-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Los Andželo žudikui maniakui „Niūriajam miegaliui“ skirta mirties bausmė

Los Andželo pietuose ilgiau negu du dešimtmečius siautėjęs žudikas maniakas, pramintas „Niūriuoju miegaliumi“, trečiadienį buvo nuteistas myriop. Šiukšlių rinkėju dirbęs 63 metų Lonnie Davidas Franklinas buvo nuteistas už devynių moterų ir vienos 15-metės nužudymą 1985–2007 metais.
Los Andželo žudikui maniakui „Niūriajam miegaliui“ skirta mirties bausmė
Los Andželo žudikui maniakui „Niūriajam miegaliui“ skirta mirties bausmė / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Nužudymas

„Tai ne kerštas, o teisingumas, pone Franklinai“, – pareiškė Los Andželo aukštesniojo teismo tesėja Kathleen Kennedy ir skyrė žudikui mirties bausmę už kiekvieną auką.

„Niekada negalėtų būti pateisinta, ką jūs padarėte. Akivaizdu, kad jaučiate gilią neapykantą moterims, prasidėjusią jau seniai“, – pridūrė ji.

Per tris mėnesius trukusį bylos nagrinėjimą, pasibaigusį gegužę, prokurorai pateikė įrodymų, esą siejančių L.D.Frankliną su dar keturių moterų nužudymu, bet pareigūnai įtaria, kad jis gali būti atsakingas už dar dešimtis kitų neišaiškintų nužudymų.

Kai buvo paskelbtas nuosprendis, L.D.Franklino advokatas Dale'as Athertonas pareiškė, kad Kalifornijos mirties bausmių sistema yra „juoko verta“, ir sakė abejojantis, kad bausmė kada nors bus įvykdyta.

„Ši byla toli gražu nebaigta. Rimtai abejoju, ar jam bus įvykdyta egzekucija – jis jau per senas“, – advokatas sakė naujienų agentūrai AFP.

Per teismo posėdį vyras nerodė beveik jokių emocijų – jis žvelgė tiesiai prieš save, kai aukų artimieji tarė savo paskutinį žodį.

Ankstyviausiu L.D.Franklino nusikaltimu laikomas vienos 17-metės pagrobimas iš grupinis išžaginimas, įvykdytas 1974 metais, kai šis vyras tarnavo JAV kariuomenėje, sakoma bylos medžiagoje.

Per teismo posėdį vyras nerodė beveik jokių emocijų – jis žvelgė tiesiai prieš save, kai aukų artimieji tarė savo paskutinį žodį.

„Norėčiau žinoti – kodėl? Ką ji tau padarė?“ – klausė nužudytos Alicios Alexander motina. Ši 18-metė buvo rasta negyva, gulinti nuoga po čiužiniu viename skersgatvyje, o jos krūtinėje buvo šautinė žaizda.

L.D.Franklinas pasisuko ir ištarė kažkokius žodžius, tada vėl pradėjo žvelgti tiesiai prieš save. A.Alexander motina savo ruožtu pareiškė esanti dėkinga, kad „išgyveno iki šios dienos“.

„Esu viena iš tavo tebegyvenančių aukų“, – sakė Enietra Washington Margette, papasakojusi teismui, kaip buvo pašauta L.D.Franklino. Šios moters parodymai padėjo susieti septynis ankstesnius nužudymus – ji buvo viena iš svarbiausių liudininkių šioje byloje.

„Tikrai manau, kad esate blogio dalis. Esate toks pats kaip Charlesas Mansonas“, – pridūrė ji.

Dauguma nužudymų buvo įvykdyti, kai Jungtines Valstijas krėtė kreko – prastos kokybės kokaino – vartojimo epidemija. Tuo metu vadinamajame Pietiniame centro regione aktyviai veikė dar bent du kiti žudikai maniakai.

„Niūriojo miegaliaus“ 10 aukų, tarp jų viena 15-metė, buvo nušautos arba pasmaugtos, o jų palaikai būdavo randami išmesti skersgatviuose arba šiukšlių konteineriuose. Daugumos tų moterų organizmuose buvo rasta kokaino pėdsakų, o kai kurias L.D.Franklinas išžagino prieš nužudydamas.

Pasak prokurorų, L.D.Franklinas naudojosi savo aukų priklausomybe nuo kreko. Kai kurias aukas jis prisiviliodavo į savo kemperį, stovėjusį užpakaliniame namo kieme, pasiūlęs moterims pinigų ir narkotikų, o galiausiai nužudydavo.

Jo namą apieškoję tyrėjai rado beveik 200 nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose buvo nufilmuotos moterys. Daugelio jų tapatybės nepavyko nustatyti.

L.D.Franklinas buvo pramintas „Niūriuoju miegaliumi“ („Grim Sleeper“), nes po pasikėsinimo į E.Washington Margette gyvybę ir vėlesnių išpuolių buvo 13 metų pertrauka.

L.D.Franklinas buvo pramintas „Niūriuoju miegaliumi“ („Grim Sleeper“), nes po pasikėsinimo į E.Washington Margette gyvybę ir vėlesnių išpuolių buvo 13 metų pertrauka.

Įtariamasis buvo suimtas 2010 metų liepą, kai tyrėjai susiejo jo DNR su kai kuriomis aukomis, bet dėl apeliacijų ir procedūrinio vilkinimo pastangos nuteisti L.D.Frankliną ne kartą buvo sutrikdytos.

Kalifornijoje myriop nuteistas asmuo turi teisę į tris pakartotinius nuosprendžio svarstymus, o šios procedūros ilgai trunka ir brangiai kainuoja. Be to, šios valstijos apeliacijų sistema yra itin paini, o nuteistasis galiausiai gali prašyti gubernatoriaus suteikti malonę.

Kalifornijos teisingumo sąžiningo administravimo komisija 2008 metais nurodė, kad nuo mirties nuosprendžio paskelbimo iki jo įvykdymo šioje valstijoje praeina vidutiniškai 17,2 metų. Dėl šios priežasties dauguma mirtininkų nesulaukia egzekucijos ir miršta dėl natūralių priežasčių.

Vis dėlto komisija pažymėjo, kad minėtas vidutinis laikotarpis gali būti klaidinantis, nes tik 13 žmonių buvo įvykdytos egzekucijos nuo mirties bausmės atkūrimo Kalifornijoje 1978 metais.

Po vėliausios Kalifornijoje įvykdytos egzekucijos praėjo jau daugiau negu dešimtmetis. Clarence'ui Ray Allenui, kuris sumokėjo kitam kaliniui, kad jis nužudytų tris žmones, mirtina injekcija buvo sušvirkšta 2006-ųjų sausį.

L.D.Franklino pagrindinis advokatas Seymouras Amsteris savo pareiškime nurodė, kad laisvės atėmimas be teisės būti paleistam anksčiau būtų „sutaupęs milijonus dolerių, išleidžiamų dažnai bergždžioms pastangoms žmogaus gyvybei išrauti šiame pasaulyje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius