Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 04 /10:22

Londone per peiliu ginkluoto užpuoliko ataką žuvo moteris, policija neatmeta teroro versijos

Viena moteris žuvo, o dar penki žmonės buvo sužeisti vėlai trečiadienį per peiliu ginkluoto užpuoliko ataką Londono centre, nurodė policija ir pridūrė, kad šis išpuolis galbūt susijęs su terorizmu. Ataka įvykdyta Didžiosios Britanijos sostinės centrinėje Russello aikštėje, o pareigūnai ten sulaikė 19 metų įtariamąjį, panaudoję elektros šoko prietaisą.
Londone siautėjo ginkluotas užpuolikas
Londone siautėjo ginkluotas užpuolikas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Terorizmas – viena iš versijų, kurias tiriame šiuo metu“, – sakoma Londono policijos pranešime.

Pasak pareigūnų, įvykio vietoje greitosios pagalbos medikai suteikė pagalbą šešiems žmonėms, bet minėta moteris, einanti šeštą dešimtmetį, vėliau mirė. Kol kas nebuvo paskelbta jokių detalių apie kitų nukentėjusiųjų būklę.

Po išpuolio į įvykio vietą buvo pasiųstos stiprios policijos pajėgos. Russello aikštė yra šalia Britų muziejaus ir Londono universiteto.

Suimtasis šiuo metu yra ligoninėje, saugomas policijos.

„Preliminari informacija rodo, kad psichikos sutrikimas buvo reikšmingas veiksnys per šį įvykį ir kad tai yra viena iš pagrindinių tyrimo gijų“, – sakoma aukšto rango policijos pareigūno Marko Rowley pranešime.

Ataka įvykdyta Didžiosios Britanijos sostinės centrinėje Russello aikštėje, o pareigūnai ten sulaikė 19 metų įtariamąjį, panaudoję elektros šoko prietaisą.

„Žinoma, šiuo metu turėtume likti atviri (bet kokiam nusikaltimo) motyvui, o terorizmo motyvacija išlieka viena iš tyrimo krypčių, kurias turime plėtoti“, – pažymima jame.

Ramus rajonas

Pareigūnai į Russello aikštę buvo iškviesti 22 val. 33 min. vietos (0 val. 33 min. Lietuvos) laiku ir po šešių minučių sulaikė įtariamąjį.

Policija atitvėrė nusikaltimo vietą daug turistų pritraukiančiame rajone, kuriame įsikūrę kai kurie prabangūs viešbučiai.

Vienuose prie tos aikštės veikiančiuose svečių namuose jaunimui apsistojęs 22 metų prancūzas turistas Xavery Richert'as sakė naujienų agentūrai AFP: „Buvau užsukęs nusipirkti alaus, kai išgirdau šaukiančią moterį, kurią vijosi vyras.“

„Pagalvojau, kad buvo pavogta (moters) rankinė... ji nebuvo sužeista. Išėjau surūkyti cigaretę, o kai grįžau, ten buvo ugniagesiai, policija. Tada pamačiau antklode uždengtą kūną. Matėsi tik kyšančios pėdos“, – pasakojo turistas.

Russello aikštėje gyvenantis Constantine'as Somerville'is stebėjosi: „Šis rajonas itin saugus ir labai ramus, ypač naktimis. Kodėl kažkas turėtų įvykdyti išpuolį tokiame ramiame rajone?“

Jeigu bus nustatytas ryšys su terorizmu, šis išpuolis būtų naujausia iš virtinės pastaruoju metu Europoje įvykdytų atakų, įkvėptų džihadistų.

IS įkvėptos atakos

Praeitą mėnesį vairuotojas nukreipė sunkvežimį į fejerverkų susirinkusius pasižiūrėti žmones Prancūzijos pietiniame kurorte Nicoje; ta ataka nusinešė 84 žmonių gyvybes. Vėliau du jaunuoliai perrėžė gerklę senyvam kunigui per išpuolį vienoje bažnyčioje Prancūzijos šiaurėje.

Atsakomybę dėl šių abiejų atakų prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Britanijoje šiuo metu paskelbtas didelis teroro išpuolių grėsmės lygis – antras aukščiausias pagal saugumo tarnybų klasifikaciją ir rodantis, kad atakos „labai tikėtinos“. Anksčiau trečiadienį Londono policija paskelbė, kad sostinės gatvėse patruliuos daugiau ginkluotų pareigūnų.

Sekmadienį laikraščio „Mail on Sunday“ paskelbtame straipsnyje Londono policijos vadovas Bernardas Hoganas-Howe'as rašė, kad neabejotina, jog mieste bus įvykdyta kokia nors ataka, tik neaišku, kada.

2005 metais liepos 7-ąją Londoną supurtė virtinė teroristinių sprogdinimų viešojo transporto sistemoje. Vienas mirtininkas susisprogdino metropoliteno traukinyje tarp Russello aikštės ir Karaliaus Kryžkelės stočių.

Tie išpuoliai, nusinešę iš viso 52 žmonių gyvybes, buvo vėliausia didelio masto teroro ataka Britanijoje, bet vėliau buvo įvykę mažesnių incidentų.

Vienas paranojine schizofrenija sergantis vyras mėgino nupjauti galvą keleiviui vienoje Londono metropoliteno stotyje per išpuolį, įkvėptą „Islamo valstybės“. Pirmadienį šis užpuolikas buvo nuteistas visą likusį gyvenimą praleisti už grotų.

2013 metais Londono pietiniame rajone karys Lee Rigby buvo nužudytas dviejų į islamą atsivertusių britų per teroristine ataka pripažintą išpuolį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius