Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 21 /20:14

M.Barnier: prasideda paskutinis „Brexit“ derybų etapas

Londonas ir Briuselis pradeda paskutinį „Brexit“ derybų etapą, vis augant nerimui, kad Didžioji Britanija gali palikti Europos Sąjungą taip ir nesusitarusi dėl ateities santykių su Bendrija, antradienį pareiškė vyriausiasis ES derybininkas Michelis Barnier.
Michelis Barnier
Michelis Barnier / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Prasideda paskutinis derybų etapas. Sutarėme, kad ES ir JK nuo šiol derėsis nuolat“, – teigė M.Barnier po susitikimo su Britanijos „Brexit“ sekretoriumi Dominicu Raabu.

„Dominicas ir aš reguliariai susitiksime padaryti apžvalgos ir vesti derybas į priekį“, – pridūrė ES derybininkas.

„Brexit“ derybos atsidūrė aklavietėje dėl tokių svarbių klausimų, kaip išvengti realios sienos tarp ES narės Airijos ir Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos, arba dėl būsimų prekybos santykių tarp Londono ir Briuselio.

Abi pusės dar turi kelis mėnesius, kad prieš spalio viduryje vyksiantį ES viršūnių susitikimą pasiektų susitarimą dėl JK išstojimo iš Bendrijos, turinčio įvykti 2019-ųjų kovo 29-ąją.

D.Raabas, kurio pirmtakas Davidas Davisas liepą atsistatydino dėl nesutarimų su premjere Theresa May, teigė, kad kitą savaitę vėl vyks į Briuselį derybų.

„Sutarėme, kad mums reikia suintensyvinti derybas“, – sakė D.Raabas.

„Jei abiejose pusėse bus tokios ambicijos, pragmatizmas ir energija, esu įsitikinęs, kad spalį galėsime pasiekti susitarimą“, – pridūrė jis.

Iki šiol kas kelias savaites vyko atskiri „Brexit“ derybų raundai, tačiau D.Raabui perėmus vyriausiojo britų derybininko pareigas, jų eiga gerokai suintensyvėjo.

D.Raabas tvirtina, kad Britanija turi būti pasirengusi „visiems atvejams“, tačiau sumenkino šnekas, kad Britanijai gali tekti trauktis iš ES neturint jokio susitarimo.

„Mūsų veiksmai kalba garsiau už žodžius. Esame čia, vėl susitinku su Micheliu, turėčiau grįžti (į Briuselį) kitą savaitę. Didinsime derybų intensyvumą politiniu lygiu – dėl to susitarėme“, – teigė Britanijos derybininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius