Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Londone – „Kleptokratijos turas“

Kovos su korupcija aktyvistai prieš Londone įvyksiantį britų premjero Davido Camerono rengiamą kovos su korupcija viršūnių susitikimą politikams, aktyvistams ir žiniasklaidos atstovams surengė išskirtinę ekskursiją, kurios metu apžiūrėti miglota veikla užsiimančių magnatų ir pareigūnų įsigyti prabangūs nekilnojamojo turto objektai.
Big Benas kitąmet bus pradėas remontuoti
Londonas / Fotolia nuotr.

„Kleptokratijos turu“ pavadintą ekskursiją surengė kovos su korupcija aktyvistas Romanas Borisovičius, kuris nori atkreipti visuomenės dėmesį į tai, jog milžiniškos nešvarių pinigų sumos tvindo Londono nekilnojamojo turto rinką. Ir prie to prisideda britų „įgalintojų“ komandos.

„Šio turo idėja yra atkreipti visuomenės dėmesį į vykstantį didelio masto pinigų plovimą per Londono nekilnojamąjį turtą“, – agentūrai AFP sakė R. Borisovičius.

Šio turo idėja yra atkreipti visuomenės dėmesį į vykstantį didelio masto pinigų plovimą per Londono nekilnojamąjį turtą

Kartu su keliais britų parlamentarais, aktyvistais ir žurnalistais jis pasivažinėjo pro prabangiausius Londono nekilnojamojo turto objektus – nuo žaliuojančiuose uždaruose kompleksuose stovinčių dvarų ir prabangių viešbučių iki prašmatnių apartamentų turistų gausiai lankomose vietose.

Vienas iš tokių nekilnojamojo turto objektų – šešių miegamųjų namas šiaurinėje Londono dalyje– priklausė buvusiam Nigerijos naftos turtingos Deltos valstijos gubernatoriui Jamesui Iboriui.

Vėliau jis prisipažino kaltu dėl dešimties kaltinimų, susijusių su pinigų plovimu ir sąmokslu siekiant sukčiauti, ir 2012 metais Britanijos teismo buvo nuteistas kalėti 13 metų.

„Dažnai manoma, kad korupcija yra besivystančių šalių problema, – sakė prie turo organizavimo prisidėjusi Saira O'Mallie iš kampanijos „ONE Campaign“, kurią įkūrė grupės U2 lyderis Bono. – Tačiau iš tiesų mes suvokiame, kad JK ir daugelis Europos šalių bei Jungtinės Valstijos skatina korupciją. Ir tai vyksta mums po nosimis.“

„Nėra vietos nešvariems pinigams“

Daugiau nei 36 000 nekilnojamojo turto objektų Londone priklauso ofšorinėms kompanijoms, kurioms iš viso Anglijoje ir Velse priklauso nekilnojamojo turto už 154 mlrd. eurų. Nekilnojamojo turto įsigijimas per ofšorines kompanijas yra būdas nuslėpti tikruosius turto savininkus ir išvengti mokesčių,

Pernai Singapūre sakydamas kalbą britų premjeras pažadėjo imtis priemonių prieš pinigų plovimą per Londono nekilnojamojo turto rinką. „Britanijoje nėra vietos nešvariems pinigams“, – tuomet sakė jis.

Vėliau JK vyriausybė pradėjo konsultacijas dėl pasiūlymų reikalauti, kad prieš nekilnojamojo turto įsigijimą Anglijoje ir Velse užsienio kompanijos nurodytų galutinį turto savininką. Sklinda gandų, kad ketvirtadienį Londone įvyksiančio kovos su korupcija viršūnių susitikimo metu D. Cameronas paskelbs apie naujas tam skirtas priemones.

„Monakas rūke“

„Transparency International“ teigimu, 2004-2014 metais buvo domėtasi daugiau nei 180 mln. svarų sterlingų vertės nekilnojamuoju turtu Britanijoje, kuris, kaip įtariama, buvo įsigytas iš korupcijos gautais pinigais. Tačiau tai tik „ledkalnio viršūnė“, pažymi organizacija.

„The Guardian“ žurnalistas Luke'as Hardingas, kuris prisidėjo prie „Panamos popierių“ tyrimo, sakė, kad didžiausią šoką jis patyrė suvokęs tai, kokiu mastu visam šiam procesui padeda „įgalintojai“ – britai tarpininkai.

„JK pasidarė tarsi Monakas rūke, – „Kleptokratijos turo“ metu sakė jis. – Nutekinti („Panamos popieriai“ – BNS) dokumentai atskleidė tarsi fundamentalią tiesą, kuri buvo paslėpta po plonyčiu šydu: jog pasaulio turtingieji jau labai seniai nustojo mokėti mokesčius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius