Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Luisvilyje per protestą dėl policijos pašautos juodaodės mirties pašauti dar 7 žmonės

Mažiausiai septyni žmonės buvo pašauti Luisvilyje per protestą, kurį išprovokavo policijos pareigūnų savo namuose nušautos juodaodės Breonnos Taylor mirtis kovo mėnesį.
Protestas Luisvilyje
Protestas Luisvilyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Luisvilio policijos penktadienio rytą paskelbtame pranešime patvirtinama, kad yra mažiausiai septynios aukos, mažiausiai viena iš jų – kritinės būklės. Taip pat skelbiama, kad per incidentą buvo atlikta „keletas areštų“, tačiau suimtų žmonių skaičius neskelbiamas.

„Nė vienas iš pareigūnų nepanaudojo savo tarnybinių ginklų“, – laiške naujienų agentūrai „The Associated Press“ nurodė policijos atstovas seržantas Lamontas Washingtonas. Pasak jo, visi septyni sužeisti asmenys yra civiliai.

Ketvirtadienio vakarą protestuoti į Kentukio valstijos miesto gatves išėjo maždaug 500–600 protestuotojų, skelbia „The Courier Journal“. Protestas užtruko daugiau nei šešias valandas ir baigėsi ankstų penktadienio rytą, prapliupus lietui.

„Suprantama, emocijos įkaito“, – parašė Luisvilio meras Gregas Fischeris socialiniame tinkle „Twitter“ prieš vidurnaktį, pasidalindamas feisbuke B.Taylor motinos vardu paskelbta žinute.

„Kaip sako Breonnos mama, būkime ramūs siekdami tiesos ir teisingumo“, – parašė jis.

Į 26 metų B.Taylor, greitosios pagalbos medicinos technologę, buvo šauta aštuonis kartus, kai kovo 13 dieną Luisvilio kovos su narkotikais skyriaus detektyvai išlaužė jos namų pagrindines duris. Jos namuose narkotikų nebuvo rasta.

Didesnio visuomenės dėmesio B.Taylor mirtis sulaukė anksčiau šį mėnesį, kai jos šeima iškėlė bylą policijos departamentui. Apie šį atvejį, kaip ir Ahmaudo Arbery mirtį vasarį Džordžijoje, rašė visos šalies žiniasklaida.

Ketvirtadienio akcija įvyko protestuotojams visoje šalyje – nuo Los Andželo iki Memfio, nuo Niujorko iki Mineapolio – protestuojant dėl juodaodžio George'o Floydo mirties Mineapolio policijos areštinėje.

G.Fischeris apie 12 val. 20 min. vietos laiku tviteryje paskelbė vaizdo įrašą, perduodamas, pasak jo, žinutę nuo Taylorų šeimos.

„Didelis ačiū Luisviliui, kad šį vakarą ištarė Breonnos vardą. Mes nesiruošiame sustoti, kol sulauksime teisingumo, – įraše kalba moteris. – Šį vakarą mes turime liautis, kol nenukentėjo žmonių. Prašau, grįžkite namo, būkite saugūs ir pasiruošę toliau kovoti.“

Maždaug 0 val. 30 min. surengtoje tiesioginėje transliacijoje iš Luisvilio buvo matyti už savadarbių barikadų besislepiantys protestuotojai. Ant šių savadarbės, iš pažiūros iš medinių stalų padarytų barikadų, dažais buvo išpurkštas užrašas „Mūsų visų nenužudysite“. Viduryje gatvės buvo matyti deganti šiukšliadėžė.

Tuo metu neperšaunamais kostiumais ir apsauginiais veido skydais apsiginklavę policijos pareigūnai apsupo Luisvilio savivaldybės pastatą. Atrodė, kad prieš protestuotojus jie panaudojo gumines kulkas ir ašarines dujas, o po to paleido dūmus, nuo kurių likusieji protestuotojai pradėjo kosėti. Protestuotojai filmavo policijos pareigūnus savo išmaniaisiais telefonais.

Kentukio gyventojams vis dar galioja dėl koronaviruso pandemijos įvestas reikalavimas laikytis socialinio atstumo. Dauguma protestuotojų buvo su apsauginėmis kaukėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius