-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lotynų Amerikoje įsitvirtina lengviau užkrečiama koronaviruso atmaina lambda

Kai atmaina C.37 buvo užfiksuota keliose šalyse vienu metu, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ją įvardijo kaip „keliančią nerimą“. Peru ši lambda atmaina buvo nustatyta 2020-ųjų rugpjūtį, o dabar ji sudaro daugumą naujų užsikrėtimo atvejų, nurodo „Deutsche Welle“.
Skiepijimas nuo koronaviruso Peru
Skiepijimas nuo koronaviruso Peru / AFP/„Scanpix“ nuotr.

PSO lambda atmainą kaip keliančią nerimą paskelbė birželio 17 dieną. Ši koronaviruso atmaina jau aptikta kai kuriose JAV valstijose ir mažiausiai 29 šalyse. Dauguma jų yra Lotynų Amerikoje.

Peru lambda atmaina pirmiausia buvo nustatyta 2020-ųjų rugpjūtį, o šių metų birželį sudarė jau daugiau nei 80 proc. naujų užsikrėtimo atvejų. Atmaina sparčiai plinta Čilėje, Argentinoje, Brazilijoje, Kolumbijoje, Ekvadore ir Meksikoje.

„Kol kas nematėme jokių ženklų, kad lambda atmaina yra agresyvesnė, – DW sakė virusologas Jairo Mendezas-Rico. – Įmanoma, kad ji gali lemti didesnį užsikrėtimų skaičių, tačiau neturime pakankamai patikimų duomenų palyginti ją su gama ar delta atmainomis.“

PSO atmainas alfa (B.1.1.7), beta (B.1.351), delta (B.1.617.2) ir gama (P.1) taip pat laiko „keliančiomis nerimą“. Tokia klasifikacija reiškia, kad atmainos lengviau užkrečiamos, užsikrėtusius sunkiau gydyti, jos gali lemti sunkesnius susirgimus.

„Nors ir įmanoma, tačiau šiuo metu nėra jokių ženklų, kad atmainos yra pavojingesnės ir lemia didesnį mirštamumą. Tikėtina, kad SARS-CoV-2 ilgainiui taps lengviau užkrečiamas, tačiau nebūtinai padarys daugiau žalos“, – sakė J.Mendezas-Rico.

Daug mokslininkų mano, kad koronaviruso pandemija nesibaigs tol, kad nebus paskiepyta mažiausiai 80 proc. pasaulio populiacijos. Kol tai bus pasiekta, gali vis atsirasti tokios naujos atmainos kaip lambda.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kapinės Limoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kapinės Limoje

J.Mendezas-Rico sakė, kad vakcinacija suteikia efektyvesnę apsaugą. „Visos pasaulyje patvirtintos vakcinos yra efektyvios siekiant užkirsti kelią koronaviruso atmainų plitimui. Nėra jokių priežasčių manyti, kad jos bus mažiau efektyvios nei lambda“, – pridūrė jis.

Staigiai išplito

Virusologas Pablo Tsukayama ir jo komanda Limos Cayetano Heredios universitete tiria lambda atmainos evoliuciją Peru pasitelkiant genomo testus.

Pasak jo, lambda plinta greičiau nei atmainos, kurias PSO laiko pavojingesnėmis, ir net greičiau nei gama atmaina, apėmusi kaimyninę Braziliją.

„Gruodį turėjome 200 lambda infekcijų. Kovo pabaigoje atmaina nustatyta pusėje Limoje paimtų ėminių. Birželį atmaina sudarė jau daugiau nei 80 proc. užsikrėtimo atvejų visos šalies mastu. Lambda tapo dominuojančia atmaina Peru per labai trumpą laikotarpį“, – sakė jis.

Pasak P.Tsukayamos, lambda atmaina lengviau užkrečiama, todėl taip greitai išplito Peru.

„Turėdami didžiausią mirštamumą pasaulyje, esame šalis, kuri labiausiai kenčia dėl koronaviruso. Todėl greičiausiai nenuostabu, kad naujoji atmaina atsirado čia“, – pridūrė jis.

Liepos pabaigoje Peru nuo COVID-19 buvo mirę jau daugiau nei 195 tūkst. žmonių.

Atmainų epicentras

Lotynų Amerika, kurioje nuo koronaviruso mirė jau daugiau nei 1,4 mln. žmonių, galėtų tapti naujų viruso atmainų epicentru.

Pavyzdžiui, Kolumbijoje lengviau užkrečiama delta atmaina plinta vis sparčiau.

Lambdos plitimui tobulas sąlygas sukūrė perkrautos sveikatos apsaugos sistemos, populiacijos, dirbančios nestabilius darbus, kuriuose sudėtinga laikytis saugumo reikalavimų, ir vakcinų trūkumas.

Išimtis tik Čilė ir Urugvajus, kur nuo koronaviruso paskiepyta daugiau nei 60 proc. piliečių. Kitose Lotynų Amerikos šalyse skiepijama lėtai.

„Labai tikėtina, kad naujos atmainos atsiras per trečią koronaviruso bangą, kuri kils Pietų Amerikos žiemą liepos-rugsėjo mėnesiais. Jos gali nebūti labiau mirtinos, tačiau neabejotinai bus labiau užkrečiamos“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius