Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lukašenka žada demokratizaciją, bet ne iš karto

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pasiryžęs įgyvendinti daugelį Vakarų reikalavimų, susijusių su politinės sistemos liberalizavimu, bet sako, kad jiems įvykdyti šaliai reikia „kiek daugiau“ laiko.
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pastaraisiais metais vykstant ginčams su sąjunginine Rusija Minskas mėgina pagerinti santykius su Europos Sąjunga ir Jungtinėmis Valstijomis. Jis paleido į laisvę politinius kalinius ir yra pasiryžęs imtis atsargių liberalių pertvarkymų. Atsakant į tai buvo sustabdytos vizų sankcijos A.Lukašenkai ir jo aplinkai.

ES reikalauja, kad Minskas padarytų rinkimų įstatymų pataisų, išplėstų politinių partijų teises, suteiktų daugiau laisvės žiniasklaidos priemonėms, atšauktų mirties bausmę. Tačiau pastaruoju metu Europa prakalbo apie nusivylimą dėl lėtų pokyčių Baltarusijoje.

„Europiečiai kelia mums tam tikrų reikalavimų... mes neturime jokios alergijos tiems ES reikalavimams, jų neatmetame. Tiesiog mums reikia kiek daugiau laiko. Ir mes beveik visus reikalavimus priimame“, – antradienį sakė A.Lukašenka, kurio žodžius cituoja valstybinė agentūra „BelTA“.

Iki lapkričio pabaigos ES turi nuspręsti, pratęs ar panaikins vizų sankcijas A.Lukašenkai.  Spalio pabaigoje A.Lukašenka pažadėjo įgyvendinti rinkimų teisės reformą artėjant kitų metų pavasarį vyksiantiems vietos rinkimams ir 2011 metų pradžioje numatytiems prezidento rinkimams.

„Pageidautina, kad mūsų parlamentas jau šioje sesijoje patvirtintų atatinkamas nacionalinių įstatymų pataisas“, – sakė jis per pasitarimą, skirtą rinkimų teisės reformai.

Baltarusija siūlo supaprastinti kandidatų registravimą, įtraukti opozicijos atstovus į rinkimų komisijas, leisti kandidatams savarankiškai finansuoti savo kampanijas ir sustiprinti balsų skaičiavimo kontrolę.

Nuo dešimtojo dešimtmečio Vidurio Vakarai nepripažino nė vienų rinkimų Baltarusijoje atitinkančiais demokratijos reikalavimus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius