Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Linas Kojala apie patvirtintą „Brexit“ susitarimo projektą: tai – dar ne pabaiga

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybei patvirtinus susitarimą dėl „Brexit“ projekto, politologas Linas Kojala teigė, kad bandoma realizuoti gana „minkštą“ išstojimo iš bendrijos variantą. Ir tai, anot jo, tikrai nėra pabaiga.
Linas Kojala
Linas Kojala / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Visą svarbiausią informaciją apie pasiektą susitarimą rasite čia.

Socialiniame tinkle „Facebook“ politologas rašė, kad dabar – naujas „Brexit“ etapas: „Po penkių valandų diskusijos Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May įtikino vyriausybės narius, jog ES ir JK derybininkų pasiektas susitarimas turi būti politiškai patvirtintas“.

Tai, anot jo, reiškia, jog bandoma realizuoti gana „minkštą“ išstojimo iš bendrijos variantą.

„Jungtinė Karalystė liks ES muitų sąjungoje (laisva prekyba tarpusavyje ir bendri tarifai prekiaujant su ne ES šalimis), o Šiaurės Airija – dėl istorinių priežasčių ir santykio su Airijos Respublika – apskritai perims daugelį bendros rinkos bruožų“, – rašė politologas.

Būtent todėl, pasak jo, euroskeptikai Jungtinė Karalystė jau sukilo. „Netgi pati vyriausybė nebuvo vieninga – yra ministrų, teigiančių, jog tai nėra tikras “Brexit„ referendumo realizavimas. Esą britai bus pernelyg susaistyti su ES, o ir aiškaus plano, kada bus pasitraukta iš muitų sąjungos, praktiškai nėra“, – teigė L.Kojala.

Todėl, anot jo, tai – tikrai ne pabaiga: „Dabar premjerė keliaus į parlamentą ir bandys įtikinti jo narius, kad jie turi pritarti šiam 585 psl. dokumentui. Jei nepritars, grės atsistatydinimas, vyriausybės griūtis ir politinis chaosas“.

„P.S. pagal susitarimą, ES piliečiai, kurie šiuo metu gyvena JK, išsaugos turimas teises ir galės gauti nuolatinio gyventojo statusą, jei tokio dar neturi, taip pat naudotis kitomis privilegijomis. Tie, kurie atvyks per pereinamąjį periodą (dabar ir artimiausioje ateityje) – taip pat. Po išstojimo norintiesiems atvykti greičiausiai bus kur kas daugiau apribojimų, kuriuos priims pati JK. Ateityje laikinam atvykimui abi pusės žada bevizį režimą“, – rašė L.Kojala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius