-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kariuomenės rezervas sustiprėjo beveik 800 karių

Liepos 1 d. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų (Vaidoto batalionas) ir Juozo Vitkaus inžinerijos batalionuose (Inžinerijos batalionas), Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalione (Oro gynybos batalionas) bei Mokymų ir doktrinų valdybai pavaldžiame Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre (KRC) nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) baigė ir Lietuvos kariuomenės aktyvųjį rezervą papildė beveik 800 jaunųjų karių, rašoma kariuomenės pranešime žiniasklaidai.
Lietuvos kariuomenės rezervą papildę kariai
Lietuvos kariuomenės rezervą papildę kariai / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Šiuose daliniuose surengtos šventinės ceremonijos, kuriose tarnybos draugų ir artimųjų akivaizdoje jauniesiems kariams už atliktą pareigą Tėvynei dėkojo jų vadai, motyvuotiems ir tarnybos metu pasižymėjusiems, fizinio bei kovinio pasirengimo rezultatus parodžiusiems kariams buvo suteikti aukštesni kariniai laipsniai, įteiktos padėkos, atminimo dovanos.

Vaidoto batalione NPPKT karių garbei surengta iškilminga ceremonija pasižymėjo ne tik karių ir jų artimųjų gausa, bet ir tuo, kad ceremonijoje dalyvavo pirmasis Vaidoto bataliono vadas dimisijos pulkininkas Vytautas Lukavičius.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Lietuvos kariuomenės rezervą papildę kariai
Lietuvos kariuomenės nuotr./Lietuvos kariuomenės rezervą papildę kariai

„Nekabinkite beretės su Vilko ženklu ant vinies. Laikykite ją arčiau savęs. Niekada nepamirškite Tėvynei duotos priesaikos,“ – kariams sakė bataliono vadas pulkininkas leitenantas Irmantas Petaraitis.

Išskirtinio dėmesio sulaukė bataliono karys eilinis Mindaugas Tavgenas: šis karys ne tik buvo pripažintas geriausiu šios NPPKT laidos kariu, bet ir jam buvo įteikta šios NPPKT laidos metu lydėjusi bataliono žygio vėliava.

„Karys yra aštraus proto, taktiškas ir per ypatingai trumpą laiką įsisaviną gausų naujos informacijos kiekį, o kario pateiktos įžvalgos padėdavo vadams tobulinti mokymų procesą tuo pačiu palengvinant ir padalinio valdymą taktinių užsiėmimų metu, “ – taip karį apibūdino tiesioginiai vadai.

9 mėnesių trukmės tarnybos baigimo ceremonija surengta Inžinerijos bataliono 9-osios NPPKT karių laidai.

„Kaip ir vien apsivilkę karinę uniformą iš karto netampame kariais, taip ir ją nusivilkus duota priesaika niekur nedingsta. Jūs ir toliau liekate įsipareigoję ginti, saugoti savo mylimą mamą, tėtį, artimą, draugą, kaimyną. Labai visais jumis didžiuojuosi ir, nors esate 9-oji karo inžinierių laida, rašau jums už tarnybą stiprų dešimtuką,“ – teigė bataliono vadas mjr. Elvinas Serva.

Visų Inžinerijos bataliono 9-osios NPPKT karių laidos vardu kalbėjęs eil. Darius Šilkauskas prisiminė didžiausius tarnybos iššūkius, dėkojo kuopos vadams už profesionalias paskaitas ir įdomias pratybas, artimiesiems už palaikymą ir džiaugėsi, kad nepaisant to, kad karo inžinieriaus kelias nebuvo lengvas, šiandien kariai išeina į atsargą aukštai pakėlę galvas.

Atsisveikindami su tarnyba jaunieji karo inžinieriai pratęsė bataliono tradiciją ir likus kelioms dienoms iki išleistuvių ceremonijos apsilankė Kryžių kalne bei įprasmino savo tarnybą pastatydami savo laidos kryžių su prašymu vesti juos taikos keliu. Tradicijų netrūko ir pačios ceremonijos metu: nepriekaištingai privalomąją tarnybą atlikę kariai paskatinti aukštesniais kariniais laipsniais, aukščiausius fizinio bei kovinio pasirengimo rezultatus pademonstravęs karys eil. Karolis Čeberka apdovanotas vardine dovana, tarnybą baigiantys kariai sveikino save ir vienas kitą griausmingu inžinierių „BUM“, nuaidėjo dedikacinių šūvių salvės.

NPPKT Oro gynybos batalione skiriasi nuo šios tarnybos kituose Lietuvos kariuomenės daliniuose savo specifiškumu. Modernėjančiose Lietuvos karinėse oro pajėgose tarnavę 8-osios NPPKT laidos jaunieji oro gynybininkai čia mokėsi atpažinti orlaivius ir valdyti oro gynybos ginkluotę ir įrangą: GROM, RBS70, STINGER bei apžvalgos radarus Giraffe MkIV ir SENTINEL.

„Tarnybos pradžioje davę kario priesaiką ištikimai tarnauti Tėvynei ir sėkmingai atlikę tarnybą Oro gynybos batalione, jūs tapote kiekvieno oro gynybininko ginklo broliu ar sese. Karių artimieji, nuoširdžiai dėkoju, kad patikėjote mums savo sūnus ir dukteris, jais nepaprastai didžiuojamės ir galiu jus patikinti, kad nuo šiol jie bus tikras pavyzdys dar dvejojančiam kario keliu žengti žmogui“, – kalbėjo bataliono vadas pulkininkas leitenantas Andrius Konovalovas.

Tarp Oro gynybos batalione šiandien atlikusių NPPKT karių buvo keletas užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių, kurie pasirinko atlikti pareigą Tėvynei – tarnauti Lietuvos kariuomenėje.

„Tik baigęs mokyklą Airijoje, nusprendžiau grįžti 9 mėnesiams į Lietuvą ir užsirašyti į pradinę tarnybą. Pasirinkau Oro gynybos batalioną, kadangi tai vienintelis toks dalinys Lietuvoje. Tarnyboje man teko išmokti valdyti apžvalgos radarą SENTINEL ir trumpojo nuotolio oro gynybos ginkluotę. Dėl savo sprendimo labai džiaugiuosi, nes dabar turiu dar daugiau draugų Lietuvoje“, – po ceremonijos atviravo vienas iš pakalbintų karių.

Dviejų Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro kuopų jaunieji kariai išleistuvių ceremonijai išsirikiavo Lietuvos kariuomenės Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro aikštėje Generolo Silvestro Žukausko poligone. Labiausiai pasižymėjusiems NPPKT kariams už aukštą motyvaciją ir nepriekaištingą užduočių vykdymą visos tarnybos metu buvo suteikti aukštesni kariniai laipsniai. Atsisveikinti su KRC kovine vėliava buvo pakviestas geriausiai įvertintas Mokomosios žvalgybos kuopos „Vanagas“ 3-ojo būrio karys eil. Karolis Panavas.

Per 9 mėnesius jaunieji kariai ne tik pasisėmė teorinių karybos pagrindų žinių, bet suformavo bazinius karinius įgūdžius bei priklausomai nuo tarnybos vietos ir pareigų įgijo ir karinę specializaciją bei pasirengė vykdyti individualias bei kolektyvines užduotis.

Dalis NPPKT baigusių karių planuoja savo ateitį sieti su profesine karo tarnyba, kiti bus įrašyti į parengtąjį kariuomenės personalo rezervą. Vėliau kartą per penkerius metus jie bus šaukiami į 20–30 dienų trukmės kartotinius mokymus ir pratybas, organizuojamus parengtojo rezervo kariams.

Lietuvos kariuomenė stiprinama sukomplektuojant karinius vienetus iš nuolatinės privalomosios ir profesinės karo tarnybos karių, taip pat parengiant kariuomenės personalo rezervą. Vienas iš būdų –9 mėnesių nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba – geriausias pasirinkimas didinti rezerve esančių ir ginkluotai šalies gynybai pasirengusių Lietuvos piliečių skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius