-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Londone prasidėjusį Noting Hilo karnavalą prižiūri sustiprintos policijos pajėgos

Londone sekmadienį prasidėjus Noting Hilo karnavalui, į gatves buvo pasiųstos sustiprintos policijos pajėgos, siekiant užtikrinti, kad per didžiausią Europoje gatvės festivalį nepasikartotų neramumai, panašūs į anksčiau šį mėnesį kai kuriuos Anglijos miestus nuniokojusias riaušes.
Londono Noting Hilo karnavalą saugo policija
Londono Noting Hilo karnavalą saugo policija / „Scanpix“ nuotr.

Dvi dienas vakarų Londone vykstantis Karibų kultūros festivalis kasmet pritraukia apie milijoną smalsuolių, stebinčių egzotiškais kostiumais pasipuošusių šokėjų grupių pasirodymus ant savaeigių platformų, skambant per galingas garso sistemas leidžiamai muzikai.

Tačiau šiemet šis renginys tapo sunkiu išbandymu policijai, praėjus nedaug laiko po Didžiąją Britaniją sukrėtusios smurto bangos.

Noting Hile sekmadienį budi apie 5 500 policininkų, o pirmadienį jų pagausės iki 6 500 ir bus apie tūkstančiu daugiau negu pernai.

Nedaug trūko, kad ši šventė būtų neįvykusi po neramumų, kurie Anglijoje buvo didžiausi per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Per riaušes, kurios rugpjūčio 6 dieną prasidėjo Londono šiauriniame Totenamo rajone, o vėliau išplito į kitus sostinės rajonus ir Anglijos miestus, buvo padaryta didžiulė žala ir žuvo penki žmonės.

Noting Hilo karnavalas yra įgijęs ramybės drumstėjus traukiančio renginio reputaciją, todėl daugelis apžvalgininkų neabejojo, jog šiemet šį festivalį bus uždrausta organizuoti.

Tačiau organizatoriai nebuvo linkę nuleisti rankų po smurto bangos – juolab, kad šis karnavalas pradėtas švęsti kaip atsakas į rasines riaušes praeito amžiaus 6-ame dešimtmetyje.

Pirmasis Noting Hilo karnavalas buvo surengtas 1964 metais kaip atsakas į neramumus, sukrėtusius šį rajoną šešeriais metais anksčiau, kai vyko dideli susirėmimai tarp baltaodžių ir neseniai atvykusių imigrantų iš Karibų.

„Neketiname mažumai sutrukdyti mums daryti, ką norime, – vienas iš karnavalo režisierių Ancilas Barclay (Ansilas Barklajus) sakė naujienų agentūrai AFP. – Šio renginio atšaukimas padarytų neigiamą poveikį ir pasiųstų blogą žinią prieš ateinančiais metais vyksiančią olimpiadą.“

Londono meras Borisas Johnsonas taip pat paragino žmones „leisti suspindėti tikrajai Londono dvasiai“, pridūręs, jog karnavalas gali padėti užgydyti riaušių padarytas žaizdas.

„Be abejo, karnavalas turi įvykti. Mieste nebus riaušių, kaip tai buvo prieš dvi savaites. Mes parodysime, kad galime surengti fantastišką vakarėlį. Ir čia labai svarbus vaidmuo tenka policijai“, – sakė jis.

Karnavalo renginiai šiemet baigsis trimis valandomis anksčiau nei įprasta, kad dalyviai išsiskirstytų prieš sutemstant.

Kituose sostinės rajonuose saugumo pajėgos taip pat buvo sustiprintos – į gatves papildomai pasiųsta per 4 tūkst. policininkų.

Kaip ir kasmet, policija Londone surengė operaciją „Razorback“ prieš žinomus ramybės drumstėjus, kuriems karnavalas neretai tampa proga pasmurtauti ar imtis kitokių nusikalstamų veikų.

Skotland Jard pranešė AFP, kad šiemet ruošiantis šventei buvo suimta 40 asmenų.

Policijos pareigūnas Steve'as Rodhouse'as sakė, kad ramybės drumstėjai planavo kurstyti neramumus, naudodamiesi socialiniais tinklais, tačiau šis „tauškimo lygis“ buvo ne didesnis negu ankstesniais metais.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius