Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Flynno pasitraukimas gali būti tik pradžia: D.Trumpas nepatenkintas savo patarėjais

Naujasis JAV lyderis vis garsiau reiškia nepasitenkinimą savo paties surinkta ir patvirtinta komanda. Baltųjų rūmų užkulisiuose kalbama, kad laukia dar ne vienas atleidimas, rašo „Politico“.
Donaldas Trumpas ir Seanas Spiceris
Donaldas Trumpas ir Seanas Spiceris / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Garsiąja fraze „Tu atleistas!“ išgarsėjęs Donaldas Trumpas, panašu, atleidimų vajų ketina surengti ir Baltuosiuose rūmuose. Nepraėjus net mėnesiui po jo inauguracijos jau prabilta apie pirmąsias galimas aukas.

Pirmuoju pasitraukusiu patarėju tapo nacionalinio saugumo klausimais D.Trumpui patarinėjęs Michaelas Flynnas. M.Flynną pražudė nuslėpti artimi santykiai su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku.

D.Trumpą suerzino tai, kad M.Flynnas nutylėjo apie savo pokalbius dėl sankcijų Rusijai ir taip privertė viceprezidentą Mike'ą Pence'ą viešai sumeluoti.

Pirmadienį M.Flynnas viešai paskelbė apie pasitraukimą, bandydamas užglaistyti kilusį skandalą dėl gandų apie slaptus pasitarimus su Rusijos diplomatais.

Piktina parodijos ir blogi patarimai

M.Flynnas ne vienintelis šiame D.Trumpą erzinančių asmenų sąraše. Satyrinės laidos „Saturday Night Live“ parodijuotas atstovas spaudai Seanas Spiceris naujojo prezidento akyse vis labiau pradeda atrodyti kaip „silpna figūra“.

Pranešama, kad D.Trumpas jau ne vieną kartą griežtai kalbėjo su S.Spiceriu, pabrėždamas, kad jam nepatinka, kaip šis elgiasi kalbėdamas su žurnalistais ir tai, kad iš jo viešai šaipomasi televizijos laidose.

D.Trumpo nemalonę užsitraukė ir vienos svarbiausių pareigybių Baltuosiuose rūmuose atstovas – administracijos vadovas, respublikonas Reince'as Priebusas.

Nuosaikumu ir pastangomis palaikyti ryšius su respublikonų elitu pasižymintis R.Priebusas gali būti pakeistas itin lojalia prezidentui patarėja, buvusia jo rinkimų kampanijos vadove Kellyanne Conway.

Kandidatais tapti naujaisiais administracijos vadovais įvardijami ir Rickas Dearbornas bei lobistas Davidas Urbanas.

Abejojama ir dėl D.Trumpo patarėjo ekonomikos klausimais Gary Cohno perspektyvų. Nepaisant jo gerų santykių su prezidento žentu ir vyresniuoju patarėju Jaredu Kushneriu, G.Cohnas netenkina JAV lyderio.

Baltųjų rūmų šaltiniai pranešė, kad D.Trumpas itin pyksta dėl to, kaip buvo pateiktas imigrantų draudimo sprendimas. Jo teigimu, patarėjai apgavo jį ir privertė skubotai pasirašyti įsaką, kuris sukėlė tikrą chaosą ir užtraukė nemalonumus su teisine sistema.

Kreipiasi į buvusius verslo partnerius

Kalbama, kad JAV prezidentas jau užmezgė kontaktus su žmonėmis, kuriais jis pasitiki už Baltųjų rūmų ribų, ir prašo jų patarimų, spręsdamas, kaip turėtų elgtis.

Jo ilgametis draugas ir investicijų partneris Stephenas Schwarzmanas yra vienas iš tokių žmonių.

„Jis tik daug klausinėja, kai yra nepatenkintas“, – pasakojo S.Schwarzmanas apie D.Trumpo įpročius. „Jei jis mano, kad viskas vyksta gerai, jis tik pasakys, kaip gerai viskas vyksta“, – sakė jis.

„Iki vasaros tikrai sulauksime pasikeitimų“, – konstatavo su D.Trumpu Niujorke dirbęs verslininkas.

JAV prezidentų istorikas Douglasas Brinkley, susitikęs su D.Trumpu, pareiškė, kad tai viena iš sudėtingiausių prezidentavimo pradžių, kokia yra buvusi istorijoje. Baltieji rūmai jau dabar susiduria su teisinės sistemos blokavimais ir, panašu, skuboti įsakai pasipriešinimą tik didins.

„Viskas, ką jis bando padaryti, daroma blogai“, – konstatavo istorikas.

„Tai lemia mažas administracijos atstovų skaičius ir prastas jų struktūravimas. Jie komentuoja, reiškiasi socialiniuose tinkluose ir leidžia įsakus paskubomis. Tai buvo konvulsyvios ir neramios pirmos kelios savaitės, bet, bet kokiu atveju, jos buvo aktyvios, jei remiate respublikonišką politiką“, – pridūrė D.Brinkley.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius