Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Linkevičius: įvyko 30 JT Saugumo Tarybos posėdžių, bet Ukrainoje niekas nepasikeitė

Prieš metus Rusijai aneksavus Krymą, Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje įvyko mažiausiai trys dešimtys posėdžių dėl padėties Ukrainoje, bet niekas nepasikeitė. Ir dabar pažeidžiami Minsko susitarimai, pirmadienį per JT Saugumo Tarybos posėdį Niujorke sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Prieš metus, kai Krymas buvo aneksuotas jėga ir melu, Lietuva sušaukė pirmąjį Tarybos posėdį dėl Ukrainos. Nuo to laiko Taryba surengė mažiausiai trisdešimt susitikimų dėl padėties Ukrainoje. Tačiau niekas nepasikeitė“, - teigė L.Linkevičius.

„Net dabar, kai mes kalbame, rusų valia niekiniu daromas naujausias paliaubų susitarimas, tęsiamos atakos, pažeidžiant Minsko susitarimus ir JT Saugumo Tarybos rezoliuciją. Rusiški ginklai ir „humanitariniai“ konvojai toliau vežami per sieną ir patenka į kovotojų rankas. Smurtinių provokacijų geografija plečiasi toli už paliaubų linijos, kaip matyti iš vakarykščio išpuolio Charkove“, - kalbėjo ministras.

Nerimą kelia tai, kad Jungtinių Tautų chartijoje įtvirtintus principus pažeidinėja JT Saugumo Tarybos narė, turinti išskirtinį statusą ir privalanti saugoti taiką.

Priminęs karčią ir tragišką Lietuvos istoriją, L.Linkevičius tvirtino, kad ir dabar Europoje matyti, kaip Rusijos karinė galia naudojama pažeisti valstybės suverenias teises ir siekiant įgyvendinti jos neoimperines ambicijas.

Anot ministro, ypač nerimą kelia tai, kad Jungtinių Tautų chartijoje įtvirtintus principus pažeidinėja JT Saugumo Tarybos narė, turinti išskirtinį statusą ir privalanti saugoti taiką.

„Antiukrainietiška Kremliaus retorika toliau negali nuodyti. Tik todėl, kad ukrainiečiai nori įveikti korupciją ir praeities negeroves, jie negali būti prilyginami fašistams, o taikūs Maidano protestai, kurių metines minėjome praėjusį savaitgalį, - ekstremistų perversmu“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Tautos noras spręsti savo ateitį nėra fašizmas.

„Tautos noras spręsti savo ateitį nėra fašizmas“, - pabrėžė Lietuvos ministras.

Lietuva iki šių metų pabaigos yra JT Saugumo Tarybos narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius