Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Londone prie Ekvadoro ambasados susirėmė policija ir protestuotojai

Didžiosios Britanijos policija ketvirtadienį susirėmė su tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o šalininkais prie Ekvadoro ambasados Londone, kai britų pareigūnai pagrasino įsiveržti į šį pastatą ir jį suimti.
Londone prie Ekvadoro ambasados susirėmė policija ir protestuotojai
Londone prie Ekvadoro ambasados susirėmė policija ir protestuotojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Londono policija nurodė, jog trys žmonės buvo suimti prie ambasados, įsikūrusios prabangiame sostinės rajone Naitbridže, netoli prekybos centro „Harrods“.

Apie 50 aktyvistų, palaikančių 41 metų J.Assange'ą ir jo portalą, viešinantį valstybių paslaptis, susirinko protestuoti dėl Didžiosios Britanijos grasinimo suimti buvusį kompiuterinį įsilaužėlį iš Australijos, o kai kurie susirėmė su policija.

 

 

Scanpix nuotr./Protestuotojai prie Ekvadoro ambasados Londone
„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai prie Ekvadoro ambasados Londone

Daugiau nei 12 policininkų, vilkinčių peilių dūriams atsparias liemenes, budėjo prie daugiabučio, kuriame įsikūrusi ambasada, pasiruošę suimti J.Assange'ą, jeigu jis mėgintų išvykti.

Protestuotojai skandavo „Šalin rankas nuo Ekvadoro!“ ir leido trankią roko muziką per garso kolonėles. Ant užtvarų, kuriuos policininkai pastatė, kad sulaikytų aktyvistus, kabojo plakatai su užrašais „Laisvę Assange'ui“ ir „Apsaugokite viešintojus!“ 

Scanpix nuotr./Protestuotojai prie Ekvadoro ambasados Londone
„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai prie Ekvadoro ambasados Londone

Keli aktyvistai nakvojo prie ambasados, demonstruodami solidarumą su J.Assange'u, kurio tinklalapis yra paviešinęs šimtus tūkstančių slaptų vyriausybės dokumentų.

Londone gyvenanti 24 metų ekvadorietė Liliana Calle sakė palaikanti J.Assange'ą, nes tikinti žodžio laisve.

„Esu 100 proc. įsitikinusi, kad byla prieš jį yra politiškai motyvuota. Vienintelė jo nuodėmė buvo kampanija už žodžio laisvę.“

„Esu 100 proc. įsitikinusi, kad byla prieš jį yra politiškai motyvuota, – mergina sakė naujienų agentūrai AFP. – Vienintelė jo nuodėmė buvo kampanija už žodžio laisvę.“

J.Assange'as slapstosi Ekvadoro ambasadoje nuo liepos 19 dienos, kai pasiprašė ten politinio prieglobsčio, siekdamas išvengti ekstradicijos į Švediją, kur jį siekiama apklausti dėl įtariamų lytinių nusikaltimų.

Britanija nurodė Ekvadorui, kad neleis J.Assange'ui saugiai išvykti iš šalies, net jeigu Kitas suteiks jam prieglobstį, sakoma ketvirtadienį paskelbtuose oficialiuose dokumentuose.

Ekvadoras pasmerkė Britaniją dėl grasinimų pažeisti diplomatinį protokolą, įžengiant į jo ambasadą be leidimo, o „WikiLeaks“ nurodė, kad toks žingsnis būtų „priešiškas ir kraštutinis veiksmas“.

Pagal tarptautinę teisę, ambasados laikomos užsienio šalių teritorijos dalimi.

Istorikas Farhanas Rasheedas sakė atėjęs protestuoti prie ambasados, nes yra įsitikinęs, jog bet koks Britanijos mėginimas šturmuoti ambasadą sukeltų pavojų britų diplomatams. 

„Jeigu eisime prieš kitų žmonių diplomatinę neliečiamybę, tai sukels pavojų mūsų pačių diplomatams visame pasaulyje. Tai būtų įvartis į savus vartus, – pažymėjo jis. – Negalėsime pamokslauti Iranui ir kitoms šalims dėl elgesio su mūsų diplomatais, jeigu taip patys elgsimės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius