-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Londone pagerbiamas žuvusiųjų už tėvynę atminimas, o politikai aiškina karą Afganistane

Londone šimtai žmonių susirinko į oficialią ceremoniją Žuvusiųjų už tėvynę kariuose ir konfliktuose atminimo dienos proga, pranešė Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC. 11 val. vietos laiku, po dviejų minučių tylos, karalienė Elizabeth II (Elžbieta II) padėjo vainiką prie paminklo ant Nežinomojo kareivio kapo Londono centre.
Karalienė Elizabeth atminimo ceremonijoje
Karalienė Elizabeth atminimo ceremonijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tėvynė Londonas

Vainikus prie simbolinio antkapinio paminklo taip pat padėjo jos vyras princas Philipas ir vaikaičiai – princas Williamas ir Harry, taip pat – ministras pirmininkas Gordonas Brownas ir opozicijos lyderis Davidas Cameronas.

Tuo tarpu britų politikai ir pajėgų vadai sekmadienį teisino karą Afganistane, nes nauja apklausa parodė, kad visuomenė, didėjant žuvusių karių skaičiui ir blėstant tikėjimui, kad šį karą galima laimėti, jį remia vis mažiau.

„Britų visuomenė savo nuomonę pakeitė dėl nuostolių, kuriuos patyrėme, masto, bet negalime tokios kampanijos vykdyti vadovaudamiesi visuomenės nuomone“, – televizijai „Sky News“ sakė gynybos sekretorius Bobas Ainsworthas.

„Ši kampanija tiesiogiai susijusi su mūsų saugumu čia, Jungtinėje Karalystėje. Ir žmonėms reikia tai pripažinti. Nesėkmė mums būtų katastrofiška“, – pažymėjo jis.

Žuvusiųjų už tėvynę kariuose ir konfliktuose atminimo dienos renginiams papildomos širdgėlos suteikė pranešimas, kad Afganistane žuvo jau 231–as britų karys nuo karo toje šalyje pradžios 2001 metais.

Užsienio reikalų sekretorius Davidas Milibandas pripažino, kad „šią grėsmę sunku matyti ir dar sudėtingiau (nei per ankstesnius konfliktus) suprasti“, bet tvirtino, kad šis karas yra būtinas.

Nauja BBC užsakymu atlikta „Comres“ apklausa parodė, jog 40 proc. britų – šešiais proc. daugiau nei liepą – mano, kad šio karo neįmanoma laimėti. Daugiau kaip 40 proc. apklaustųjų nesupranta, kodėl britai yra Afganistane.

Maždaug 63 proc. apklaustųjų mano, kad kariai turėtų būti kaip įmanoma greičiau išvesti.
„Tai skausminga ir lėta, ... bet vyksta teisinga kryptimi“, – tvirtino Britanijos gynybos štabo viršininkas Jockas Stirrupas, kuris sakė, jog tarptautinės pajėgos padarė „reikšmingą žalą „al Qaeda“, bet turi likti Afganistane, kad į jį negrįžtų į Pakistaną pasitraukę kovotojai.

„Jei jų (britų karių) ten nebūtų, ši grėsmė grįžtų, grėsmė būtų reali, grėsmė išaugtų iki tokio lygio, koks buvo prieš kelerius metus“, – sakė gynybos sekretorius B.Ainsworthas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius