Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lyg filme „Terminalas“: kaip siras septynis mėnesius gyveno oro uoste

Hassanas al-Kontaras septynis mėnesius buvo įkalintas skaistykloje – tik joje buvo vėdinamas oras. Iš Sirijos dar 2006-aisiais pabėgęs vyras įstrigo Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste – jis miegodavo po laiptais, valgydavo keleivių maisto likučius. Dabar H.al-Kontaras, kurio nuotykiai primena Tomo Hankso personažo likimą filme „Terminalas“, jau Kanadoje. Ši šalis jam suteikė prieglobstį, rašo „The Washington Post“.
H.al-Kontaras septynis mėnesius gyveno Kvala Lumpūro oro uoste
H.al-Kontaras septynis mėnesius gyveno Kvala Lumpūro oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

37-erių siras iš tėvynės 2006-aisiais išvyko į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) – kad išvengtų privalomosios karinės tarnybos.

Tada, 2011 metais, įsiplieskė pilietinis karas, ir Sirijos vyriausybė atsisakė išduoti H.al-Kontarui naują asmens dokumentą. Vyras pagrįstai išsigando, kad sugrįžusį į Siriją jį arba priverstų eiti kariauti, arba įgrūstų į kalėjimą.

„Aš nesu žudymo mašina ir nenoriu niekaip prisidėti prie Sirijos naikinimo. Nenoriu sutepti savo rankų krauju“, – jis teigė BBC. Kokia H.al-Kontaro istorija ir kaip jis atsidūrė Malaizijoje?

Blaškėsi po pasaulį

Kai baigėsi vyro senojo paso galiojimo laikas, jis neteko ir galimybės toliau dirbti JAE. Tiesa, dar kelerius metus H.al-Kontaras darbavosi nelegaliai, bet tada policija jį sulaikė ir paliepė nešdintis iš šalies.

Siras išskrido į Malaiziją – ši šalis yra viena iš nedaugelio valstybių, išduodančių Sirijos piliečiams vizas. H.al-Kontaras iš tiesų gavo trijų mėnesių turistinę vizą ir iškart pradėjo dirbti bei taupytis skrydžio į Ekvadorą bilietui.

Jam ir vėl nepasisekė: vasarį oro uoste pasirodęs ir skrydžiui į Pietų Ameriką pasiruošęs H.al-Kontaras buvo neįleistas į lėktuvą. Kodėl, tiksliai neaišku iki šiol.

H.al-Kontaras tuomet išskrido į Kambodžą, bet ten taip ir negavo leidimo patekti į šalį. Galiausiai lėktuvu grįžęs į Malaiziją, jis ir Kvala Lumpūro oro uoste išgirdo, kad iš jo teritorijos išvykti negali – baigėsi vizos galiojimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./H.al-Kontaras septynis mėnesius gyveno Kvala Lumpūro oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./H.al-Kontaras septynis mėnesius gyveno Kvala Lumpūro oro uoste

Kas tada? O tada – kone filmo „Terminalas“ scenarijus. Neturėdamas pinigų ir kito pasirinkimo H.al-Kontaras apsistojo Kvala Lumpūro oro uosto 2-ajame terminale.

Stengėsi nuvyti monotoniją

Dienos virto savaitėmis, savaitės – mėnesiais. Aplink skubantys žmonės skrido į Havajus, Australiją, Maldyvus, Mianmarą.

Siras puikiai suvokė, kokioje absurdiškoje situacijoje atsidūrė, ir savo „Twitter“ paskyroje skelbė juokingus vaizdo įrašus bei nuotraukas iš naujojo savo gyvenimo.

Vienoje nuotraukoje H.al-Kontaras rūpinasi savo „sodu“ – gėle vazonėlyje.

Kitoje jis vedžioja už pavadėlio pliušinį žaislą.

Siras ėmė lysti, bet įsigudrino sportuoti ant eskalatorių. Jis pats bandė tvarkytis neklusnius plaukus – ne itin sėkmingai.

Birželį vyras tviteryje paskelbė, kad elektroniniu paštu kreipėsi į NASA, nes esą norėtų prisijungti prie kitos misijos į Marsą: „Man jau aišku, kad Žemėje vietos man nėra, nes nė viena šalis manęs neįsileidžia. Esu matęs daug filmų apie kosmosą.“

Visą vasarą H.al-Kontaras blaškėsi tarp nevilties ir tokių nuotaiką praskaidrinančių išdaigų. Liepos pabaigoje vienoje žinutėje jis baisėjosi „Islamo valstybės“ įvykdytomis žudynėmis.

O po kelių dienų jau skelbė, kaip šoka pagal Drake'o dainą „In My Feelings“.

Džiaugdavosi vyras mažais malonumais, kurie bent trumpam nuvaikydavo monotoniją – antai kažkas iš „Starbucks“ jam atnešė kavos.

O vieną sekmadienį valytojas trumpam atvėrė duris į lauką. H.al-Kontaras pirmą kartą per 122 dienas įkvėpė gryno oro.

„Štai ką aš vadinu puikia diena“, – parašė siras tviteryje, pridėdamas saulės šviesa nutvieksto koridoriaus nuotrauką.

Daugiau jokių oro uostų

Virtualus H.al-Kontaro dienoraštis iš Kvala Lumpūro oro uosto sulaukė dėmesio visame pasaulyje – jo paskyrą pradėjo sekti tūkstančiai žmonių.

Tarp jų buvo ir eilinė paprasta kanadietė Laurie Cooper, gyvenanti Vislerio miestelyje Kanados Britų Kolumbijos provincijoje. Ji kartu su grupe draugų kreipėsi į Kanados imigracijos ministrą su raginimu priimti H.al-Kontarą kaip pabėgėlį.

H.al-Kontaras: „Daugiau jokių oro uostų. Jei nebus galimybės keliauti automobiliu, jau geriau sėsiu ant arklio nei skrisiu.“

Surinkę pinigų internete, kanadiečiai sukaupė 13,6 tūkst. JAV dolerių, reikalingų privačiai piliečių iniciatyvai padengti pabėgėlio perkėlimo išlaidas. Tuomet teliko laukti, ar Kanada patenkins siro prašymą suteikti prieglobstį.

Spalio pradžioje dar iškilo nauja problema. H.al-Kontarui staiga nustojus skelbti žinutes „Twitter“, Malaizijos pareigūnai netrukus pranešė, kad siras buvo suimtas, nes be leidimo pateko į oro uosto teritoriją, kur vaikštinėti draudžiama.

„Scanpix“/AP nuotr./Hassanas al-Kontaras (kairėje) ir Laurie Cooper
„Scanpix“/AP nuotr./Hassanas al-Kontaras (kairėje) ir Laurie Cooper

H.al-Kontarui padėti pasišovusių kanadiečių gretose kilo panika. Jie ėmė raginti Kanados pareigūnus paskubinti perkėlimo procesą – juk kilo pavojus, kad vyras bus deportuotas atgal į Siriją.

Galiausiai praėjusį sekmadienį L.Cooper sulaukė SMS žinutės iš H.al-Kontaro. Jis pranešė, kad jau keliauja į Kanadą, o kitą rytą atsibudo ir jo tviterio paskyra – vyras pranešė, kad grįžo į oro uostą, bet čia neužsibus ir išskris į Vankuverį.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./H.al-Kontaras septynis mėnesius gyveno Kvala Lumpūro oro uoste, kol galiausiai jį priglaudė Kanada
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./H.al-Kontaras septynis mėnesius gyveno Kvala Lumpūro oro uoste, kol galiausiai jį priglaudė Kanada

Jau atvykęs į Kanadą, laimingas H.al-Kontaras neslėpė, kad į oro uostus grįžti daugiau neketina: „Daugiau jokių oro uostų. Jei nebus galimybės keliauti automobiliu, jau geriau sėsiu ant arklio nei skrisiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius