Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Lietuvos vadovai pasveikino Portugaliją nacionalinės dienos proga

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen šeštadienį pasveikino Portugaliją nacionalinės dienos proga.
Portugalijos vėliava
Portugalijos vėliava / 123RF.com nuotr.

„Šiemet minime Lietuvos ir Portugalijos santykių šimtmetį – tai sukaktis, žyminti ilgalaikę ir tvirtą bičiulystę, pagrįstą tarpusavio pasitikėjimu ir pagarba“, – rašoma G.Nausėdos sveikinime.

Šalies vadovas dėkodamas už šiltus dvišalius santykius ir priėmimą Lisabonoje, pakvietė Portugalijos prezidentą Marcelo Rebelo de Sousą atvykti vizito į Lietuvą.

G.Nausėdos teigimu, abi šalys yra patikimos partnerės Europos Sąjungoje (ES) ir sąjungininkės NATO. Šalies vadovas akcentavo ypač vertinantis stiprų Portugalijos įsipareigojimą Lietuvos ir Baltijos šalių saugumui bei padėkojo už pietų Europos valstybės dalyvavimą NATO oro policijos misijose bei rotacinių pajėgų pamainos karių indėlį įgyvendinant Aljanso Užtikrinimo priemonių iniciatyvą Lietuvoje.

Jis taip pat pabrėžė, jog, Rusijai tęsiant karą prieš Ukrainą, euroatlantinės bendruomenės vienybė ypač svarbi. Šalies vadovas išreiškė lūkestį, kad NATO viršūnių susitikimas Vilniuje bus gera proga susitarti dėl Aljanso praktinės ir politinės paramos Ukrainai.

„Pastaraisiais metais mus dar labiau sujungė bendras siekis padėti Ukrainai ir jos žmonėms ginti demokratinio ir laisvo pasaulio pamatus. Portugalija yra patikima sąjungininkė, su kuria sutariame esminiais demokratijos, žmogaus teisių ir saugumo klausimais“, – teigiama Seimo pirmininkės sveikinime.

Pasak V.Čmilytės-Nielsen, Lietuva ir Portugalija sėkmingai plėtoja dvišalius santykius, glaudžiai bendradarbiauja ES ir NATO.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė sveikinime Portugalijai linkėjo gerovės.

„Džiaugiuosi turėdama galimybę padėkoti už draugiškus ryšius mūsų patikimai partnerei ES, NATO ir kitose tarptautinėse organizacijose. Labai vertiname Portugalijos indėlį stiprinant oro patruliavimo misiją“, – rašoma I.Šimonytės sveikinime.

„Rusijos sukrečiančios ir žiaurios invazijos į Ukrainą akivaizdoje privalu išlikti vieningiems. Labai svarbu, kad visi demokratinių valstybių vadovai būtų tvirti ir solidarūs su Ukraina iki jos galutinės pergalės. Nors mes – ES ir Vakarų demokratinės šalys – jau esame nemažai nuveikusios Ukrainos labui, tačiau labai svarbu, kad, siekdamos užtikrinti taiką ir stabilumą regione, atkakliai spaustume Vladimiro Putino ir jo bendrininko Aliaksandro Lukašenkos režimus, taikydamos jiems kuo griežtesnes sankcijas“, – pabrėžiama jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius