Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Luizianoje policijos nušauto juodaodžio šeima nenori, kad mirtis būtų rasinis dalykas

Luizianoje policijos nušauto juodaodžio Altono Sterlingo partnerė pareiškė nenorinti, kad jos sūnaus tėvo mirtis nuo baltaodžių pareigūnų rankų „būtų rasinis dalykas“.
Quinyetta McMillon
Quinyetta McMillon / „Scanpix“/AP nuotr.

Tačiau Quinyetta McMillon neatsakė, ar tiki, kad policija būtų pasielgusi su jos partneriu lygiai taip pat, jeigu jis būtų buvęs baltasis.

Q.McMillon penktadienį sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad gedi kartu su penkių policininkų, kurie buvo nužudyti snaiperio Teksaso mieste Dalase per protesto eitynes dėl Sterlingo ir kito šią savaitė policijos nušauto juodaodžio žūties, artimaisiais.

„Dabar nešu kryžių kartu su jais. Mes dabar einame tomis pačiomis pėdomis“, – pažymėjo Q.McMillon.

37 metų A.Sterlingas buvo nušautas antradienį, kai grūmėsi su dviem policininkams prie parduotuvės Baton Ružo mieste, kur jis pardavinėdavo kompaktinius garso ir vaizdo įrašus.

Abu policininkai buvo baltieji. Internete paskelbtas to įvykio vaizdo įrašas, nufilmuotas mobiliuoju telefonu, išprovokavo piktus protestus, o JAV Teisingumo departamentas nedelsdamas sutiko, kad būtų pradėtas tyrimas dėl įtariamo pilietinių teisių pažeidimo.

Policija nurodė, kad A.Sterlingas buvo ginkluotas. Vienas liudininkas pasakojo, kad policija vėliau ištraukė pistoletą jam iš kišenės. Tuo tarpu Q.McMillon sakė nežinojusi, kad A.Sterlingas nešiojasi ginklą, taip pat tvirtino nemananti, kad jos partneris buvo ginkluotas tą vakarą.

„Širdyje netikiu, kad ten buvo ginklas“, – sakė ji, tvirtindama, kad policija apie įtariamojo neva turėtą ginklą pranešė tik norėdama „kažką nuslėpti“. Moteris pareiškė, kad sprendimas pradėti federalinį tyrimą yra „labai teigiamas žingsnis“.

Baton Ružo policijos departamentas tų pareiškimų nekomentavo.

A.Sterlingo arešto operacijoje dalyvavę pareigūnai Blane'as Salamoni ir Howie Lake'as II buvo nušalinti nuo pareigų, kol atliekamas tyrimas.

„Jie turėtų būti teisiami – jie abu. Nenoriu jiems mirties bausmės. Noriu, kad jie atsidurtų kalėjime“, – sakė Q.McMillon.

Protestuotojai rinkosi prie maisto prekių parduotuvės „Triple S Food Mart“, kur įvyko tas incidentas, gedėdami A.Sterlingo, o vėliau – protestuodami dėl kito incidento Minesotoje, kai juodaodis Philando Castile'as trečiadienį buvo mirtinai pašautas policijos, sustabdžiusios jo automobilį. Mašinoje buvusi jo mergina mobiliuoju telefonu filmavo, kaip miršta jos draugas ir tiesiogiai transliavo tą vaizdą per „Facebook“.

Nacionalinės asociacijos už spalvotųjų pažangą (NAACP), kuri yra seniausia Jungtinėse Valstijose pilietinių teisių organizacija, prezidentas Cornellis Williamas Brooksas penktadienį viešėdamas Baton Ruže sakė, kad jau pavargo nuo padėties, kai policijos šaudymo aukos laikomos „saitažymes kuriančiomis tragedijomis“, o ne gyvais žmonėmis.

Vėliau penktadienio vakarą skydais prisidengę policininkai nustūmė šimtus protestuotojų, susirinkusių prie Baton Ružo policijos būstinės.

„Nebus teisingumo – nebus taikos! – skandavo demonstrantai. – Jūs visi turit ginklų. Mes turim plakatų!“

Q.McMillon sakė, kad A.Sterlingas buvo geras tėvas jųdviejų sūnui, 15-mečiui Cameronui, kuris buvo sugniuždytas ir verkė per eitynes prie merijos.

Kai mažylis Cameronas žengė pirmuosius žingsnius, jo tėvas puldavo jo gaudyti kaskart, kai vaikas susvyruodavo, prisiminė Q.McMillon.

„Vos tik mano sūnus atrodydavo suklupsiantis, jis nutrūkęs galvą puldavo jį prilaikyti, – pasakojo moteris. – Ir tas vaizdas niekada nebus užmirštas, ir dabar juo naudojuosi, stengdamasi atsilaikyti kartu su sūnumi ir stengdamasi jį įtikinti: „Tu vis tiek atsitiesi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius