-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Linkevičius iš Miuncheno saugumo konferencijos: negalima sakyti, kad padėtis Ukrainoje normalizuojasi

Nėra pagrindo teigti, kad padėtis Ukrainoje normalizuojasi, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokią išvadą ministras padarė 50-ojoje Miuncheno saugumo konferencijoje šeštadienį situaciją Ukrainoje aptaręs su šios šalies įtakingu verslininku ir politiku Piotru Porošenka.

„Supratau, kad tikrai negalima sakyti, kad normalizuotusi, nes kiekvieną dieną apie 10-15 žmonių yra suimami, grasinimai tęsiasi“, – BNS šeštadienį teigė ministras.

Tikrai negalima sakyti, kad normalizuotusi, nes kiekvieną dieną apie 10-15 žmonių yra suimami, grasinimai tęsiasi.

„Jeigu iš jautrių Kijevo vietų nebus atitrauktos saugumo pajėgos, jeigu nebus paleisti visi areštuoti žmonės, kurių ne tik, kad nepaleidžia, bet ir dar daugiau areštų yra, bus labai sunku atkurti bent minimalų dialogą, kuris šiandien yra būtinas“, –  sakė L.Linkevičius.    

„Jiems reikia labai aiškios tarptautinės bendruomenės pozicijos dėl to, kad priverstų Ukrainos valdžią konstruktyviai kalbėtis ir įsiklausyti į žmonių balsą – iki tol to nebuvo“, – pridūrė L.Linkevičius.

Ministras pabrėžė, kad iš įvairių pasisakymų konferencijoje yra aišku, kad tarptautinė bendruomenė palaiko Ukrainos žmonių siekį dėl integracijos į ES.

Pasak L.Linkevičiaus, pusės amžiaus jubiliejų švenčiančiame žymiausiame pasaulio saugumo politikos forume Ukrainos klausimui skiriama daug dėmesio.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, anot L.Linkevičiaus, konferencijoje pareiškė, kad „tiek JAV, tiek ES yra kartu su Ukrainos žmonėmis“.

Europos Sąjungos prezidentas Hermanas Van Rompuy, pasak L.Linkevičiaus, tiesiai pasakė, kad būtina įsiklausyti į žmonių balsą Ukrainoje.

„Pasak jo, didžiausias mūsų patrauklumas kaip mes, europiečiai, gyvename, turėtų būti kaip ir skatinantis veiksnys toms šalims, kurios siekia asocijuoti save arčiau Europos. Jis yra įsitikinęs, cituoju prezidentą, kad Ukrainos ateitis priklauso Europos Sąjungai. Tai iš karto sukėlė Rusijos reakciją“, – teigė L.Linkevičius.

Jis informavo, kad Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrų, užsienio reikalų įgaliotinės Catherine Ashton susitikimas su Ukrainos opozicijos atstovais gali įvykti dar šeštadienį. „Planavome pusryčius sekmadienį, bet gal patogiau šįvakar būtų visiems susėsti“, – sakė ministras.

Į Miuncheno konferenciją atvyko keli Ukrainos opozicijos lyderiai – buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko, dabar vadovaujantis partijai UDAR („Smūgis“), Arsenijus Jaceniukas, opoziciją palaikantis verslo magnatas P.Porošenka.

Pasak L.Liknevičiaus, Miuncheno saugumo konferencijoje vyksta nepaprastai gyva diskusija transatlantinio bendradarbiavimo klausimais: „Kadangi konferencija jubiliejinė, tai sulaukia dar daugiau dėmesio ir daug aukštų svečių.“

„Įdomi pačių vokiečių pozicija... Prezidentas Joachimas Gauckas pabrėžė, kad Vokietija neturėtų dangstytis savo jautria praeitimi. Ji turėtų būti aktyvesnė užsienio politikoje. Panašia gaida kalbėjo apie šalies didesnį aktyvumą ateityje kalbėdamas ir vokiečių užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris. Jautėsi, kad yra tam tikrų dar neatsakytų klausimų tarp Vokietijos ir Rytų valstybių kalbant apie duomenų apsaugą – buvo toks dialogas ir norėtųsi matyti daugiau“, – sakė L.Linkevičius.

Pasak ministro, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry vylėsi, kad 2014 metai taptų transatlantinės lyderystės renesansu ir dar kartą pabrėžė, kad tas vieningos, laisvos, taikios Europos kūrimas, apie kurį kalbama, dar neivykęs.

Konferencijoje Miunchene bus aptarti aktualiausi globalaus ir regioninio saugumo iššūkiai (Sirija, Iranas, Artimieji Rytai), Europos svarba, transatlantinis bendradarbiavimas, energetinis ir kibernetinis saugumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius