-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lyties keitimo operacijos: nauja pigaus medicinos turizmo kryptis Indijoje

Ne vieną dešimtmetį su depresija kovojusi Betty Ann Archer galiausiai nuskrido į Delį, kad pakeistų savo lytį.
Transvestitas
Transvestitas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gimusi vyru ir kadaise tarnavusi kariuomenėje, 64 metų amerikietė pasakoja, jog nuo pat pradžių jautėsi įkalinta ne tame kūne. Ji prisimena, kaip slapčia matavosi motinos sukneles, nors jos konservatyvių pažiūrų tėvui karininkui tai kėlė didžiulį siaubą.

„Dukart bandžiau nusižudyti... Nemėgau savęs. Man visiškai nepatiko mano kūnas. Negalėjau būti savimi“, – sako iš Arizonos kilusi B. A. Archer.

„2011 metais sunkiai susirgau ir vos nemiriau“, – pasakoja ji. „Kol sveikau, padariau išvadą, kad turiu pasikeisti lytį arba mirti.“

Į Indiją vyksta vis daugiau pakeisti lytį norinčių asmenų, nes šios procedūros čia yra pigesnės negu jų šalyse, taip pat nėra laukimo sąrašų, sako šio sektoriaus ekspertai.

Kai kurie net sąmoningai renkasi Indiją, nors šioje šalyje vietos translyčių asmenų bendruomenė tradiciškai yra atstumiama, o ne Tailandą, kuris yra pagrindinė lyties keitimo operacijų kryptis ir kuriame tokie asmenys yra labiau toleruojami.

Lapkritį B. A. Archer atvyko į „Olmec“ centrą šiauriniame Delio priemiestyje, kurį pasirinko, nes klinika Tailande jai pasirodė „kiek per brangi“.

„Kainos čia yra prieinamos. Tai galimybė kai kuriems lytį pasikeisti norintiems asmenims ...“, – sako B. A. Archer, Indijos klinikai sumokėjusi apie 6 tūkst. JAV dolerių – penktadalį sumos, kurią jai būtų tekę sumokėti savo šalyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Transvestitas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Transvestitas

Išvykos apsipirkti

Be gydymo, „Olmec“ klinikoje taip pat siūlomos apgyvendinimo ir vežimo į/iš oro uosto paslaugos bei pooperacinė priežiūra, kuri apima išvykas apsipirkti ir apsilankymus Tadžmahale bei kitose turistų pamėgtose vietovėse – visa tai kainuoja iki 22 tūkst. JAV dolerių.

„Olmec“ steigėjas ir plastikos chirurgas Narendra Kaushikas sako, jog per metus operuoja iki 200 pacientų, kurių dauguma yra vietos gyventojai.

Tačiau jis taip pat pastebi, jog klinikoje vis daugėja užsieniečių. Vakariečiai iš tokių šalių kaip Didžioji Britanija, JAV ir Australija ieško vietų, kuriose pakeisti lytį būtų pigiau, o atvykstantieji iš besivystančių šalių tikisi geresnės priežiūros kokybės negu savo šalyse.

Pasak N. Kaushiko, užsienio piliečių, kuriems atliekamos tokios operacijos, skaičius pašoko nuo 5–10 iki 20 per metus. Jis taip pat mano, kad jų skaičius ir toliau didės.

„Operacijų skaičius kasdien didėja“, – aiškina chirurgas. „Ši bendruomenė visame pasaulyje palaiko glaudžius ryšius... Jeigu juos tenkina Indijoje jiems atliktos procedūros, jie būtinai apie tai papasakos.“

Sparčiai augantį Indijos medicinos turizmo sektorių aktyviai palaiko ir vyriausybė.

Sparčiai augantį Indijos medicinos turizmo sektorių aktyviai palaiko ir vyriausybė, neseniai peržiūrėjusi taisykles dėl specialiosios M vizos, kuri dabar išduodama greičiau ir galioja iki vienerių metų.

Indijos pramonės konfederacijos pernai paskelbtoje ataskaitoje prognozuojama, kad šis sektorius, kuris šiuo metu vertinamas 3 mlrd. JAV dolerių, iki 2020 metų turėtų padidėti daugiau kaip du kartus.

JAV konsultacijų įmonės „Patients Beyond Borders“ duomenimis, į Indiją įvairioms operacijoms, įskaitant klubo sąnarių pakeitimą ir veido odos patempimą, kasmet vyksta daugiau kaip 250 tūkst. pacientų.

Nors šie skaičiai nublanksta, palyginus su Tailandu, kuris per metus sulaukia iki 2 mln. pacientų, „Patients Beyond Borders“ vadovas Josefas Woodmanas įsitikinęs, kad Indija ateityje taps nišinės lyties keitimo operacijų srities lydere.

„Manau, po dar trejų penkerių metų. Tam reikia laiko“, – pareiškė jis agentūrai AFP, kalbėdamas apie operacijas, kurias atlieka maždaug dešimt Indijos chirurgų, daugiausia Delyje ir Mumbajuje.

„Norėjau paties geriausio“

Buvusi smuikininkė Rosy Mica Kellett nuvykti į Indiją, kad atliktų lyties pakeitimo – iš vyriškosios į moteriškąją – operaciją, ryžosi dėl puikių savo chirurgo rekomendacijų. Jai operacija kainavo 14 tūkst. svarų (20 tūkst. JAV dolerių), tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje tokia pat operacija būtų daugiau kaip dukart brangesnė.

„Čia yra gerokai pigiau negu namuose ir daugelyje šalių, įskaitant net ir Tailandą“, – pasakojo ši ištekėjusi 50-metė, į kliniką atvykusi eilinei apžiūrai.

„Kai kurie atsiliepimai, kurių girdėjau apie tokias procedūras Tailande, leido spėti, kad mano dabartinis chirurgas yra kur kas pažangesnis“, – sako R. M. Kellett, kuri anksčiau buvo žinoma Michaelo vardu.

„Norėjau paties geriausio ir gavau tai, kas yra geriausia“, – teigia ji.

Pasak ekspertų, Indijos chirurgai taip pat kuria savo lyties keitimo operacijų metodus, įskaitant moteriškosios lyties keitimo į vyriškąją operacijas, kurios yra sudėtingos ir kurias atlieka kur kas mažiau specialistų.

Tačiau Indijos prekybos ir pramonės rūmų federacijos (FICC) vyresnioji direktorė Shobha Mishra Ghosh sako, jog įstatymų leidėjai turi labiau pasistengti, kad Indija išties galėtų tapti pagrindine kryptimi.

Ji siūlo dar labiau optimizuoti vizų išdavimo ir imigracijos procedūras, taip pat įrengti pagalbos centrus oro uostuose ir pasamdyti daugiau vertėjų.

„Jeigu galėsime sukurti visą ekosistemą, dalį srauto, vykstančio į kitas šalis, galėsime nukreipti į savo šalį. Taigi galėsime laimėti“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius