.Linkevičiui rašė PLB pirmininkė Dalia Henke.

Lietuvos užsienio reikalų ministeriją atsiliepti į tokį prašymą paragino ir Venesuelos lietuvių bendruomenės pirmininkas architektas Vytenis Folkmanas, o pirmadienį sujudo Seimo nariai – Audronius Ažubalis bei Laurynas Kasčiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Itin svarbu užtikrinti Venesueloje esančių tautiečių saugumą, dėl to remiame Pasaulio lietuvių bendruomenės raginimą Lietuvos Vyriausybei imtis visų priemonių padėti Venesueloje gyvenantiems lietuviams, įskaitant galimybės grįžti į Lietuvą sudarymą“, – teigė Seimo nariai.

Jie taip pat paragino Lietuvą pripažinti Juaną Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu ir taip oficialiai atsiriboti nuo Nicolas Maduro režimo, kurį iš didžiųjų šalių remia tik Rusija ir Kinija.

JAV ir didžiosios Venesuelos kaimynės jau pripažino J.Guaido laikinuoju Venesuelos vadovu.

Rekomenduoja nevykti į šalį

Oficialios statistikos apie Venesueloje gyvenančių lietuvių skaičių nėra, bet skaičiuojama, kad ten jų galėtų būti keli šimtai. Tiesa, daugelis nekalba lietuviškai, neturi Lietuvos pilietybės.

Nėra abejonių, kad jiems, kaip ir daugeliui Venesuelos gyventojų, jau keleri metai sunku. Ten siautėja ekonominė krizė, hiperinfliacija, per protestus vis pranešama apie aukas.

Apie sudėtingą situaciją Venesueloje informuojama ir Užsienio reikalų ministerijos mobiliojoje programėlėje „Keliauk saugiai“, kurioje į šią šalį rekomenduojama nevykti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Riaušės Karakase
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Riaušės Karakase

„Dėl itin sudėtingos politinės, ekonominės, socialinės ir humanitarinės padėties šalyje dažnai vyksta įvairios spontaniškos demonstracijos ir protestai, kurie gali virsti ginkluotais susirėmimais. Patariama vengti didelių susibūrimų, nedalyvauti demonstracijose.

Visoje šalyje labai trūksta būtiniausių maisto, higienos ir medicinos prekių. Dėl prekių trūkumo dažmi parduotuvių ir prekybos centrų plėšimai, kuriuos malšina kariuomenė.

Dažnai nutraukiamas elektros tiekimas. <...> Venesuelos valiuta bolivaras yra labai nuvertėjusi“, – tokių perspėjimų pateikiama programėlėje.

Joje priduriama, kad šalyje auga nužudymų skaičius, ir rekomenduojama nesilankyti atokiose gatvėse bei viešai nedemonstruoti vertingų daiktų.

Svarstys pavasario sesijoje

Vis dėlto 15min šaltiniai teigia, kad konkrečių prašymų dėl perkėlimo ar pagalbos lietuviams iš Venesuelos nėra gauta – o juk į Lietuvos valdžios institucijas turi kreiptis konkretūs asmenys, o ne PLB pirmininkė D.Henke.

Praėjusiais metais į Venesuelą buvo organizuota konsulinė misija, kurios metu buvo siekta išsiaiškinti, kiek Lietuvos pilietybę turinčių Venesuelos gyventojų norėtų persikelti į Lietuvą.

15min Užsienio reikalų ministerijos pateiktais duomenimis, iš 178 lietuviškus pasus turinčių tos šalies gyventojų – dažniausiai nekalbančių lietuviškai – norą atvykti į Lietuvą išreiškė apie 50 asmenų, kurie iškart prabilo ir apie reikalingas sąlygas. Pavyzdžiui, architektas norėtų, kad jam surastų darbą pagal specialybę.

„Žmonės nesupranta, kad jiems reikės praeiti integraciją, mokytis kalbos, kad jie nebūtinai gyvens Vilniuje, kad galės būti paskirstyti po regionus. Kad nebus taip paprasta atvykti ir rasti darbo vietą geriausiose darbovietėse“, – teigė šaltinis.

Vis dėlto Užsienio reikalų ministerija žada padėti tiems Venesuelos lietuviams, kurie pareikštų norą atvykti į Lietuvą.

Vyriausybė prieš kelias savaites pateikė Seimui svarstyti asmenų perkėlimo į Lietuvą įstatymo projektą.

„Jei būtų gauti konkretūs prašymai dėl perkėlimo į Lietuvą dar nepriėmus įstatymo, pagalba galėtų būti teikiama Vyriausybei reaguojant į situaciją ad hoc, tai yra priimant atskirą nutarimą dėl su Lietuva susijusių asmenų perkėlimo. Tačiau taip perkeltų asmenų integracinės sąlygos būtų ne tokios plačios apimties, kaip reglamentuoja pateiktas įstatymas“, – 15min atsiųstame komentare rašo Užsienio reikalų ministerija.

„Paprašėme Venesuelos lietuvių bendruomenės pirmininko pranešti mums apie asmenis, kurie pageidauja būti perkelti į Lietuvą nedelsiant“, – priduriama komentare.

Asmeninio archyvo nuotr./Vytenis Folkmanas
Asmeninio archyvo nuotr./Vytenis Folkmanas

Vyriausybė prieš kelias savaites pateikė Seimui svarstyti asmenų perkėlimo į Lietuvą įstatymo projektą. Jis numato instrumentus, kaip krizės šalyse esantys Lietuvos piliečiai, lietuvių kilmės asmenys ir jų šeimos nariai būtų pervežami į Lietuvą ir integruojami.

Užsienio reikalų ministerija žada prašyti įstatymą priimti ypatingos skubos tvarka. Jo projektą Seime numatoma svarstyti pavasario sesijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius