-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liuksemburge galimi pirmalaikiai rinkimai, Jeanas-Claude‘as Junckeris vėl kels kandidatūrą

Liuksemburgas penktadienį atrodo einantis pirmalaikių rinkimų spalio mėnesį link – kilus skandalui dėl nederamo elgesio šalies slaptojoje tarnyboje žlugo premjero Jeano-Claude‘o Junckerio koalicija.
Jeanas-Claude'as Junckeris
Jeanas-Claude'as Junckeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepaisydama kilusio triukšmo, J.-C.Junckerio Krikščionių socialinė liaudies partija (CSV) greitai parėmė naują jo kandidatavimą į premjero postą.

Ketvirtadienį paskelbtame karališkųjų rūmų pareiškime sakoma, kad didysis hercogas Henri skirs laiko pagalvoti ir surengs konsultacijas po J.-C.Junckerio pasiūlymo suverenui sušaukti pirmalaikius rinkimus.

Tačiau finansų ministerija sakė, kad parlamentas tęs darbą iki spalio 8-osios, o rinkimai įvyks spalio 20-ąją, septyniais mėnesiais anksčiau nei buvo numatoma. Vyriausybė posėdžiaus kaip įprasta, kas savaitę.

Anksčiau ketvirtadienį paklaustas apie perrinkimą, J.-C.Junckeris sakė: „Tai priklausys nuo mano partijos, bet tikrai turiu tam tikrų požymių, jog ji norės, kad dalyvaučiau (rinkimuose).“

Ketvirtadienį vakare CSV surengė posėdį, po kurio paskelbė, kad vėl parems jo kandidatūrą.

J.-C.Junckeris – ilgiausiai dirbantis Europos lyderis – veiksmų ėmėsi po to, kai jo koalicijos jaunesnieji partneriai socialistai per retą Liuksemburge politinę dramą, kilusią dėl šalies žvalgybos tarnybos, išsižadėjo vyriausybės nepritardama premjero atsakui į skandalą.

Dramą išprovokavo parlamento komiteto ataskaita, kurioje nurodomi slaptosios tarnybos SREL įtariami nederami veiksmai. Premjeras turėtų prižiūrėti ir kontroliuoti SREL.

Tarp nederamų tarnybos veiksmų nuo 2003 iki 2009 metų buvo neteisėtas telefoninių pokalbių pasiklausymas, korupcija ir nes neaiškus prabangių automobilių verslas siekiant asmeninės naudos.

Nors jam tik 58-eri, J.-C. Junckeris vadovauja jau 18 metų, o vyriausybėje dirba visus 30. Europoje jis labiausiai garsėja neramiu aštuonerių metų vadovavimu euro zonos finansų ministrų grupei, kuris baigėsi sausį.

Jo oponentai sako, kad jis buvo pernelyg užsiėmęs vadovavimu euro zonai, kad gerai atliktų darbus namie.

„Žvalgybos tarnyba nebuvo pagrindinis mano prioritetas, – parlamentui sakė J.-C.Junckeras. – Dar daugiau – tikiuosi, kad Liuksemburgas niekada neturės premjero, kuris laikytų SREL prioritetu.“

Socialistų lyderis Alexas Bodry sakė: „Buvo rimtų disfunkcijų. Ant kortos pastatyta premjero atsakomybė.“

CSV laimėjo visus rinkimus Liuksemburge nuo pat savo įsteigimo 1944-aisiais, išskyrus vienus rinkimus 1974 metais.

2009-aisiais ši partija gavo 38 proc. balsų ir 26 iš 60 vietų parlamente. 13 vietų gavo socialistai, devynias – opozicijoje esantys liberalai.

CSV gali bandyti suformuoti koaliciją su liberalais, kaip buvo nuo 1999 iki 2004 metų, nebent liberalai, socialistai ir žalieji susitartų dėl trijų partijų koalicijos ir įveiktų J.-C.Junckerį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius