-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liuksemburgas gali tapti pirmąja šalimi pasaulyje, kur viešasis transportas nieko nekainuos

Liuksemburgas gali tapti pirmąja šalimi pasaulyje, kur visas viešasis transportas būtų nemokamas, praneša independent.com.
Traukinys Liuksemburge
Traukinys Liuksemburge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šioje nedidelėje valstybėje vakarų Europoje pareigas pradeda eiti naujos koalicijos vyriausybė, kuri žada jau nuo kitų metų vasaros panaikinti bilietus traukiniams, tramvajams ir autobusams visoje šalyje.

Tiesa, ir dabartinės viešojo transporto kainos Liuksemburge nėra didelės. Už dvi valandas kelionės tereikia susimokėti 2 eurus, o tokioje mažoje šalyje – ši kaina padengia praktiškai bet kurią kelionę.

Liuksemburgas yra viena iš mažiausių Europos šalių, užimanti 2586 km² teritoriją. Šalis yra 84 km ilgio bei 52 km pločio.

Norintys keliauti traukiniais pirmąja klase Liuksemburge šiuo metu moka 3 eurus, o visos dienos bilietas antrąja klase bet kuriuo viešuoju transportu dabar kainuoja 4 eurus. Metinis bilietas visam viešajam transportui – 150 eurų.

Naujoji šalies valdžia žada, kad nuo 2019-ųjų vasaros jokio mokesčio už viešąjį transportą neliks. Šiuo žingsniu tikimasi šalies gyventojus paskatinti persėsti į viešąjį transportą ir atsisakyti automobilių, mat spūstys šalyje yra tapusios labai didele problema.

Nemokamas viešasis transportas nėra naujiena – ši praktika yra naudojama kai kuriuose pasaulio miestuose, tačiau nacionaliniu lygmeniu tokio žingsnio dar nežengė nė viena šalis.

Vis tik ne visi Liuksemburgo gyventojai tuo džiaugiasi. Mokytoju dirbantis Claude'as Moyenas, kuris kasdien į darbą keliauja traukiniu, tikina besibaiminantis, jog tokiu atveju itin suprastės kelionių kokybė, o ir problemos, jo manymu, šis žingsnis neišspręs.

„Nemanau, kad dėl nemokamo transporto žmonės atsisakys kelionių automobiliu“, – tikino jis.

Kita bėda – benamiai asmenys. Liuksemburgo gyventojai baiminasi, kad atsisakius viešojo transporto bilietų, kur gyventi neturintys asmenys „persikels“ į viešąjį transportą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius