Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lobį radusi valytoja nudžiugino savo valdžią

Smalsi vienos bibliotekos Vokietijoje darbuotoja tapo tikra įžymybe savo šalyje, kai darbe radusi lobį apie tai pranešė savo valdžiai. Manoma, kad sąžiningos moters radinys yra vertas šešiaženklės sumos, vertinant eurais.
Skrynia su monetyomis
Skrynia su monetomis / 123rf.com

Medinė dėžutė tarp kitų apdulkėjusių senienų Bavarijos miesto Pasau bibliotekoje gulėjo ilgiau nei du šimtus metų. Niekam ji nekėlė susidomėjimo, kol praėjusią savaitę valytoja dirbanti Tanja Hols nutarė ją atidaryti. Kaip vėliau pati pasakojo, tą dėžutę saugyklos lentynoje buvo mačiusi ir anksčiau, bet jos nelietė.

Kai smalsumas pagaliau nugalėjo ir moteris atvėrė dėžutę, ji negalėjo patikėti savo akimis: viduje gulėjo krūva stambių monetų, daugiausia sidabrinių. Ji nujautė, kad tai gali būti vertinga, todėl pranešė apie radinį bibliotekos vadovui. „Iš pradžių aš net nenumaniau radusi tokį vertingą lobį“, – naujienų agentūrai DPA prisipažino 43 metų T.Hols.

Netrukus 400 metų sukaktį minėsiančios bibliotekos vadovas apstulbo dar labiau už valytoją. „Tai pats vertingiausias daiktas, kuris buvo saugomas mūsų lentynose“, pripažino Markusas Wennerholdas.

Didžiąją dalį lobio sudaro senovės Romos ir Bizantijos pinigai.

Manoma, kad 172 puikiai išsilaikiusios monetos kadaise priklausė Pasau vyskupams. Bibliotekos direktorius įtaria, kad šis turtas buvo paslėptas maždaug 1803 metais, kai Vokietija buvo sekuliarizuota, o Bažnyčios turtą perėmė valstybė. „Visais  laikais buvo žmonių, linkusių šį bei tą nuslėpti nuo mokesčių inspektorių“, – tokią lobio istorijos  versiją pateikė  M.Wennerholdas.

Monetos liks valstybės nuosavybė. Kokio atlygio gali tikėtis valytoja, kol kas nepranešama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius