Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Londoną supančiojus „Brexit“ mazgams priblokšta Europa klausia: „Kas jums pasidarė?“

Kitų Europos šalių diplomatai Londone dėl stringančio „Brexit“ proceso kilusį chaosą stebi ir su nuostaba, ir su siaubu. Nesutarimai dėl „Brexit“ sutarties, Theresos May apsuptis, skilusių torių balsavimas dėl nepasitikėjimo partijos lydere – visa tai diplomatams leidžia šiandieninę Jungtinės Karalystės politiką vadinti muilo opera. Joje apstu intrigos, antrinių siužeto linijų, tragedijų ir išdavysčių, rašo „The Guardian“.
ES ir Jungtinės Karalystės vėliavos
ES ir Jungtinės Karalystės vėliavos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Visi tie, kurie sako, kad žino, kas toliau vyks, tikriausiai turi magišką rutulį“, – prisipažino vienas diplomatas, turintis reguliariai siųsti įžvalgas apie „Brexit“ procesą į savo šalį.

Jis teigia dabar dirbantis atsargiai, nes prisimena vieno Japonijos pasiuntinio klaidingus spėjimus, esą britai per 2016 metų referendumą dėl išstojimo iš ES „tikrai“ balsuos už tolesnę narystę Bendrijoje.

„Nutikti gali bet kas, nes šiomis dienomis Britanijoje bet kas ir nutinka“, – pasvarstė dar vienos šalies ambasadorius.

Tiesa, žemyninės Europos šalių diplomatus drama Londone savotiškai ir žavi. Viena pareigūnė, net vykdama į kalėdinį priėmimą pas karalienę Elizabeth II, savo išmaniajame telefone stebėjo debatus Bendruomenių Rūmuose.

Kitas europietis stebėjosi: „Nežinau, kas jums pasidarė. Britai paprastai laikomi protingais ir ramiais, bet situacija neįtikėtina ir nekontroliuojama. Bijau, kad niekas nebeklauso Theresos May Jai trūksta charizmos, nuoširdumo ir aistros. Ji negali laimėti diskusijų nei čia, nei Europoje.“

Viena pareigūnė, net vykdama į kalėdinį priėmimą pas karalienę Elizabeth II, savo išmaniajame telefone stebėjo debatus Bendruomenių Rūmuose.

Net Lordų Rūmų narys lordas Howellas per Jungtinės Karalystės ir Libano verslo ir investicijų forumą mestelėjo: „Palyginus su Britanijos politika, Libanas yra ramybės oazė.“

Dar vienas ES šalies ambasadorius, tiesa, negaili piktų žodžių ir opoziciniams leiboristams, kurių poziciją vadina „konstruktyviai dviprasmiška“: „Kur lyderiai? Juk tai rimta.“

Kiti, žinoma, vertina padėties komiškumą. Viena Estijos diplomatė tviteryje paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas žmogus, bandantis ant ledo golfo lazda smūgiuoti kamuoliuką, bet paslystantis ir įlūžtantis. Ji prirašė: „Brexit in a nutshell.“

Vienas diplomatas pasiskundė nesuvokiantis nesuvokiamų signalų iš Vestminsterio ir susiskaldymo: „Tipas O'Neillas (buvęs JAV Atstovų Rūmų pirmininka, – red.) kartą pasakė, kad visa politika yra lokali.

Ir iš tiesų dabar torių vietinė politika perkeliama į užsienio politiką. Matome torių pilietinio karo, trunkančio 40 metų, kulminaciją, o visa tai kenkia Europai, kuri turi tiek daug padaryti dėl ES biudžeto, terorizmo ir populizmo. Kam tai naudinga? Kas ploja? Putinas, gal Trumpas?“

„Mes šį kūdikį atsargiai jums atnešėme, padarėme viską, ką galėjome. Daug šalių labai pyko ant Michelio Barnier (ES vyriausiojo derybininko dėl „Brexit“, – red), bet buvo sutarta, kad svarbiausia vienybė. Jei britai vėl grįš prie derybų, grįš ir kitos šalys“, – mano dar vienas ES pareigūnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michelis Barnier
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michelis Barnier

Kitam diplomatui nė kiek nekeista, kad Londono politikai neigiamai įvertino Th.May pasiektą susitarimą dėl „Brexit“. Jo teigimu, Jungtinėje Karalystėje nesugebama suvokti, kad ES šalims sutartis nepatinka ir kad jos nesijaučia ką nors laimėjusios.

„Daug šalių nėra patenkintos, o britai daugeliu atvejų gavo viską, ko norėjo. Bet britai nusiteikę paversti ES priešininke – tai pavojinga, nes bendra grėsmė mums visiems yra Rusija“, – teigė diplomatas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Kita vertus, žemyninės ES atstovai neslepia susižavėjimo Th.May drąsa ir nusiteikimu tęsti beprotiškai sudėtingą darbą. Vienas tvirtino: „Ji dirba neįtikėtinai, nors yra nepagrįstai puolama. Nežinau, kur ji randa stiprybės, bet tokia jau britiška politika. Čia niekas neatleidžia.“

Privačiai daug diplomatų neslepia, kad džiaugtųsi, jei „Brexit“ būtų atšauktas – esą tai būtų svarbus ir skaudus smūgis populizmui. Tiesa, jie taip pat abejoja dėl antrojo referendumo prasmės.

„Neįsivaizduoju, kur jie mano nueisiantys su tuo reikalavimu vėl balsuoti. Ar kažkas pavyks geriau ar bus tas pats, tik į kitą pusę? Kaip tokiu atveju baigsis diskusijos?

Bijau, kad ši šalis apie „Brexit“ kalbėsis dar 15 metų“, – sakė dar vienos ES šalies žemyninėje Europos dalyje diplomatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius