Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

M.Flynnas per FTB apklausą pareiškė, kad buvęs GRU vadovas I.Sergunas mirė Libane

Buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas nacionaliniam saugumui Michaelas Flynnas arba tikėjo gandais, arba kažką žinojo. Roberto Muellerio tyrėjų taikiklyje atsidūręs ir nuosprendžio laukiantis M.Flynas per Federalinio tyrimų biuro (FTB) apklausą pareiškė, kad buvęs Rusijos karinės žvalgybos vadovas Igoris Sergunas mirė Libane, o ne Maskvoje, kaip tvirtina Kremlius.
Igoris Sergunas
Igoris Sergunas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia BBC, nors Rusija iki šiol skelbia, kad I.Sergunas 2016 metų sausio pradžioje mirė nuo širdies smūgio, M.Flynnas po metų apklausiamas FTB paminėjo visai kitą vietą, kur mirė buvęs GRU vadovas.

M.Flynno, kuris atsidūręs specialiojo prokuroro R.Muellerio, analizuojančio Rusijos kišimąsi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus ir galimą Maskvos susimokymą su D.Trumpo kampanijos komanda, taikiklyje, liudijimas buvo paviešintas tik dabar.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

Generolas M.Flynnas beveik prieš dvejus metus turėjo atsakyti į FTB klausimus apie savo kontaktus su tuomečiu Rusijos ambasadoriumi JAV Sergejumi Kisliaku.

Biuras kaip tik tada buvo pradėjęs tirti galimą Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus. M.Flynną apklausė FTB agentas Peteris Strzokas ir dar vienas pareigūnas, dokumente neįvardijamas.

Per apklausą M.Flynnas užsiminė apie savo skambutį S.Kisliakui: „Jis pasakė, kad paskambino ambasadoriui Kisliakui po Serguno mirties Libane praėjusių metų pradžioje ir pareiškė užuojautą.“

„Scanpix“/AP nuotr./Buvęs Rusijos ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas
„Scanpix“/AP nuotr./Buvęs Rusijos ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas

Žinoma, būtina paminėti, kad nėra galimybių patvirtinti tokius M.Flynno žodžius.

JAV Teisingumo departamento nuotr./M.Flynno liudijimo ištrauka
JAV Teisingumo departamento nuotr./M.Flynno liudijimo ištrauka

Pagal oficialią versiją I.Sergunas mirė 2016 metų sausio 3 dieną. Jam buvo 58-eri. Rusija skelbė, kad jis neatsigavo po širdies smūgio.

Bet jau tuo metu privati žvalgybos agentūra „Stratfor“ paskelbė, kad I.Sergunas iš tiesų mirė sausio 1-ąją Libane. Agentūra savo pranešime pridūrė, kad kyla daug klausimų, ką šis generolas veikė šalyje, kur nuolat knibžda žvalgybininkų iš viso pasaulio.

Izraelio dienraštis „The Jerusalem Post“ tada irgi skelbė, kad I.Sergunas, vienas pagrindinių 2014-ųjų Krymo aneksijos organizatorių, mirė Libane – esą jis buvo nužudytas slaptos misijos Beirute metu.

Be to, skelbta, kad prie I.Serguno nužudymo tiesiogiai prisidėjo Turkijos specialiosios tarnybos. Rusija tokius pranešimus iškart paneigė.

Mirus I.Sergunui jo pareigas perėmė generolas pulkininkas Igoris Korobovas. Tačiau mirė ir jis – Gynybos ministerija šių metų lapkričio pabaigoje pranešė, kad I.Korobovas mirė „po sunkios ir užsitęsusios ligos“.

„Facebook“ nuotr./Igoris Korobovas
„Facebook“ nuotr./Igoris Korobovas

GRU, lapkritį paminėjusi savo įkūrimo 100-ąsias metines, yra siejama ne tik su kišimusi į 2016 metų JAV prezidento rinkimų kampaniją.

Tarnyba kaltinama dėl šių metų kovą įvykdyto buvusio rusų šnipo ir jo dukters apnuodijimo Solsberio mieste pietų Anglijoje. GRU taip pat neseniai buvo apkaltinta vykdžiusi didelio masto kibernetines atakas, įskaitant nepavykusį bandymą įsilaužti į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) kompiuterines sistemas Hagoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius