Lietuvos kariai lankėsi atokiame Goro provincijos Tulako rajone Afganistane

Lietuvos kariai su Afganistano partneriais šeštadienį apsilankė atokiame Goro provincijos rajone.
Apsilankymas atokiame rajone
Apsilankymas atokiame rajone / Vyr. ltn. Pauliaus Babilo nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, šeštadienį NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės vadas pulkininkas Nerijus Stankevičius ir Civilio elemento vadovas Eugenijus Vaicekauskas kartu su Goro provincijos Operacijų koordinavimo centro vadu generolu Sayedu Asadullahu Alumayaru, Afganistano nacionalinės policijos Goro provincijoje vadu brg. Gen. Khudayaru Qodusi ir Nacionalinio saugumo direktorato viršininko pavaduotoju Abdulu Same lankėsi vakariniame provincijos Tulako rajone, kur aptarė aktualiausius šio rajono gyventojams klausimus.

Tai buvo pirmasis Goro provincijos atkūrimo grupės karių ir Goro provincijos saugumo pajėgų atsovų apsilankymas šiame provincijos rajone. Į vieną iš tolimiausių provincijos rajonų delegacija vyko dviem sraigtasparniais UH-60 „Black Hawk“, kuriuos į Gorą atsiuntė Afganistano Vakarų regiono, kuriam priklauso Lietuvos PAG, pajėgos.

Goro provincijos saugumo pajėgų ir PAG atstovai Tulako rajono centre aplankė vietos policijos stovyklą, kur susitiko su vietos valdžios, saugumo pajėgų atstovais ir bendruomenės nariais. Susitikimo metu buvo aptarti saugumo, švietimo, sveikatos priežiūros ir žemės ūkio klausimai, bendruomenės dalyvavimas provincijos atstatymo projektuose bei bendradarbiavimas su provincijos valdžios institucijomis. Susitikime taip pat buvo kalbama apie pagrindines problemas, su kuriomis susiduria šio rajono gyventojai.

Šiuo metu tarnybą Afganistano Goro provincijos sostinėje vykdo tryliktoji PAG pamaina, kuri suformuota Karaliaus Mindaugo mechanizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu. Lapkritį šią karių pamainą pakeis nauja Lietuvos karių grupė, suformuota daugiausia iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės karių savanorių.

Lietuvos vadovaujama Afganistano Goro PAG yra bendra civilinė ir karinė misija, NATO ISAF pajėgų dalis, kuri Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 m. vasarą. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. Šiuo metu įgyvendinant naująją NATO ISAF pajėgų Afganistane strategiją didelis dėmesys skiriamas Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų rengimo projektams.

Goro PAG stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos, Bulgarijos ir Ukrainos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius