Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Cavusoglu: Turkijai ir JAV nepavyko susitarti dėl saugumo zonos Sirijoje

Nauji JAV pasiūlymai dėl saugumo zonos įkūrimo Sirijos šiaurėje neįtiko Ankarai, trečiadienį pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu. 
Mevlutas Cavusoglu
Mevlutas Cavusoglu / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Nauji JAV pasiūlymai dėl saugumo zonos Sirijoje netenkina Turkijos“, – per spaudos konferenciją, surengtą po Jungtinių Valstijų specialiojo atstovo Sirijai Jameso Jeffrey ir Turkijos gynybos ministro Hulusi Akaro susitikimo, sakė M.Cavusoglu.

Jis pabrėžė, kad „pasiekti susitarimą dėl saugumo zonos įkūrimo derėtų kaip įmanoma greičiau“, nes Turkijos „kantrybė senka“.

Pasak turkų diplomatijos vadovo, kurį cituoja Anatolijos naujienų agentūra, Ankaros ir Vašingtono bendradarbiavimas turi būti pagrįstas pasitikėjimu ir skaidrumu.

Anksčiau šią savaitę M.Cavusoglu sakė, kad jei saugumo zona šiaurės Sirijoje nebus įkurta ir išliks teroristinė grėsmė jo šalies nacionaliniam saugumui, Ankara pradės karinę operaciją teritorijoje į rytus nuo Eufrato upės.

Turkija ir JAV šių metų gegužę jau diskutavo apie saugumo zonos įkūrimą, tačiau joms iki šiol nepavyko susitarti.

Ankara siekia, kad Sirijos šiaurės rytuose būtų sukurta 40 km pločio saugumo zona, atskirianti Sirijos kurdų grupuotes – Liaudies apsaugos dalinius (YPG) – nuo Turkijos sienos.

Turkų vyriausybė laiko YPG teroristine grupuote dėl jos numanomų ryšių su Turkijoje veikiančiais kurdų sukilėliais. Be to, Turkija reikalauja išvesti iš tos zonos visas YPG pajėgas ir sunaikinti jų objektus.

Tuo metu Vašingtonas mano, kad saugumo zona turėtų būti ne didesnė kaip 10 km pločio, o joje negali nuolat būti turkų karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius