Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos ir Taivano verslo santykiai: nuo optimizmo iki raginimo neturėti didelių iliuzijų

Atidariusi Taivaniečių atstovybę Vilniuje, Lietuva sulaukė ne tik Taipėjaus sveikinimų ir padėkų, bet ir Kinijos, su kuria anksčiau siejo nemažai verslo santykių, pykčio. Tačiau lietuviai vylėsi, kad Kinijos rinkos praradimą atsvers Taivano investicijos ir galimybė eksportuoti savo gaminius būtent čia. 15min Taipėjuje pasikalbėjo tiek su vietos, tiek lietuvių verslininkais apie bendradarbiavimo tarp Taivano ir Lietuvos galimybes.

Lietuva apie sprendimą atidaryti Taivaniečių atstovybę prabilo beveik prieš metus – praėjusių metų liepą. Tai paralyžiavo Vilniaus ir Pekino prekybos santykius, tačiau suteikė vilties, kad dabar investicijos į Lietuvą plauks iš Taivano, kuris turi 24 milijonus gyventojų.

Tačiau pastaruoju metu pasigirdo nuogąstavimų, kad Lietuva buvo perdėtai optimistiška tiek dėl savo prekių eksporto į Taivaną, tiek dėl galimų Taipėjaus investicijų mūsų šalyje.

Dar labiau šie nuogąstavimai sustiprėjo tada, kai paaiškėjo, kad Taivano žadėtą 200 milijonų dolerių aukštųjų technologijų fondą teks dalytis su kitomis šalimis.

15min Taipėjuje kalbintas „Švyturys-Utenos alus“ alaus ambasadorius Jonas Lingys teigė, kad nors įmonė ir prarado pelną dėl Vilniaus ginčo su Pekinu, bendrovė yra nusiteikusi pozityviai ir plečia savo eksportą į Taivaną.

Elektra varomus autobusus ir baterijas gaminančios bendrovės „Tron-E“ viceprezidentas Ericas Chiu 15min teigė jau ieškantis partnerių Lietuvoje ir planuojantis čia atidaryti gamyklą.

Tačiau vienos didžiausių pasaulyje puslaidininkių, lustų gamintojų „Macronix“ vadovas Miin Wu 15min kalbėjo, kad šio daugeliui taip patraukliai skambančio verslo durys Lietuvai dar nėra plačiai atvertos, o ir padaryti tai nebūtų lengva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius