Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Liūdnas A.Navalno gimtadienis: į Lietuvą pasitraukę bendražygiai prognozuoja ilgus metus už grotų

Birželio 4-ąją rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas švenčia 45-ąjį gimtadienį. Į Lietuvą pasitraukę jo bendražygiai 15min tikino, kad Rusijos santvarka virto fašistine, A.Navalno laisvės atėmimo bausmė bus vis pratęsiama, tačiau šalyje gali kilti nauja protestų banga. Aktyvistai sako Lietuvoje besijaučiantys saugūs, bet baltarusių žurnalisto areštas privertė pergalvoti skrydžių maršrutus.
Aleksejaus Navalno atvaizdas Sankt Peterburge
Aleksejaus Navalno atvaizdas Sankt Peterburge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas iškiliausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų A.Navalnas vasarį buvo nuteistas dėl lygtinės bausmės sąlygų pažeidimo, kai gydėsi Vokietijoje po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Lygtinė bausmė jam buvo paskirta 2014 metais grobstymo byloje, kurią jis vadina politiškai motyvuota.

Pataisos kolonijoje Vladimire pablogėjo A.Navalno sveikata – jis skundėsi stipriais skausmais, kojų tirpimu. Nesulaukęs tinkamo gydymo, jis 24 dienas tęsė bado streiką.

Netrukus po A.Navalno įkalinimo jo štabų tinklas buvo įtrauktas į Rusijos „ekstremistinių organizacijų“ sąrašą.

„Prasidėjo fašizmas“

Buvęs A.Navalno štabo Irkutske koordinatorius Sergejus Bespalovas tikina, kad areštavus opozicionierių Rusijoje prasidėjo fašizmas.

„Mūsų politinė santvarka ilgą laiką buvo minkštasis autoritarizmas, tačiau kai sulaikė Navalną, prasidėjo daugiau ar mažiau nepriklausomų aktyvistų ir politikų areštai. Galima drąsiai sakyti, kad pas mus dabar – fašizmas, tik ne vokiško, o greičiau Lotynų Amerikos tipo.

A.Navalnas pasiųstas už grotų: teisėjai skaitant sprendimą, delnais rodė žmonai širdį ir ragino neliūdėti
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
A.Navalnas teismo posėdžio metu rodo širdies ženklą savo žmonai

Ir tai reiškia tik viena – Aleksejus Navalnas ilgai sėdės kalėjime, kol nebus priimtas koks nors sprendimas. Nebūtinai jį paleisti, bet gali būti daromas tarptautinis spaudimas, susiklostyti kažkokia politinė situacija šalies viduje. Suprantame, kad jam skirta kalėjimo bausmė bus be galo pratęsiama“, – 15min sakė aktyvistas.

Aktyvistas tikisi, kad rudenį vyksiančiuose Rusijos parlamento rinkimuose opozicionieriams pavyks suduoti smūgių V.Putinui ir jo šalininkams, o tai lemtų, jog politinių kalinių išlaisvinimo darbotvarkė taptų aktualesnė bei geriau girdima.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aleksejaus Navalno rėmėjai Irkutske
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aleksejaus Navalno rėmėjai Irkutske

„Dabar žmonės yra įbauginti. Galiu tai tiksliai pasakyti. Sulaukiau daug komentarų, kad teisingai padariau, jog išvažiavau. Žmonės palaiko tokį žingsnį. O aš maniau, kad mane už tai kritikuos. Tačiau žmonės galvoja, kad laisvė yra geriau nei nelaisvė“, – tikino S.Bespalovas.

S.Bespalovas buvo nuteistas už tai, kad neva sutrikdė V.Putino sąjungininkės sveikatą. Jis pats tokius kaltinimus neigia.

Aktyvistui buvo skirta 2 metai ir 8 mėnesiai laisvės apribojimo. Kitaip tariant, jis negalėjo išeiti iš namų po 23 valandos, išvykti iš Irkutsko be policijos leidimo, dalyvauti bet kokiuose viešuose renginiuose. „Net žiburėlyje vaiko darželyje“, – pasakoja jis.

S.Bespalovas tikina, kad dėl bausmės sąlygų pažeidimo jam grėsė reali laisvės atėmimo bausmė. Todėl laukdamas apeliacinio teismo sprendimo, jis vasarį išvyko iš Rusijos. Šiuo metu aktyvistas gyvena Lietuvoje.

S.Bespalovas sako Lietuvoje besijaučiantis saugus. „Kai čia pro mane pravažiuodavo policijos automobilis, aš nė karto nepagalvojau, kad atvažiuoja manęs. O Rusijoje pastaruosius 3 metus kiekvieną kartą pravažiuojant policijos automobiliui mąstydavau: manęs ar ne manęs“, – teigė aktyvistas.

Jis sako esąs dėkingas Lietuvos vyriausybei už suteiktą vizą, mokosi lietuvių kalbos. Šiuo metu jis skiria laiką rinkimams į Dūmą, po kurių planuoja pradėti dirbti Lietuvoje.

„Imigrantai negali reikalauti ko nors daugiau, nei turi lietuviai. Geriausia, ką galėtų padaryti Lietuvos vyriausybė, tai padėti aktyviau mokytis lietuvių kalbos“, – 15min teigė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Tikisi naujų protestų rudenį

Pernai rugpjūtį Rusiją tiesiog tiltu per Nemuną palikęs ir į Lietuvą su daiktais dviejuose lagaminuose atvykęs žurnalistas ir politologas Fiodoras Krašeninikovas 15min pripažino: „Šis Navalno gimtadienis labai liūdnas.“

„Mes su Aleksejumi – vienų metų. Mes – draugai. Gal ir nelabai artimi, bet susipažinome, kai Rusijoje dar buvo laisvesnė atmosfera.

Tokių metų žmogui kalėjime tikrai sunku, nes Rusijos kalėjimai – ne silpnų nervų žmogui. Ten kankina, dusina. O Putinas juk Navalno nekenčia ir jo įkalinimu visiems kitiems neklusniems rusams nori parodyti, kad laisva mintis Rusijoje jau pavojinga“, – teigė F.Krašeninikovas.

Rytų Europos studijų centro asocijuotasis ekspertas 15min tvirtino, kad paprastiems piliečiams Rusijoje gyventi jau pavojinga – ypač jei jie drįso žiemą ar pastaraisiais metais išeiti į gatves ir protestuoti.

„Kasdien skaitau apie vis naujus žurnalistų, aktyvistų ir visiškai normalių žmonių areštus. Visiems jiems kyla pavojus. Putinas pernai pamatė, kokie protestai kilo Baltarusijoje, ir nenori, kad panašios demonstracijos prasidėtų po Dūmos rinkimų rudenį“, – kalbėjo apžvalgininkas.

Tiesa, F.Krašeninikovas pabrėžė, kad V.Putino režimas, jo manymu, klysta skaičiuodamas, jog Rusijoje priešiškų vyriausybei žmonių nėra daug – tarytum sovietmečiu, „kai visoje SSRS veikė galbūt koks tūkstantis disidentų – aišku, ne Lietuvoje, nes ji buvo okupuota“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Rusijos visuomenė dabar visiškai moderni – jauni žmonės turi galybę draugų Europoje, Amerikoje, be to, gyvena taip, kaip vakariečiai. Sovietų Sąjunga čia jau nebeįmanoma.

Putinui tai yra problema. Jo šalininkai daugiausia yra senesni žmonės. Bet jaunimas, nors ir ne visas, nemėgsta Putino ir nori gyventi šiuolaikinėje visuomenėje.

O Navalnas – ne Sacharovas, kuris paskui save vedė mažą grupę aktyvistų. Navalno atveju reikia kalbėti ne apie šimtą, ne apie tūkstantį žmonių, o apie milijonus. Be to, Navalno judėjimas yra horizontalus, todėl režimui nepadės ir lyderių Maskvoje bei regionuose izoliavimas“, – svarstė F.Krašeninikovas.

Jis tikisi, kad dar šiemet Rusijoje kils nauja protestų banga, nes milijonai žmonių „puikiai supranta, kas daroma“: „Rinkimai į Dūmą nebus normalūs, o žmonės turi vienintelį pasirinkimą – balsuoti prieš Putino kandidatus.“

Incidentas Baltarusijoje, kai Minsko režimas nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ keleivinį lėktuvą ir sulaikė aktyvistą Romaną Protasevičių bei jo partnerę Sofią Sapegą, F.Krašeninikovą išgąsdino.

Jis pats Vilniuje jaučiasi saugus, nes nelaiko savęs labai dideliu Kremliaus priešininku – nors Rusijos specialiųjų tarnybų operatyvininkų rankos išties ilgos. Bet dabar sako, kad atidžiai studijuos lėktuvų maršrutus.

„Dabar reikės pasitikrinti skrydžio planą – ar orlaivis neskris virš kurios nors Nepriklausomų valstybių sandraugos šalies teritorijos. Aktyvistai dabar jau supranta, kad pavojinga skristi virš šalies, iš kurios išvykai.

Be to, visi diktatoriai mokosi vieni iš kitų. Jei Putinas pamatys, kad kiti diktatoriai nebaudžiami, jis elgsis dar agresyviau – Rusija irgi pradės tupdyti lėktuvus, kuriuose skrenda režimo oponentai.

VIDEO: Sankcijos Lukašenkai: ar Lietuva pasiruošusi atsisakyti baltarusiškų krovinių?

Ir ne tik Putinas, bet ir Xi Jinpinas, Maduro bei kiti diktatoriai“, – tvirtino F.Krašeninikovas, manantis, kad civilinė aviacija turės prisitaikyti prie naujos realybės ir patvirtinti naujas taisykles.

Analitikui neramu dėl jo bičiulių, taip pat gyvenančių Vilniuje, kurie A.Navalnui kur kas artimesni nei jis: „Aš pats jaučiuosi saugus, bet jei dabar būčiau Rusijoje, gyvenčiau kalėjime.

Bet aš nerimauju dėl savo draugų, kurie labiau susiję su Navalnu, ir tikiuosi, kad Lietuvos specialiosios tarnybos dirba gerai. Juk Rusija arti. Ir Baltarusija arti. O Lietuva yra tarsi sala.“

Jei kada nors A.Navalnas būtų paleistas iš kalėjimo, pavyzdžiui, su sąlyga, kad jis išvyks iš Rusijos, ar opozicionierius galėtų apsistoti Lietuvoje, kur jau dirba nemažai aktyvisto komandos narių, tarkime, Leonidas Volkovas ar Ivanas Ždanovas? O galbūt Vilnius galėtų jį pakviesti?

F.Krašeninikovas mano, kad tai neįmanoma: „Dirbti tremtyje Aleksejui būtų neįmanoma. Dėl baltarusių – kita situacija, nes Minskas visai šalia Vilniaus. Maskva – kur kas toliau.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonidas Volkovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonidas Volkovas

„Be to, kovoti prieš Putino režimą ne Rusijoje neįmanoma, nes tuo iškart pasinaudos propagandistai. Jei Navalnas apsigyvens užsienyje, propaganda ims kartoti, kad štai, jūs keliaujate į kalėjimus, o jūsų lyderis saugiai gyvena Europoje. Jau dabar taip kalbama apie Volkovą ir Ždanovą.

O dabar Aleksejus yra Rusijoje. Kalėjime, bet Rusijoje – toks jo atsakymas propagandiniam aparatui. Visi rusai žino, kad Navalnas – Rusijoje. Supranta jie ir Volkovo bei Ždanovo situaciją – tai politinė emigracija. Jie Lietuvoje dirba Rusijai“, – aiškino F.Krašeninikovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius