-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lukašenka grasina stabdyti Rusijos dujų tranzitą, jei „Gazprom“ per dvi paras nepadengs skolos (papildyta 15.55 val.)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka nurodė savo šalies vyriausybei pristabdyti Rusijos dujų ir naftos tranzitą, jeigu koncernas „Gazprom“ per artimiausias paras nesusimokės už Baltarusijos paslaugas užtikrinant tranzitą.
„Gazprom“ kreipėsi į Stokholmo arbitražą.
Rusija didina dujų tiekimą į Europą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dar kartą perspėju vyriausybę: (koncernui) „Gazprom“ neapmokėjus visa apimtimi už paslaugas per artimiausias paras, turi sekti visų Rusijos Federacijai teikiamų paslaugų už naftos produktų žaliavos – naftos ir dujų –  transportavimą (apimčių sumažinimas)“, – pareiškė A.Lukašenka penktadienį pasitarime su šalies vyriausybe.

„Jūs turite galimybę susitarti, bet terminas jums – dvi paros. Vakar aš tai pasakiau ir premjerui, ir vicepremjerui“, – pažymėjo prezidentas.

„Gal jūs jau susitarėte, norėčiau apie tai iš jūsų išgirsti“, – pridūrė A.Lukašenka.

Šiuo metu „Gazprom“ tiekia iki sienos su Baltarusija visą dujų kiekį Baltarusijos vidaus vartojimui bei tranzitui į Europos Sąjungą ir Kaliningrado sritį.  Jūs turite galimybę susitarti, bet terminas jums – dvi paros.

Papildyta 15.55 val. „Gazprom“ Baltarusijai pagal galiojančio kontrakto sąlygas nieko nebeskolingas“, – pareiškė penktadienį oficialusis „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas.

Šis A.Lukašenkos nurodymas vyriausybei sekė netrukus po Rusijos ambasadoriaus Minske Aleksandro Surikovo pareiškimo, jog „dujų karas“ baigtas.

Birželio 24 dieną „Gazprom“ pervedė Baltarusijai 228 mln. dolerių, tačiau Minskas virtina, jog rusų koncernas skolingas dar 32 mln. dolerių. „Gazprom“ vadovai tokios skolos nepripažįsta ir aiškina, kad skirtumas susidarė dėl to, kad nesutariama dėl tranzito kainos. Be to, monopolijoje sakoma, jog Baltarusija nevykdo sąlygų, apibrėžtų bendrovių „Gazprom“ ir „Beltransgaz“ sutartyje.

Rusijos ir Baltarusijos „dujų karas“ prasidėjo birželio viduryje, kai Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, jog „Gazprom“ turi apriboti dujų tiekimą kaimynei, jeigu ši nesumoka skolų. Minskas tada buvo skolingas koncernui “Gazprom„ apie 200 mln. dolerių todėl, kad mokėjo už dujas mažesne kaina negu nurodyta sutartyje.

„Gazprom“ Rusijos prezidento nurodymą įvykdė ir ėmė mažinti dujų tiekimą iš pradžių 1 proc., paskui 30 proc., dar vėliau – 60 proc. Minskas, savo ruožtu, pareikalavo mokėti už dujų tranzitą brangiau ir grasino nutraukti dujų tiekimą Europos Sąjungai. „Gazprom“ pareigūnai tikino esą pasirengę mokėti, bet Baltarusija mokėjimų nepriimanti.

Atrodė, kad padėtis jau išsisprendė birželio 24 dieną, kai „Gazprom“ sumokėjo už tranzitą, o Baltarusija – už dujas. Beje, Minskas vietoj 192 mln. dolerių kažkodėl pervedė 187 mln.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius