Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pasieniečių nupirkti šunys tarnaus Vidurio Azijoje

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) sieks įsigyti penkis belgų aviganius, kurie Vidurinės Azijos šalyse tarnaus kartu su pasieniečiais. Tikimasi, kad šunys padės efektyviai mažinti tarpvalstybinių nusikaltimų skaičių.
Kinologija
Kinologija / VSAT nuotr.

Šunys bus perkami BOMCA (Sienų valdymo programa Vidurinėje Azijoje) programai, kuri siekia gerinti situaciją Vidurio Azijos šalių pasienio ruožuose.

Šiai programai jau yra įsigyti ir kinologų centre apmokomi penki šunys, planuojama įsigyti dar penkis.

„Įsigyti šunys turės tarnauti kartu su Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano, Uzbekistano, Turkmėnistano valstybių pasieniečiais“, – 15min sakė kinologas Kęstutis Kriaučiūnas.

Planuojama, kad įsigyti šunys rugsėjo arba spalio mėnesį jau turėtų išvykti į Vidurio Azijos valstybes ir jose bus ruošiami tarnybai.

Paprastai, norint tinkamai parengti šunį tarnybai, jo dresiravimo laikotarpis užtrunka apie pusantrų metų, o kaina gali svyruoti, priklausomai nuo jų amžiaus ir sugebėjimų.

„Tarnybinių šunų kaina paprastai priklauso nuo jų amžiaus ir savybių. Jeigu šuniukai įsigyjami iki 4 mėnesių amžiaus, jie gali kainuoti iki 1,5 tūkst. Eur. Jeigu šunys yra vyresni ir jau gerai paruošti tarnybai, jiems gali būti keliami didesni reikalavimai, tokiu atveju jų kaina taip pat būna didesnė“, – teigė kinologas K.Kriaučiūnas.

Lietuvos pasieniečiai dalijasi įgyta patirtimi

BOMCA yra pavyzdinė ir didžiausia ES finansuojama programa Vidurinės Azijos regione. Visai programai vadovauja Latvijos VSAT. „Latvijos Respublikos VSAT, įvertinusi Lietuvos patirtį sienų kontrolės srityje ir kovoje su tarpvalstybiniais nusikaltimais, taip pat siekdama stiprinti regioninį bendradarbiavimą, pakvietė VSAT prisijungti prie BOMCA programos“, – sakė VSAT patarėjas viešiesiems ryšiams Giedrius Mišutis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Mišutis

Vienas iš būdų, kaip VSAT prisideda prie šio projekto, yra bendradarbiavimas kinologijos srityje.

„Įgyvendinant šią veiklą, 2022 metais buvo numatyti 2-ji mokymai: 3 mėn. mokymai Lietuvoje ir 3 mėn. mokymai Latvijoje, skirti Vidurinės Azijos valstybių kinologams. Šių mokymų tikslas – tobulinti instruktorių-kinologų teorines žinias ir praktinius įgūdžius šaunamųjų ginklų, sprogmenų ir narkotinių medžiagų paieškos srityje. Įgyvendinant šią veiklą Vidurinės Azijos kinologams buvo numatytas tarnybinių šunų pirkimas, kuris buvo finansuojamas BOMCA projekto lėšomis“, – sakė G.Mišutis.

Analizuojant Lietuvos ir užsienio rinkas, buvo išsiaiškinta, kad reikalavimus atitinkančių šunų pirkimas užsienyje ir pervežimas į Lietuvą kainuotų gerokai didesnę pinigų sumą, nei tokių paruoštų tarnybai šunų pirkimas Lietuvoje. Dėl to nuspręsta viešuosius pirkimus vykdyti čia.

Pagrindinis VSAT tikslas, dalyvaujant BOMCA programoje – remti teisėsaugos institucijas, nustatant ir atliekant tarpvalstybinių nusikaltimų tyrimus.

„Pagrindinės antrojo komponento, už kurio įgyvendinimą atsakinga Lietuva, veiklos siejamos su tarpvalstybinių nusikaltimų tyrimo metodų tobulinimu, keitimosi informacija apie tarpvalstybinį nusikalstamumą tobulinimu, kovos su neteisėtu migrantų gabenimu ir prekyba žmonėmis gebėjimų stiprinimu, teisėsaugos institucijų gebėjimų tirti tarpvalstybinius nusikaltimus stiprinimu ir kt.“, – 15min sakė VSAT patarėjas G.Mišutis.

BOMCA 10 etapas, prie kurio ir prisijungė VSAT, pradėtas 2021 m. balandžio 1 d.

„Šio etapo pagrindinis tikslas yra didinti saugumą, stabilumą ir tvarų augimą regione, kartu remiant tarpvalstybinį bendradarbiavimą ir gerinant žmonių, gyvenančių Vidurinės Azijos pasienio teritorijose, gyvenimo sąlygas. Geografiškai projektas apima penkias regiono šalis: Kazachstaną, Kirgiziją, Tadžikistaną, Turkmėnistaną ir Uzbekistaną. Dabartiniu etapu, kuris grindžiamas ankstesnės veiklos pasiekimais ir rezultatais, bus toliau remiamas tarpvalstybinis bendradarbiavimas ir gerinamos Vidurinės Azijos pasienio regionuose gyvenančių žmonių gyvenimo sąlygos, taip pat bus sudarytos palankesnės sąlygos teisėtiems prekybos srautams per sienas“, – teigė G.Mišutis.

Trečdalis nelegalių migrantų Lietuvoje sulaikyti šunų

Migrantų krizės metu pagrindinė šunų funkcija buvo nelegalių migrantų persekiojimas ir ieškojimas.

VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai
VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai

„Šis būdas buvo itin efektyvus tamsiu paros metu, kuomet pareigūnams pabėgėlius surasti yra sudėtingiau, nes vaizdo kamerų pasienio teritorijose trūksta. Tuo metu šunų uoslė yra nepakartojamas dalykas ir jie gali sekti pabėgėlių pėdsakus net iki keliolikos kilometrų spinduliu. Virš trečdalio migrantų buvo sugauti naudojant šunų pagalbą, jiems persekiojant asmenis arba perduodant informaciją pareigūnams, kuria kryptimi jie juda“, – sakė kinologas K.Kriaučiūnas.

Šiuo metu VSAT tarnauja 126 šunys. Pagrindinės veislės yra vokiečių ir belgų aviganiai, vienas yra olandų aviganis ir vienas vengrų vižlas.

Paprastai šunys tarnauja apie 10 metų. Kiekvienais metais yra pakeičiama apie 10 proc. tarnaujančių šunų.

Dažniausiai šunys yra išleidžiami į pensiją, atsižvelgiant į veterinaro rekomendacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius