-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linksmybės Šiaurės Korėjoje – su degtine, karaoke ir metamfetaminu

Šalyse, kurias valdo diktatoriai ir badas, net pati linksmybių sąvoka atrodo nepriimtina. Tačiau Kim Jong Uno valdomoje Šiaurės Korėjoje žmonės kartais atsipalaiduoja. Tuomet geria, rūko ir vartoja narkotikus. Atrodytų, kaip bet kur kitur, rašo „The Guardian“, kurį cituoja wyborcza.pl.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas su žmona Ri Sol-Ju ir krepšininku Dennisu Rodmanu (dešinėje)
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas su žmona Ri Sol-Ju ir krepšininku Dennisu Rodmanu (dešinėje) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Populiarioje Šiaurės Korėjos atlikėjo dainoje skamba tokie žodžiai: „Pirmadienis, antradienis, trečiadienis, ketvirtadienis, penktadienis, šeštadienis ir sekmadienis – geriam degtinę“. Anot išeivių iš šios šalies, Šiaurės Korėjoje net 80-90 proc. vyrų geria kasdien.

Alkoholis, muzika, šokiai

„Eumjugamu“ korėjietiškai reiškia „alkoholis, muzika ir šokiai“. Šis veiksmas Pchenjane prasideda užeigose, kur geriami didžiuliai kiekiai alaus ir silpnos ryžių degtinės – itin populiaraus gėrimo.

Kartu mėgstama dalyvauti konkursuose, žaisti žaidimus. Tada visa draugija kraustosi į karaokės barus. Be tokių vakarėlių sunkiausiai pasaulyje dirbančių Šiaurės Korėjos gyventojų buitis taptų beskonė.

Smagiausiai linksminasi vadai. 2010 metais miręs Kim Jong Ilas itin mėgo „Hennessy“ konjaką. Jo sūnus, valdantis Šiaurės Korėją dabar, pirmenybę teikia tekilai.

Paprasti šios izoliuotos šalies piliečiai tokiems prabangiems gėrimams neturi pinigų, jie tenkinasi vietiniu alumi ir degtine. Tiesa, ir tai geria tik švenčių progomis: per Kim Jong Ilo ir Kim Jong Uno gimtadienius, Naujuosius metus ir Korėjos liaudies respublikos įsteigimo dieną. Tik tuomet alkoholio galima nusipirkti nevaržomai, o šventės tarsi ir skatina prisigerti iš džiaugsmo.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kim Jong Unas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kim Jong Unas

Degtinę gamina patys

Režimo elitas turi galimybių įsigyti alkoholio, o valdiniai degtinę gamina patys. Iš vaisių, kukurūzų, ženšenio. Tai draudžiama, bet niekas draudimo nepaiso, korėjiečiai be šios degtinės tiesiog negalėtų gyventi. Juk nuo alkoholio išlaisvėja vaizduotė, be to, ne taip baisu atsidurti darbo stovykloje ar sulaukti mirties bausmės už Pietų Korėjos serialų žiūrėjimą.

Režimo elitas turi galimybių įsigyti alkoholio, o valdiniai degtinę gamina patys. Iš vaisių, kukurūzų, ženšenio. Tai draudžiama, bet niekas draudimo nepaiso, korėjiečiai be šios degtinės tiesiog negalėtų gyventi.

Pchenjane, kur gyvena tik valdžiai lojalūs, patikrinti žmonės, pramogų yra įvairių, čia galima pažaisti ir golfą, ir boulingą. Tačiau paprastai žmonės vakarėlius rengia namuose – taip jaučiasi saugesni.

Studentai, gyvenantys su tėvais, neretai linksminasi nebaigtos statybos pastatuose prisistatę žvakių. Užmegzti romaną šalyje, kurioje visuomenė itin kontroliuojama, o jaunimą dar griežtai prižiūri ir tėvai, galima nebent išvykus į visuotinius žemės ūkio darbus.

Korėjiečiai, tiek Šiaurės, tiek Pietų Korėjose, yra itin muzikalūs, todėl vakarėliuose būtinai kažkas groja gitara, mėgstama karaokė.

Šiaurės Korėjoje rūko daugybė žmonių, net pats vadas Kim Jong Unas. Tiesa, viešai rūkanti moteris gali užsitraukti gėdą ir sulaukti apkalbų. Dauguma rūko suktines, kiti – vietines, itin šlykščias cigaretes.

Rūko marihuaną, vartoja metamfetaminą

2013 metais pasaulį apskriejo žinia, kad Šiaurės Korėja yra pasaulinis žolės rojus. Nors informacija pasirodė esanti gerokai perdėta, bet jau praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje Korėjoje visuotinai buvo paplitusi marihuana, tuomet laikyta augalu, turinčiu gydomųjų savybių ir mažiau kenksmingu nei tabakas.

„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas apsilankė naujajame Šiaurės Korėjos slidinėjimo kurorte
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos slidinėjimo kurortas

Išeiviai iš Šiaurės Korėjos neigia šiuos gandus. Jie sako, kad jų tautiečiai svaiginasi ne marihuana, o kur kas grėsmingesniu narkotiku – metamfetaminu. Vietiniai jį vadina eoreum arba bingdu, kas reiškia „ledas“. Tai gerai tinka Šiaurės Korėjos gyvenimui, nes šis narkotikas pigus, lengvai gaminamas ir suteikia adrenalino alkaniems ir išsekusiems žmonėms. Žinoma, tik iki tol, kol netampa priklausomais.

Šį narkotiką išpopuliarino pats režimas, kuris ieškojo papildomų pajamų Kim Jong Uno ir jo tėvo „dvarui“. Tai buvo slapta valdžios programa, pagal kurią narkotikai kontrabanda vežti į kitas šalis. Tačiau nebuvo numatytas šalutinis poveikis – nuo šio narkotiko priklausomi tapo ir vietos elito atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius