Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Londone pamaldomis paminėtas karalienės Elizabeth II karūnavimo 60-metis

Britų karalienė Elizabeth II savo karūnavimo 60-metį antradienį paminėjo pamaldomis Vestminsterio abatijoje, per kurias buvo ne kartą paminėta ta lietinga 1953 metų diena, kai ant jos galvos buvo uždėta imperijos karūna.
Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II
Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Monarchė, kuriai dabar – 87-eri, šioje abatijoje buvo karūnuota 1953 metų birželio 2 dieną, per ceremoniją, surengtą laikantis tūkstančių metų tradicijų.

Į pamaldas susirinko daugiau kaip 2 tūkst. svečių, tarp jų – visi pagrindiniai karališkosios šeimos nariai, neišskiriant princo Williamo ir jo besilaukiančios žmonos Catherine.

Skambant abatijos varpams privažiavo karalienės „Bentley“ ir ji įžengė į bažnyčią, kurioje būdama 27 metų tapo britų karaliene ir Sandraugos galva.

Karalienę, kuri vilkėjo austrių spalvos Angelos Kelly kurtą drabužį, lydėjo jos 91 metų sutuoktinis princas Philipas. Pirmadienį vakare jis viename renginyje nedalyvavo dėl prastos sveikatos.

Ant altoriaus buvo padėta brangakmeniais žėrinti auksinė Šv.Edvardo karūna, kuri pirmą kartą po karūnacijos buvo išnešta iš Londono Tauerio.

Ant aukšto altoriaus taip pat buvo auksinė, erelio formos Ampulė su šventintu aliejumi, kuriuo karalienė per karūnaciją buvo patepta.

Sosto įpėdinis princas Charlesas, kuriam buvo vos ketveri, kai jo motina buvo karūnuota, sėdėjo greta tėvų pirmojoje eilėje, su antrąja žmona Camilla.

Šalia jų sėdėjo Williamas ir Catherine, kuri vilkėjo nėrinių suknelę ir persikų spalvos šilkinį apsiaustą, kurtą britų dizainerės Jenny Packham.

Charlesas pernai prisiminė, kaip karalienė kelias savaites prieš karūnaciją Bakingamo rūmuose praktikavosi nešioti karūną, su kuria ateidavo net pasisveikinti su vaikais, kai jie maudydavosi.

Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby pasakė kalbą, o britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Sandraugos generalinis sekretorius Kamaleshas Sharma perskaitė ištraukas iš Biblijos.

Taip pat buvo perskaitytas specialiai parašytas rūmų poetės Carol Ann Duffy eilėraštis.

Karūnacijos jubiliejaus minėjimas yra ne tokio masto kaip pernai vykęs karalienės valdymo deimantinis jubiliejus.

Elizabeth II į sostą įžengė 1952 metų vasario 6 dieną, mirus jos tėvui karaliui George‘ui VI, bet jos karūnacija dėl nacionalinio gedulo įvyko tik po metų ir keturių mėnesių.

Ledi Glenconner, kuri per karūnaciją buvo karalienės freilina, prieš antradienio pamaldas sakė, kad niekada nepamirš tos dienos, kai vasaros lietus negalėjo užtemdyti iškilmių didybės.

„Girdėjome, kaip visi šaukė vis garsiau ir garsiau, ir staiga iš už kampo pasirodė ta nuostabi auksinė karieta, tai buvo kaip pasaka“, – sakė ji BBC televizijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius