-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Londonas atėmė Mianmaro lyderei suteiktą garbės pilietės vardą

Londono Sičio taryba ketvirtadienį atėmė iš Mianmaro civilinės lyderės Aung San Suu Kyi jai suteiktą garbės pilietės vardą dėl musulmonų rohinjų padėties jos šalyje. 
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Istoriniam ir finansiniam Londono centrui vadovaujantys renkami tarybos nariai nubalsavo, kad iš Aung San Suu Kyi būtų atimtas prieš trejus metus suteiktas garbės pilietės vardas.

Garbingas vardas iš Aung San Suu Kyi atimtas po jos pasirodymo Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) Hagoje, kur ji asmeniškai stojo ginti savo šalies kariškių nuo kaltinimų rohinjų žaginimu, masiniu žudymu ir deginimu.

„Precedento neturintis sprendimas rodo, kad Sičio savivaldybė smerkia Mianmare vykdytus humanitarinės (teisės) pažeidimus“, – sakė vardą skiriančio komiteto pirmininkas Davidas Woottonas.

„Argumentą atimti šį vardą labai sustiprino Aung San Suu Kyi artimas bendradarbiavimas su Mianmaro vyriausybe Hagos teisme ir jos atsakymo į komiteto laiškus nebuvimas“, – nurodė jis.

Nuo 1237 metų skiriamas garbės pilietės vardas Aung San Suu Kyi buvo suteiktas 2017 metų gegužę, įvertinant jos „taikią ilgametę kovą už demokratiją ir jos atkaklų atsidavimą kūrimui visuomenės, kurioje žmonės galėtų gyventi taikiai, saugiai ir laisvi“.

Tuo metu ji buvo išvykusi į turą po Europos šalis ir pati atvyko į garbės pilietės vardo suteikimo ceremoniją Londone, bet jau tada susidūrė su protestais dėl rohinjų likimo jos šalyje.

Londono garbės piliečio vardas taip pat buvo suteiktas Didžiosios Britanijos premjerui Winstonui Churchilliui, kovų su apartheidu lyderiui Nelsonui Mandelai ir mokslininkui Stephenui Hawkingui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius