Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Gessen knyga apie totalitarizmą konfiskuota Rusijos oro uoste – susirūpino dėl ekstremizmo

Rusijos muitininkai Sankt Peterburgo Pulkovo oro uoste konfiskavo garsios žurnalistės Mašos Gessen knygą apie totalitarizmą. Pareikšta, kad kūrinyje „skleidžiama tam tikrų pažiūrų ar ideologijų propaganda“, rašo „The Moscow Times“.
Maša Gessen
Maša Gessen / „Scanpix“ nuotr.

M.Gessen knygą, kurios pilnas pavadinimas „Ateitis yra istorija: kaip totalitarizmas susigrąžino Rusiją“ („The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia“), į Rusiją bandė atsisiųsti žmogaus teisių srityje besispecializuojantis teisininkas Sergejus Golubokas.

Jis knygą užsisakė internetiniame knygyne „Amazon“, tačiau jos taip ir nesulaukė. Muitinės pareigūnai Pulkovo oro uoste pareikalavo, kad S.Golubokas raštu paaiškintų, jog knygoje nėra ekstremistinio turinio.

Teisininkas tokiam nurodymui nepakluso ir ketvirtadienį feisbuke parašė, kad jo pirkinys – M.Gessen knyga apie posovietinę realybę – buvo konfiskuotas remiantis 2015 metais Rusijos vadovaujamos Muitų sąjungos priimtu sprendimu.

Tiesa, S.Golubokas atsakė muitininkams. Jis parašė: „Tam ir rašomos knygos – išreikšti ir perduoti žmonėms tam tikrą požiūrį. Be to, aš dar neskaičiau knygos, tad negaliu pasakyti, kas joje rašoma.“

Pati M.Gessen portalui Fontanka.ru pareiškė: „Visa ši istorija patvirtina idėjas, apie kurias diskutuoju knygoje.“

Anksčiau „The Moscow Times“ komentarus rašiusi, o dabar prestižiniame JAV savaitraštyje „The New Yorker“ dirbanti M.Gessen 2017 metais už knygą „Ateitis yra istorija“ buvo apdovanota JAV Nacionaline knygų premija.

„Šis incidentas iš tiesų primena sovietmečiu įprastus veiksmus – ironiška, kad apie tai Gessen ir rašo savo knygoje“, – pastebėjo organizacija „Human Rights Watch“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius