-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lytinio švietimo pamokoms Tanzanijoje tinka ir teatro scena, ir turgus

Spalvingas ir žmonių nuolat pilnas Afrikos turgus – puiki vieta užsiimti seksualiniu švietimu. Kaip padėti vargstančiai šeimai užsidirbti? Padovanoti vištą. Tokius projektus sėkmingai įgyvendina Tanzanijos jaunimas, savaip kovojantis su skurdu, lytiškai plintančiomis ligomis, neplanuotais nėštumais, vaikus visam gyvenimui luošinančiomis tradicijomis ir panašiomis problemomis.
Mergaitė
Mergaitė / Eglės Digrytės

Prie ŽIV testų – eilė

Trečiadienio rytą Tengeru turgus Arušoje, apie 60 km į vakarus nuo Kilimandžaro kalno esančiame ketvirtame pagal dydį Tanzanijos mieste, – margas kaip paprastai. Prekeiviai siūlo morkas, bulves, pomidorus, manijokus ir batatus (Afrikoje paplitusius šakniagumbius), kitas daržoves, žalius žalutėlius bananus, žemės riešutus, čia pat – plastikiniai indai, kitoje pusėje – dėvėtų drabužių ir avalynės kalnai. Tarp prekeivių su pirkiniais ant galvų ar prie nugarų pririštais kūdikiais grakščiai laviruoja į spalvingus drabužius įsisiautusios moterys.

Įdienojus greta daržovių pardavėjų išdygsta dvi palapinės, kuriose galima pasitikrinti dėl ŽIV/AIDS, ir atsiranda knygelėmis apie seksualinę sveikatą, saugų seksą, kontracepciją, AIDS nuklotas stalas. Šalia padėta keletas prezervatyvų, o kad būtų galima parodyti, kaip juos naudoti, yra ir vyro varpos modelis. Drąsuolių, kurie griebtų prezervatyvus, neatsiranda, užtat prie palapinių – eilė. Per maždaug tris valandas pasitikrina 99 žmonės, daugiausiai moterys.

Tai nestebina žinant, kad net 7 proc. moterų ir 5 proc. vyrų Tanzanijoje yra užsikrėtę ŽIV (iš viso – apie 1,4 mln. žmonių). Šalyje, kur ankstyvi lytiniai santykiai ir nepilnametės jaunamartės nieko nestebina, daugiau nei pusė naujai užsikrėtusiųjų yra jaunesni nei 25-erių, o paauglės užsikrečia keturiskart dažniau nei jų bendraamžiai. ŽIV/AIDS dar 1999-aisiais paskelbti nacionaline grėsme sveikatai.

Eglės Digrytės nuotr./Palapinė
Eglės Digrytės nuotr./Palapinė

Netrukus trys jaunuoliai visai šalia prekeivių pradeda repuoti. Privilioti garsios muzikos, ima rinktis žmonės. Jie graibsto knygeles, iškart ima jas skaityti ir garsiai aptarinėti.

Atlikėjai priklauso jaunimo klubui „Sokon 2“, kuris yra projekto „Youth-to-Youth“ (angl. „Jaunimas jaunimui“) dalis. Jo iniciatorius – Vokietijos fondas pasaulio žmonėms („Deutsche Stiftung Weltbevoelkerung“, DSW) sumanė tokiu būdu patenkinti įvairialypius jaunų žmonių poreikius, visų pirma pagerinti seksualinę ir reprodukcinę sveikatą. Priešingai nei daugelyje kitų seksualinio švietimo projektų, šiame pagrindinis vaidmuo tenka patiems jaunuoliams, kurie ir patys mokosi, ir ieško problemų sprendimų.

Prieš pusantrų metų įkurtam „Sokon 2“ priklauso pusšimtis jaunuolių nuo 14 metų amžiaus. Jų veikla apima ne tik seksualinį švietimą, bet ir aplinkosaugą, žmogaus teises, kovą su narkotikais, tradicinį ir modernų šokį, muziką, vaidinimus. Tokiu būdu, žinias derindami su pramoga, jie siekia šviesti visuomenę. Jaunuoliai dalyvauja seminaruose ir įvairiuose renginiuose, savo programas pristato kaimuose, yra pasodinę apie 2 tūkst. medžių, rinko pinigus vidurinės mokyklos statybai.

Apipjaustyta – kas septinta moteris

Eglės Digrytės nuotr./Jaunimo klubo „Sokon 2“ narių vaidinimas
Eglės Digrytės nuotr./Jaunimo klubo „Sokon 2“ narių vaidinimas

Viena iš lytinio švietimo iniciatyvų yra „Jaunimo sunkvežimis“. Apmokyti jaunuoliai ne tik veža į Tengeru turgų ir kaimus šviečiamąją medžiagą, bet ir teikia konsultacijas atokių vietovių gyventojams, organizuoja diskusijas, sporto renginius ir seminarus, rodo vaidinimus ir filmus, moko verslumo. Trumpus vaidinimus kuria ir atlieka patys klubo nariai. Porą jų stebėjo ir būrys turgaus lankytojų, atrodo, pamiršusių, kad atėjo tik apsipirkti.

Neprofesionalių, bet puikiai vaidinančių jaunųjų aktorių atliekami vaidinimai pribloškia atvirumu ir šokiruoja juose gvildenamomis problemomis. Vienoje trumpoje dramoje žiūrovai atsiduria ligoninėje, kuri slaugei rūpi tik pliurpti telefonu, o pacientai gydytojui kelia nepasitenkinimą. Artimieji atveda garsiai aimanuojančią mergaitę, kuriai ką tik buvo atliktas apipjaustymas. Kraujuojanti pacientė po trumpos apžiūros paguldoma į lovą ir, medikams nekreipiant dėmesio, netrukus miršta.

„Tai ne Shakerspeare'as, – nusijuokė šios pjesės autorius, 24-erių studentas Victoras Jerome. – Mes pasakojame apie visuomenę, šviečiame jaunas mergaites.“

Kas valandą dėl komplikacijų, susijusių su gimdymu ar nėštumu, arba abortų miršta po vieną moterį.

Anot Victoro, būtina priminti vyriausybei, kad skirtų dėmesio šioms problemoms. Į pastabą, kad vaidinimas yra niūrus ir skausmingas, jis atkerta: „Reikia kalbėti apie jautrius dalykus. Jei vaidinimas bus tik pramoga, pasibaigus visi pamirš.“

Maždaug 15 proc. moterų Tanzanijoje yra patyrusios genitalijų apipjaustymą – procedūrą, kai be nuskausminamųjų peiliu, skustuvu, stiklo šuke ar aštriu akmeniu nupjaunamas klitoris, dalis lytinių lūpų ar viskas, paliekant tik siaurą angelę šlapimui ir menstruacijų kraujui. Kai kuriuose regionuose šis rodiklis siekia 60 proc. Tiesa, kaip pasakojo DSW Tanzanijos skyriaus darbuotoja Manka Kway, šis žiaurus ritualas atliekamas vis rečiau, mat gyventojams nuolat pasakojama apie mirtiną pavojų ir žalą sveikatai, nors jis vis dar paplitęs masajų etninėje grupėje.

Paaugles į kapus dažniausiai nuvaro nėštumas

Tanzanijoje kas penkta 15-19 m. amžiaus mergina yra ištekėjusi, dažnai – prieš jos pačios valią (formaliai įstatymai tai draudžia), turi vaikų. Paauglių nėštumas yra bene didžiausia seksualinė bėda. Be kita ko, jos išmetamos iš mokyklos. Daugelis paauglių būna priverstos atsiduoti vyrams neišdrįsusios atsisakyti nenorimo sekso, dažna baiminasi paprašyti apsisaugojimo priemonių. Skurdas ne vieną paverčia prostitute. Kai kuriose etninėse grupėse vertinama, kad paauglė anksti subręsta.

Eglės Digrytės/215
Eglės Digrytės/215

Kontracepciją naudoja tik 27 proc. ištekėjusių moterų. Viena moteris susilaukia vidutiniškai 5,4 vaiko. Kai kuriose etninėse grupėse daugiau atžalų yra turto požymis, darbo rankos praverčia ūkyje. Nepaisant to, dar ketvirtadalis moterų norėtų naudoti kontracepciją, bet neturi galimybių. Šalis įsipareigojusi iki 2015 m. pasiekti, kad modernią kontracepciją naudotų 60 proc. moterų – tai leistų išvengti 3,3 mln. abortų ir išgelbėtų 67 tūkst. gimdyvių bei 500 tūkst. kūdikių gyvybes.

Dėl informacijos trūkumo, kontracepcijos neprieinamumo kasmet tūkstančiai paauglių mergaičių neplanuotai pastoja. Nėštumo, gimdymo ir nesaugaus aborto komplikacijos yra pagrindinė 15-19 m. amžiaus merginų mirties priežastis.

Tik pusė moterų gimdo sveikatos įstaigose. Gimdyvių mirtingumas siekia 454 atvejus 100 000 gimdymų (Europoje šis rodiklis siekia 15). Kas valandą dėl komplikacijų, susijusių su gimdymu ar nėštumu, arba abortų, kurie formaliai draudžiami, miršta po vieną moterį. Iš tūkstančio gyvų naujagimių miršta 32.

Verslas prasideda nuo viščiuko

Dar vienu DSW projektu „Fit for Life“ (angl. „Tinkamas gyvenimui“) siekiama padėti žmonėms, visų pirma – moterims ir jaunimui, išsikapstyti iš skurdo. Šios visuomenės grupės mažiau pageidaujamos darbo rinkoje, taigi dažniausiai dirba namie, verčiasi iš neformalios veiklos (tvarko būstus, gamina įvairias smulkmenas ir pan.), todėl negauna nuolatinių pajamų, tinkamos socialinės ir sveikatos apsaugos, net išsilavinimo, nes už mokslą reikia mokėti. Daugelio skurstančių ir neišsilavinusių moterų, ypač mergaičių, laukia liūdnos pasekmės – seksualinis išnaudojimas, lytiškai plintančios ligos, nepageidaujamas nėštumas, neteisėtas abortas.

Eglės Digrytės nuotr./Jaunimo grupės „Pamoja“ narė
Eglės Digrytės nuotr./Jaunimo grupės „Pamoja“ narė

Jaunimo klubo „Pamoja“ (suahili kalba „Kartu“) nariai mokosi pelnytis duoną ir įsitvirtinti visuomenėje iš žemės ūkio. Nors daugelis yra kilę iš kaimo, jų tėvai patys augina gyvulius, daržoves ar kavą, ne kiekvienam šauna į galvą iš to sukurti nedidelį verslą.

26 klubo nariai, kurių daugumą sudaro mergaitės, nedideliame ūkyje augina keletą karvių, ožkų ir triušių, būrį vištų su viščiukais, prižiūri daržą. Per susitikimą su paaugliais buvo nesunku pasijusti lyg kaime – visai greta mūkė karvės, kudakavo lesalo ieškančios vištos, retkarčiais užgiedodavo gaidys, dvelkė pašaro ir mėšlo kvapas.

Jaunuoliai mokosi ne tik prižiūrėti gyvulius, bet ir iš jų uždirbti. Pavyzdžiui, parsinešę namo viščiukų juos užaugina. Dedeklės didelių turtų neatneš, mat vienas kiaušinis tekainuoja 300 šilingų (pusę lito). Dėl jų gaišti laiko neverta, todėl kiaušinius paaugliai parduoda turgaus prekeiviams. Užtat išperėtą ir paaugintą viščiuką galima parduoti už 10 tūkst. šilingų (17 Lt). Iš Malaizijos atvežtos ožkos kainuoja 200 tūkst. šilingų (340 Lt), o karvė – visą milijoną (1700 Lt).

Sumanūs jaunieji ūkininkai parduoda net karvių ir vištų mėšlą, kuriuo žemdirbiai tręšia savo laukus. Už du didelius sudžiūvusio vištų mėšlo maišus jie susižeria 7 tūkst. šilingų (12 Lt).

„Pamoja“ nariai mokosi ne vien prižiūrėti gyvulius, auginti daržoves, verslumo, bet ir lyderystės – klubas turi savo komunikacijos specialistę, buhalterį, sekretorių, net rinkos tyrimo komitetą. Kai kurios mergaitės mokosi siūti, kelios lankė viešbučių priežiūros kursus. Be to, paaugliai patys tapo mokytojais – įvairiose vietose užsiima seksualiniu švietimu.

Dauguma „Pamoja“ narių yra socialiai pažeidžiami – našlaičiai, nepasiturintys, nelankę mokyklos. Vienas vaikinas pasakojo augęs tik su tėvu, nes mama mirusi, kitą užaugino seneliai, nes mama juo nesirūpino, o tėvas apskritai seniai dingęs.

Per visą pokalbį klubo vadovai skundėsi tik dėl vieno – savo rajone jau nuveikė viską, ką galėjo, todėl norėtų plėsti savo veiklą, bet tam neturintys pakankamai lėšų.

Seksualiniu švietimu užsiima net dvasininkai

Eglės Digrytės/Moksleivės
Eglės Digrytės/Moksleivės

Kad šie du jaunimo klubai ėmėsi opiausių problemų, patvirtino ir įvairių konfesijų dvasinininkai, su kuriais teko bendrauti.

Anot Nkoarangos liuteronų maldos namų pastoriaus Fredericko Pallangyo, pagrindinės bėdos yra skurdas, menkos žinios apie seksualinį gyvenimą, bendro išsilavinimo stoka. Todėl kiekviena bažnyčia stengiasi įkurti po jaunimo centrą, kuriame jaunuoliai gali ne tik sulaukti dvasinės pagalbos, bet ir mokytis. Čia organizuojami seminarai apie AIDS, kalbama apie nėštumą.

Usos upės miesto mečetės dvasininkas Yahya Hadji teigimu, didžiulis nedarbas ir neviltis verčia jaunus žmones pasukti klaidingu keliu – nusikalsti, užsiimti prostitucija.

15min.lt Tanzanijoje lankėsi pagal Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos projektą „Kam rūpi Sophie“, kuriuo siekiama šviesti visuomenę apie penktąjį Tūkstantmečio vystymosi tikslą (TVT5) – sumažinti gimdyvių mirtingumą 75 proc. ir užtikrinti, kad reprodukcinės sveikatos paslaugos būtų prieinamos visiems, taip pat – apie lytinę reprodukcinę sveikatą ir jos ryšį su skurdu bei neraštingumu. TVT5 minimas Tūkstantmečio deklaracijoje, kurią 2000 m. pasirašė ir Lietuva. Kadangi šis tikslas esąs itin svarbus Užsahario Afrikos paauglėms, siekiama, kad Afrika atsirastų ir Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo prioritetuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius