-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Los Andžele streikuoja geresnių atlyginimų reikalaujantys mokyklų darbuotojai

Tūkstančiai Los Andželo mokyklų darbuotojų, remiami mokytojų, antradienį pradėjo trijų dienų streiką, nukreiptą prieš Los Andželo jungtinę mokyklų apygardą (LAUSD).
Mokyklų darbuotojų streikas Los Andžele
Mokyklų darbuotojų streikas Los Andžele / „AP“/„Scanpix“

Dėl streiko antroje pagal dydį JAV mokyklų apygardoje pamokos nevyks pusei milijono moksleivių.

Tarptautinės tarnybų darbuotojų sąjungos (SEIU) padalinys „Local 99“, atstovaujantis maždaug 30 tūkst. mokytojų padėjėjų, specialiųjų pedagogų, autobusų vairuotojų, sargų, maitinimo ir kitų darbuotojų, streiką paskelbė įstrigus deryboms dėl darbo sutarčių.

Antradienį ryte prie piketų, vykusių nepaisant lietaus, prisidėjo mokytojai. Buvo reikalaujama didesnių atlyginimų, daugiau darbuotojų.

Vėliau prie apygardos būstinės Los Andželo centre įvyko didžiulis mitingas. Minioje buvo plakatų su užrašais „Užtikriname mokyklų saugumą, gerbkite mus!”.

Daugiau kaip 500 tūkst. moksleivių lanko LAUSD valdomas valstybines mokyklas Los Andžele ir kituose apygardos miestuose bei teritorijose. Beveik trys ketvirtadaliai jų yra ispanakalbių kilmės.

Autobuso vairuotojas Mike'as Cervantesas 4 val. ryto dalyvavo protesto akcijoje viename autobusų parke, paskui – demonstracijoje prie vienos mokyklos ir galiausiai nuvyko į miesto centrą.

„Būsiu čia, ar lis, ar švies Saulė, – sakė jis. – Tai istoriniai [įvykiai].“

Lydia Vasquez minioje ieškojo savo vyro, demonstrantams skanduojant „Mes esame ateitis“. Jis dirba mokyklos sargu, ir ji negalėjo prisiminti, kada praėjusį kartą jam buvo pakeltas atlyginimas. „Mums tikrai reikia būti čia, kad būtume išgirsti“, – sakė moteris.

Profesinės sąjungos UTLA, atstovaujančios 35 tūkst. pedagogų, mokyklų psichologų ir kitų darbuotojų, lyderiai anksčiau pažadėjo solidarumą su streikininkais.

„Tai kolegos, kurių darbas apmokamas menkiausiai... Negalime stovėti ir nieko nedaryti, nuolat matydami apygardos nepagarbą jiems ir blogą elgesį su jais“, – spaudos konferencijoje sakė UTLA prezidentė Cecily Myart-Cruz.

Inspektorius Alberto M.Carvalho apkaltino „Local 99“ atsisakant derėtis ir sakė, kad yra pasirengęs susitikti bet kuriuo metu, dieną ar naktį.

„Mes ir toliau pasirengę grįžti prie derybų su „SEIU Local 99“, kad galėtume suteikti savo darbštiems darbuotojams teisingą sutartį, o mūsų moksleiviai sugrįžtų į klases“, – sakoma antradienį paskelbtame inspektoriaus pareiškime.

Šešiametis Lievas Kaplanas demonstracijoje dalyvavo su savo mama Tiffany, įtraukiojo fizinio ugdymo mokytoja. „Norime kovoti už kiekvieną, kad jie gautų teisingą atlyginimą“, – sakė pirmokas. Jo tėtis yra matematikos mokytojas.

„Mes – pedagogų šeima, – sakė T.Kaplan. – Tačiau negalime ugdyti, jei vaikai nepamaitinti, jei jie nesijaučia saugūs. Turime remti mums padedančius darbuotojus.“

Streiko metu maždaug 150 iš daugiau kaip 1 tūkst. apygardos mokyklų yra atidarytos, kad vaikai turėtų, kur ateiti. Jose budi suaugusieji, bet nevyksta mokymo procesas. Siekiant sumažinti spaudimą tėvams, turintiems pasirūpinti, kur pasidės jų vaikai, taip pat turi dirbti dešimtys bibliotekų ir parkų, kažkiek punktų, kur moksleiviai galės pasiimti pietus.

„Užtikrinsiu, kad Los Andželo moksleivių gerovė visuomet būtų pirmoje vietoje, toliau dirbdama su visomis šalims dėl susitarimo vėl atverti mokyklas ir užtikrinti teisingą elgesį su visais LAUSD darbuotojais“, – pareiškime sakė Los Andželo merė Karen Bass.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius