Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 03 24

Lietuvos kaimynė – nauja Europos lyderė? Ekspertai įvardijo užduotis Varšuvai ir Vilniui

Kruvinos Rusijos invazijos Ukrainoje fone Lenkija laikoma viena Europos politinių lyderių – būtent Varšuva bene garsiausiai ragina Vakarų pasaulį remti Kyjivą. Lenkijos ir Lietuvos politikos ekspertai komentaruose 15min teigė, kad Europos galios centro pasistūmėjimas į centrinę ir rytinę dalis būtų naudingas Varšuvai ir Vilniui, bet tam išlieka daug iššūkių.
Mateuszas Morawieckis ir Ingrida Šimonytė
Mateuszas Morawieckis ir Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Didžiulis nusivylimas Vokietijos reakcija į karą skatina kalbas, kad Lenkijoje galėtų būti sukurta nauja galios ašis su Skandinavijos ir Baltijos šalimis.

Anot kai kurių ekspertų, Lenkija netgi galėtų siekti perbraižyti naujos, išsiplėtusios ES politinį žemėlapį, sudarydama galios centrą su Lietuva ir Ukraina („Liublino trikampis“).

Europos užsienio santykių tarybos vyresnysis politikos bendradarbis Varšuvoje Piotras Buras mano, kad „Lenkijos vieta ES galios centre yra ranka pasiekiama“.

„Šį rudenį Lenkijoje vyksiantys visuotiniai rinkimai teikia vilčių, kad nauja vyriausybė, kurią galbūt suformuos proeuropietiškos ir liberalios jėgos, galės pateisinti lūkesčius, kad šalis taps pirmaujančia ES valstybe.

Ši vyriausybė turės remtis savo pirmtakų pasiekimais ir atsikratyti kai kurių jų nesutarimų. Galiausiai, kad ir kokia būtų Lenkijos vyriausybė šių metų pabaigoje, ji turi nepamiršti, kad veiksmingas vadovavimas nėra savaime suprantamas dalykas.

Jai reikia idėjų, empatijos, galios, bendradarbiavimo ir pasitikėjimo. Atėjo laikas Varšuvai pasinaudoti šia galimybe ir išnaudoti potencialą, kurį ji akivaizdžiai patvirtino per pastaruosius metus“, – mano P.Buras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius